AKP'nin kayyum darbesine direneceğiz

Türk İçişleri Bakanlığı'nca kayyum atanan 24 DBP'li belediyeye polis sabah erken saatlerde baskınlar gerçekleştirdi. Polisler Cizre Eşbaşkan Leyla İmret'i gözaltına aldı. DBP'li belediyeler bu kayyumlara karşı direneceklerini söyledi.

HAKKARİ

Kayyum atanan iki ilden biri olan Colemêrg (Hakkari) belediye binası bu sabah polis tarafından önce ablukaya alındı, sonra baskın yapıldı. Polisin araması sürüyor. Baskın esnasında polis belediye binasına Türk bayrağı astı. Belediye Eşbaşkan Yardımcısı Mikail Erdal ve HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Asım Özcan baskın yapılan belediye binasına giderken gözaltına alındı. 

BATMAN

Batman Belediyesi'ne vali yardımcısı Şevket Ertuğ Aksoy'un atanması ardından belediyeye giren özel harekat polisleri milletvekilleri, avukatları nöbet eylemcileri ve parti yöneticilerini darp ederek belediye hizmet binasından çıkardı. HDP ve DBP il örgütü Batman halkını belediye önünde iradesine sahip çıkmaya çağırdı. 

GERÇÜŞ

Gercüş Belediyesi'ne polisler sabah baskın yaparak belediye binasına girip arama gerçekleştirdi. Belediye binasına kimseyi yaklaştırmayan polisler belediyeye girmek isteyen halkı ise aramadan geçiriyor. Belediye eş başkanları Zeynep Koyuncu ve Abdulkerim Demir atanan kayyumu kesinlikle tanımayacaklarını ve sonuna kadar direneceklerini belirterek halkı iradesine sahip çıkmaya çağırdı. 

BEŞİRİ

Beşiri ilçesinde de sabah saatlerinde baskın yapılarak belediye binası ablukaya alındı. İçeride arama yapan polisler belediyeye kimseyi yaklaştırmazken, daha önce görevden uzaklaştırılan belediye Eş Başkanı Mustafa Öztürk, kayyumları tanımayacaklarını belirtti. 

İKİ KÖPRÜ

İkiköprü Belediyesi'ne de sabah saatlerinde baskın yapan özel harekat polisleri atanan kayyum ardından belediye hizmet binasının balkonuna Türk bayrağı astı. İkiköprülü halk ise belediye binası önünde toplanmaya başladı. Belediye Eş Başkanı Hidayet Tiryaki kayyumu tanımayacaklarını belirterek, belediyeye işgalci zihniyetle yaklaşan asker ve polisler belediye binasında arama yaptığını ve belediyeyi işgal ettiklerini ifade etti. 

CİZRE 

AKP Hükümeti'nin darbe girişiminin ardından ilan edilen Olağanüstü Hal (OHAL) uygulamasının 674 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamesi (KHK) kapsamında kayyum atadığı ilçelerden Cizre Belediyesi'nin daha önce İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınan ilçe belediye eşbaşkanı Leyla İmret gözaltına alındı. Sabah saatlerinde yapılan ev baskınlarının ardından İmret ile birlikte DBP PM üyesi Yunus Durdu ve HDP Cizîr İlçe Eşbaşkanı Ali Akdeniz gözaltına alındı. 

"Örgüt üyesi olma" iddiasıyla gözaltına alınanlar İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne götürülürken, ailelerin emniyete avukat gönderme talebine ise polisler tarafından "Göndermeyen görüştürmeyeceğiz" cevabı verildi.

Cizîr Belediyesi’nin bulunduğu tüm sokaklar ablukaya alınırken, halkın belediyeye geçişine izin verilmiyor. Demir bariyerlerle önü kapatılan belediyeye çok sayıda zırhlı araç ve özel harekat polisi konuşlandırıldı.

SİLOPİ 

Sabah saatlerinde polislerin baskın yaptığı Silopi Belediyesi, zırhlı araçlarla ablukaya alındı. Aramaların devam ettiği belediyenin dört bir yanı kuşatılmış durumda. 

NUSAYBİN

Kayyum atanan Mardin'in Nusaybin Belediyesi'ni sabah saatlerinde baskın yapan polis, belediyede bulunan görevlileri dışarıya çıkarttı. Belediyeye kayyım atandığını belirten polislere, yazı işlerine bunun henüz tebliğ edilmediği aktarıldı. 

Ablukaya alınan belediyede polis hareketliliği devam ediyor. 

MAZIDAĞ

Mazıdağı Kaymakamı Halit Bener'in kayyum olarak atandığı Mardin'in Mazıdağı Belediyesi de, çevik kuvvet ve özel harekat polisleri tarafından ablukaya alındı. 

DERIK 

Mardin’in Dêrik Belediyesi'ni sabah saatlerinde baskın düzenleyen polis, belediye çalışanlarının içeriye girmesine izin vermiyor. 

DARGEÇİT

Kayyum atanan belediyelerden Dargeçit Belediyesi, sabah saatlerinde polisler tarafından baskın yapılarak ablukaya alındı.

SUR

Amed'in  Sûr Belediyesi'ne atanan kayyum ile birlikte belediyenin önü 30'a yakın zırhlı araç ile kapatıldı. Belediyenin çevresi demir bariyerler ile kapatılırken, kimsenin belediyeye yaklaşmasına izin verilmiyor. Belediyeye ismi öğrenilemeyen Diyarbakır Vali Yardımcısı'nın atandığı öğrenildi. 

Belediyeye baskın düzenleyen polisler, belediye başkanvekiline "Sizin bura ile ilişkiniz kesilmiştir" denilerek içeri girmelerine izin verilmiyor. Belediye çalışanları ise, atanan vali yardımcısı ve polislerin bulunduğu belediye önünde toplanmaya başlandı. 

SİLVAN

Silvan Kaymakamı Murat Kütük'ün kayyum olarak atandığı Farqîn Belediyesi ise, özel harekat polisleri tarafından zırhlı araçlarla ablukaya alındı. Yine belediye binasının içine ve binanın çatısına özel harekât polisleri konumlandırılırken, GSM ve internet bağlantıları kesildi. Belediyeye girmek isteyen halk, kimlik kontrolünden geçirilerek didik didik arandı.

Farqin Belediye Eşbaşkan vekili Kerem Can Polat, belediyeye geldi. 

ERUH 

Sabah saatlerinde kayyum atanan belediyelerden Siirt'in Eruh İlçe Belediyesi'ne Eruh Kaymakamı atandı. Çok sayıda zırhlı araçla ablukaya alınan belediyede polisler tarafından arama yapılıyor. 

BULANIK

Muş'un Bulanık ilçesinde dün akşam beton bloklarla çevrilen belediye binasına bu sabah kayyum atandı. Kayyum atanan Kaymakam Ömer Şahin polis eşliğinde belediyeye girdi. Pazar ve tatil olması nedeniyle kapalı olan odaların kapıları kırılarak içeri girildi. Belediye abluka altında, giriş çıkışlarına izin verilmiyor. Bulanık halkı da HDP ve DBP ilçe örgütlerinin önünde toplanmaya başladı. Halkın toplanmaya başlandığı parti binalarının etrafı ise polisler tarafından zırhlı araçlarla ablukaya alındı.

SURUÇ

Kayyum atanan Urfa'nın Suruç Belediyesi'ne sabah saatlerinde baskın düzenledi. Kapılar kırılarak yapılan baskın sırasında kayyıma karşı belediye binasında nöbet tutan belediye çalışanları ve halk, polis ve vali yardımcısı tarafından darp edilerek dışarı çıkarılmaya çalışıldı. Belediye çalışanları ve halkın saldırıya direnmesi üzerine bu kez gözaltına alınmaya başlandı. Baskın sırasında bir temizlik işçisi çatıya çıkarak kendini yakmak istedi. Çatıya çıkan polisler tarafından darp edilen temizlik işçisi ile birlikte 3 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Baskın sırasında belediye binasında bulunan belediye eşbaşkanları Halil Akbaş ve Nazlı Binici'de darp edilerek belediyeden çıkartıldı. 

Belediye binası önünde toplanarak iradelerine sahip çıkan halkı da hedef alan polis saldırısı devam ediyor.

İPEKYOLU

Van'ın İpekyolu ilçesinde sabah saatlerinde belediyenin etrafı zırhlı araçlarla çevrildikten sonra polis belediye binasına baskın yaptı. Belediyede aramalar sürüyor. Belediye eşbaşkan yardımcıları ve belediye çalışanları binada bulunuyor. Gazetecilerin fotoğraf ve görüntü alması engelleniyor. 

ERCİŞ

Van'ın Erciş ilçesi belediyesine de sabah saatlerinde çok sayıda polis baskın yaptı. Polis araması sürüyor. Baskın duyurul duyurulmaz halk DBP ve HDP ilçe binasında toplandı. Burada yapılan açıklamada, halkın iradesine yönelik böylesi bir saldırı dünyanın hiçbir yerinde görülmediği belirtilerek, bütün Erciş halkı belediyeyi sahiplenmeye ve belediye binası önünde toplanmaya davet edildi.

ÖZALP

Van'ın Özalp ilçesi belediyesine çok sayıda polis sabah saatlerinde baskın yaptı. Halk, DBP ve HDP binası önünde toplanırken, konuya dair açıklama yapılması bekleniyor. 

ERDEMİT
Van'ın Edremit ilçesi belediyesine de baskın yapan polisin araması sürüyor. 

Öte yandan Wan'da tüm belediye eşbaşkanları ve vekilleri, DBP il binasında toplandı, konuya ilişkin açıklama yapmaları bekleniyor. 

DİYADİN

Ağrı'nın diyadin ilçesi belediyesine polis, kapıları ve camları kırarak baskın yaptı. DBP ve HDP ilçe örgütleri, halkı belediye binası önüne çağırdı. DBP İl Örgütü yöneticileri de kayyım atanan ilçeye doğru hareket etti. Kayyum ve baskına dair ilçede açıklama yapılması bekleniyor. 

HINIS 

Kaymakam Bülent Ay'ın kayyım atandığı Erzurum'un Hınıs ilçesinde ise herhangi bir hareketliliğin olmadığı belirtildi. 

TUZLUCA 

Iğdır Tuzluca İlçe Belediyesi'ne sabah saatlerinde giden polis, tüm odalara belediyenin güvenlik birimindeki personelleri konumlandırdı. 

HOŞABER

Kayyum atanan iki beldeden biri olan Iğdır merkeze bağlı Hoşhaber beldesi belediye binası bu sabah asker ablukasına alındı.