AKP Van’da hayvancılığı, tarımı ve ticareti bitirdi

Türk Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan’ın 22 yıllık iktidarında Van halkı yoksullaştı, ticaret, hayvancılık ve tarım bitme noktasına geldi.

Van’ı yoksullaştıran Erdoğan’ın 13 Haziran’da Van’da yaptığı açılışlar arasında 1982 yılında kurulan Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin olması, tüm açılışların hayali ve halkı kandırmaya yönelik olduğu ortaya çıktı. Genel ve yerel seçimlerde hep hayal kırıklığına uğradığı Van’da AKP, halktan oy almak amacıyla her dönem hayali açılışlar yapıyor, temeller atıyor. AKP, bu hayali yatırımlarla her yıl Van’ı cazibe merkezi ilan ederek övünüyor.

40 YIL ÖNCE KURULAN ÜNİVERSİTEYİ YENİDEN AÇTI

Erdoğan, 13 Haziran’da Beşyol Meydanında açılışını yaptığı 154 tesisin içinde, 1982 yılında kurulan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi de bulunuyor. Hayali yatırımlar ve açılışların en iyi örneği, 40 yıl önce Van’da kurulan ve 40 yıldır faaliyette olan üniversitenin açılışının yapılması oldu.  

AKP iktidarı 22 yıl içinde yatırım yerine Van’ı yoksullaştırdı. Var olan ticareti, turizmi, tarımı ve hayvancılığı bitirme noktasına getirdi, Van’ın tüm kaynaklarını kendi yandaşlarına dağıttı. Van, küçükbaş hayvancılığı bakımından Kürdistan, Türkiye ve Ortadoğu’nun merkezi konumundaydı. Van’ın yaylalarında beslenen hayvanlar, başta ülke içinde olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyordu. Halkın geçim kaynağı olan hayvancılık, yayla ve meraların yasaklanması nedeniyle bitme noktasına geldi. Yasaklar nedeniyle binlerce kişi hayvancılığı bırakmak zorunda kaldı. Hayvancılığı bırakan çiftçiler ise köylerden göç etmek zorunda kaldı. 

TARLALAR BOŞ KALDI

Çok zengin ve verimli topraklara sahip olan Van coğrafyasında ekilen tarım ürünleri, Van halkının geçim kaynakları arasındaydı. AKP’nin bilinçli politikası nedeniyle tarım sektörü bitirildi. Van ve ilçelerinde üretilen şeker pancarı ve diğer ürünlere kota getirilmesi, gübre, tohum, yakıta yapılan yüksek zamlar tarımı da bitirme noktasına getirdi. Bugün Van’da çiftçi, yüksek maliyetlerden dolayı tarlasını ekemez duruma düştü. 

VAN TİCARET YOKSUNU İL OLDU

Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerinin Avrupa’ya açılan kapı olan Van kenti, AKP’nin 22 yıllık iktidarı ile bu özelliğini kaybetti. Binlerce Vanlı, başta Doğu ve Güney Kürdistan olmak üzere İran, Irak, Azerbaycan ve diğer Asya ülkelerine yaptığı ticaret, AKP’nin yasakları sonucu bitirildi. Sınır ticaretinin yasaklanması nedeniyle Van’da ticaretle uğraşan on binlerce insan işsiz kaldı, binlerce iş yeri kapanmak zorunda kaldı. 

AKP Başkanı ve Türk Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan’ın 22 yıllık iktidarında Van halkı yoksullaştı, ticaret, hayvancılık ve tarım bitme noktasına geldi. Van’ı yoksullaştıran Erdoğan’ın 13 Haziran’da Van’da yaptığı açılışlar arasında 1982 yılında kurulan Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin olması, tüm açılışların hayali ve halkı kandırmaya yönelik olduğu bir kez daha ortaya çıktı.