Alişêrler'in direniş geleneğini sürdürdü

Alişêr Tolhıldan, PKK mücadelesini ve ezilen halkların umudunu zirveye taşımak istedi. PKK saflarında savaşarak, yaşayarak, Alişêr geleneğini sürdürdü.

Kürdistan serhildanlarının ve direnişin tükenmez adreslerinden birisi de 1977 Malatya doğumlu Alişêr Tolhildan kod isimli Battal Bayar’ın yaşam öyküsü. Dersim ve Koçgiri isyanını doğru okuyarak, PKK mücadelesini ve direniş çizgisini de kişiliğinde içselleştirerek, pratikleştirdi. Nefes kesen bir direniş sürdürdü. Tokat cezaevinde direnerek, ser verip sır vermedi. Alişêrler'in, Zarifeller'in, Kemaller'in izini Kürdistan dağlarında sürdürdü. Bir onur savaşçısı olduğu kadar, yoldaşlarının yolunda gitmeyi bilen bir kişiliğe de sahipti. Alişêr Tolhıldan, Alevi inancından gelerek, sömürgeci, inkârcı, güçlere meydan okudu. PKK tarihinde ve bir özgürlük savaşçısı olarak, yaşamıyla, duruşuyla, bilgeliğiyle destan yazdı. Kürdistan dağlarında karış karış yürüyerek, gerillacılık yaptı. Alişêr Tolhildan, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın yaşam felsefesi ve paradigmasından etkilenerek, 2001 yılında Tokat cezaevinden çıkarak, yönünü Kürdistan dağlarına verir.

ÖNDERLİK VE ÖZGÜRLÜK FELSEFESİNİ ESAS ALDI

Alişêr Tolhildan (Battal Bayar), 2001 yıllında PKK saflarına katılmadan önce Öcalan’ın yaşam ve özgürlük felsefesinden etkilendiğini, şu cümlelerle dile getirmişti:
"PKK, Kürdistan tarihinde ve ulusal bir hareket olduğundan kaynaklı etkilenmiştim. Kürdistan Halklar Önderi Abdullah Öcalan’ın özgürlük tezleri, kişiliğimde büyük bir etki yaratarak, özgürlük ve mücadele saflarına katıldım. PKK hareketinin bütün halkları ve inançları kendi içerisinde kapsadığını anlayarak, özgürlük ve direniş maratonuna katılma kararını aldım. Kürdistan dağlarında gerilla direnişine tanıklık ederek, halkımızın her yerde direniş sergilediğini anladım. PKK hareketi de geçmiş süreçlerde direnerek, bölgede aktör bir hareket haline geldi.’’

SON NEFESİNE KADAR DİRENDİ

Alişêr Tolhildan, Kürdistan dağlarında ve tüm zorluklar karşısında gerilla mücadelesini büyütmeye çalıştı. Yaşamın her alanında emek vererek, çaba sarf ederek özgürlük tohumlarını ekti. Öcalan’ın yaşam felsefesini de gerilla alanlarında ve özgürlük bilinciyle, savaşarak, inkârcı ve imhacı güçler karşısında tarihi bir direniş sergiledi.  Mütevazı kişiliğiyle bilindi, adını güneşin ülkesine gömdü. Alişêrler'in geleneğini sürdüren Alişêr Tolhildan (Battal Bayar), Kelareş’te kahramanca direnerek, 10 Haziran 2011 tarihinde şehadete ulaştı.