Ali Ekber Oruç yaşamını yitirdi

Hapishaneden yatalak halde 2014 yılında tahliye edilen Ali Ekber Oruç, Amed’de tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi.

Şirnex’in Hezex (İdil) İlçesi’nde 1993 yılında tutuklanan ve ağırlaşan hastalıklarından kaynaklı 2014 yılında tahliye edilen Ali Ekber Oruç (55), yaşamını yitirdi. 21 yıl cezaevinde tutulan Oruç, 10 yıldır yatalak bir şekilde yaşam mücadelesi veriyordu.  

Uzun bir süredir tedavi gördüğü özel bir hastanede yaşamını yitiren Oruç, Amed’in Yeniköy Mezarlığı’nda dini vecibeleri yerine getirildikten sonra Xana Axpar (Çınar) ilçesine bağlı Mezrik Mahallesi’nde son yolculuğuna uğurlandı.

Şirnex’in Hezex ilçesi’nde 1993 yılında gözaltına alındıktan sonra “Devletin birlik ve bütünlüğünü bozmak” iddiasıyla esir alınan Oruç’a, müebbet hapis verildi.

Esareti süreci boyunca Amed, Erzirom, Sincan ve Ümraniye’deki hapishanelere sürgün edilen Oruç, bu süreçte Huntington (beyin hastalığı) hastalığına yakalandı. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) ağır hasta tutsaklar listesinde yer alan Oruç, Adli Tıp Kurulu (ATK) tarafından verilen “cezaevinde kalamaz” raporlarına rağmen uzun süre tahliye edilmedi. Oruç, ilerleyen hastalığı nedeniyle 2014 yılında yatalak bir halde tahliye edildi.