AKP Van kalesine göz dikti

Yıllardır Van kalesini korumayan, adeta definecilerin ve madde bağımlıların mekanı haline getiren AKP, şimdi de kaleyi şantiye alanına çevirdi. Van kalesi, koruma alanı adı altında beton yığınına dönüştürülüyor.

Van Denizi ve Van Kedisi ile Van’ın sembolü olan ve bir zamanlar binlerce turistin ziyaret ettiği tarihi Van Kalesi yıllar önce kaderine terk edildi. Bakım ve restorasyonu yapılmayan, hatta 12 Eylül 1980 darbesi sırasında kalenin güneyinde bulunan çivi ile yazılmış kitabeleri, askerler tarafından bombalanarak yok edilen tarihi Van Kalesi, 90’lar ve 2000’li yıllarda ise define arayıcılarının ve uyuşturucu madde kullanıcılarının mekanı oldu.

"Van Kalesi’nde altın var" şeklindeki söylentiler üzerine define arayıcıları kaleyi adeta köstebek yuvasına çevirdi. Bu yıllarda sahipsiz kalan Van Kalesi son zamanlarda aniden AKP için 'değerli' bir hale geldi! Alelacele Van Kalesi için koruma kararı alan AKP, hemen ardından kalenin etrafında millet bahçesi ve millet parkı yapmak için çalışmalara başladı. Kalenin etrafı adeta inşaat şantiyesine dönerken, kalenin etrafındaki sazlıklar ve ağaçlar da kesilerek çevreye büyük zarar veriliyor.

VAN KALESİ ŞANTİYE ALANINA DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Konuya ilişkin bilgi veren Van Çev-Der Başkanı Ali Kalçık, Van Kalesi’ni önce koruma altına alan hükümetin kaleyi korumasız bıraktığını ve şimdi de şantiye alanına çevirdiğini kaybetti. Van Kalesi'nin etrafında yürütülen inşaat çalışmaları sırasında kalenin etrafında bulunun doğal yapının imha edildiğini kaydeden Kalçık, "Van Kalesi'ni definecilere, madde bağımlılarına terk ettiler, kale köstebek yuvasına döndü. Van Kalesi asla tarihi eser olarak görülmedi.

Tarihçesi korunmayan bir yer olan Van Kalesi'nin güneyinde horhor bahçesi var, birinci derecede sit alanıdır. Herhangi bir yapılaşmaya imara açılamıyor ve özel mülkiyet bir alandır. Burada şimdi tamamen söğütler, meşe ağaçları kesiliyor. Tuşba'da bulunan camiler, medreseler harabeye dönmüş. Van Kalesi'ne baktığımızda bile burukluk yaratıyor. Van’ın tarihi kültür sanat alanı. Orada bütün tarihi yerler harabeye dönüştürüldü" diye konuştu.

SAZLIKLAR KURUTULUYOR

"Van denilince akla Van denizi gelir, Van balığı gelir, Van Kalesi gelir… Korumayı korumasızlığa dönüştürdüler" diyen Kalçık, "Kalenin etrafını tamamen kapattılar. Güneydeki alan neden boş bırakılmış. Orada sazlık ve yeşil alan söz konusu. Hemen güneyinde binlerce metrelik yerde millet bahçesi yapılıyor. Millet bahçesinin de ihalesi yeni yapılacak. Etrafı taşlarla örülüyor. Koruma adı altında talan ediliyor, Van Kalesi ticari alana dönüştürülüyor.

Etrafı tamamen tel örgülerle çevirmişler, şimdi de doğudan batıya kapalı, güneyi açık bırakıyorlar. Hangi amaca hizmet ettiklerini anlamıyoruz, Erek dağının çevresinde neden park yapılmıyor da neden sazlıkların olduğu alanlar kurutuluyor. Bunlar üreme alanlarıdır. Milyonlarca yaşama son veriyorlar. Bu kadar vahşi bir uygulama yapılıyor" diyerek tepkisini dile getirdi.