Aksoy'un kızı ve avukatıyla iletişimi de suçlama konusu!

Oğlunun kemikleri kargo kutusunda teslim edilen Halise Aksoy hakkında 15 yıla kadar hapis istendi. Aksoy'un kızı ve avukatıyla iletişimi de suçlama konusu yapıldı.

Şehit HPG gerillası oğlu Agit İpek’in kemiklerinin bir kutu içerisinde kargoyla kendisine teslim edilmesiyle tanınan ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan Halise Aksoy hakkında, "örgüt üyeliği” iddiasıyla 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arası değişen hapis istemiyle iddianame hazırlandı. Açık tanık Ümit Akbıyık’ın “örgüt üyelerine güvenilir ev sağladığı” iddiasıyla tutuklanan Aksoy'un iddianamesi, Diyarbakır 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Yeni evinin Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından takibe alındığı ortaya çıkan iddianamede, evin iddia edilen bir ihbarla basıldığı belirtildi. İhbarın yapıldığı 23 Aralık 2020’den bir gün sonra Aksoy’un evinde gözaltına alınan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ve Parti Meclisi (PM) üyelerinin ise “örgüt üyesi” olarak lanse edildiği iddianamede, HDP üyesi 4 kişinin Diyarbakır Emniyet Müdürlüğünce aynı gün serbest bırakıldığı ve Aksoy hakkında ise aynı dosyadan takipsizlik kararı verilmesine değinilmedi.

SÖZDE GİZLİ EVMİŞ!

Açık tanık Ümit Akbıyık’ın “güvenilir ev” olduğu için kaldığı ve “örgütün güvenilir evi” olduğu iddiasına yer verilen iddianamede, “gizli ve güvenilir olduğu iddia edilen” evde, siyasetçilerin de aralarında bulunduğu onlarca kişinin kaldığı ileri sürüldü. Akbıyık’ın beyanlarında ve polis araştırmasında Aksoy’un “güvenilir evinde” kalanların isimlerinin yer aldığı iddianamede, E.K., H.B.K., H.D., C.Y., N.Ö., S.A., A.P., B.Y., B.Ü., S.A., M.S.A., Z.K., V.B., H.G., S.A., A.C., D.K.’nin evde kaldığı belirtildi. Aksoy’un bu kişileri evine almasıyla “örgüt üyelerine güvenilir yer temin ettiği” öne sürüldü.
Aksoy’un, salgın döneminde gıda yardımı alması da suçlamalar arasında yer aldı.

 KIZI VE AVUKATIYLA İRTİBATI DA SUÇMUŞ!

Açık tanık Ümit Akbıyık’ın yalanlarına yer verilen iddianamede, Aksoy, kendisiyle röportaj yapan gazetecilerle irtibatlı olmakla suçlandı. İddianamede, oğlunun cenazesinin kargoyla gönderilmesinden sonra Aksoy, kendisiyle röportaj yapan gazeteci Beritan Canözer ve Derya Ren ile irtibatlı olmakla, kızı Mizgin Karataş ve avukatı Mehmet Öner’le telefon sinyalleri ve HTS kayıtları çakıştığı gerekçesiyle irtibatlı olmakla suçlandı.

 İddianamede bir başka çelişki ise Serhat Karataş adlı kişinin verdiği ifade oldu. Karataş’ın ifade verdiği tarihe yer verilmeyen iddianamede, polis tutanaklarında Aksoy’un 10 Mart 2019’da kaldığı eve taşındığının belirtilmesine rağmen Karataş'ın, 2015-2016’daki soykırımcı saldırılar döneminde Sento Caddesi üzerindeki eylemcilere evinden yiyecek ve içecek getirdiği iddia edildi.
Aksoy’un şehit oğlu Agit İpek ve örgüte katıldığı belirtilen kız Ş.İ.’den dolayı örgütle “iltisaklı” olduğu öne sürüldü.

Aksoy’un 7 yıl 6 ay ile 15 yıl arası değişen hapis cezasının istendiği iddianamenin kabul edilmesiyle, ilk duruşma 6 Ekim’de görülecek.