Amed Barosu: Ağar ve Eken'in ifadesi alınsın

Amed Barosu, Sedat Peker’in açıklamaları üzerine suç duyurusunda bulundu, Mehmet Ağar ve Korkut Eken'in şüpheli olarak ifadelerinin alınmasını istedi.

Amed Barosu, devlet bağlantılı çeteci Sedat Peker’in Kürt iş insanlarının katledilmesinde dönemin Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar’ı işaret etmesi üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.
Dilekçede, ülkenin çeşitli kentlerinde hukuk dışı alıkoyma ve zorla kaybetme vakalarının sıklıkla yaşandığı, bunlara yönelik etkin bir soruşturma yürütülmediği, önemli bir kısmının cezasızlıkla sonuçlandığı hatırlatıldı. Peker’in yayımladığı videonun içeriği gözetilerek, cinayetlere ilişkin şüphelilerin tespiti ile haklarında etkin bir soruşturma yürütülmesi talep edildi.
Dilekçede, Peker’in, Kürt iş insanlarının katledilmesinin Türk Milli Güvenlik Kurulunda Mehmet Ağar tarafından sözlü olarak dönemin başbakanı Tansu Çiller’e önerdiğini aktardığı anımsatıldı. Dilekçede, söz konusu suçların insanlığa karşı suçlar kategorisinde olduğu ve bu suçlarda zaman aşımının olmadığı kaydedildi.

 'İNSANLIĞA KARŞI SUÇ'

Dilekçede şunlar da belirtildi:
"Sedat Peker isimli şahsın beyanlarında belirttiği üzere, Mehmet Ağar, Korkut Eken ve diğer ilgili şüpheli şahıslar tarafından, devlet içerisinde örgütlenen yapı veya oluşum içerisinde siyasal, felsefi, ırki veya dini saiklerle toplumun bir kesimine karşı bir plan doğrultusunda sistemli olarak işlenmesi, insanlığa karşı suç oluşturmaktadır. Savcılığınızca, söz konusu beyan içerikleri incelenerek, faili meçhul cinayetler yürütülen soruşturmalar veyahut işbu ihbar dilekçesine istinaden açılması gereken soruşturma kapsamında konuşma içeriğinde geçen şahısların şüpheli sıfatıyla ifadelerin alınması, bahse konu MGK kararının istenilmesi ve delillerin toplanması gerekmektedir."
Faili meçhul dosyalarında verilen takipsizlik kararına değinilen başvuru dilekçesinde, şunlar kaydedildi: “Her ne kadar kimi soruşturma dosyalarında takipsizlik kararı verilmiş ise de, gerek insanlığa karşı suç kapsamında zamanaşımının bulunmaması gerekse, 5271 sayılı CMK’nın 172/2. Maddesi gereğince, yeterli şüphenin mevcudiyeti gözetilerek soruşturmaların yeniden açılması gerekir. Sedat Peker isimli şahsın görgüye dayalı, yapı içerisinde faaliyet yürüttüğünü belirten ve faili meçhul cinayetlere dair bilgiye dayalı anlatımları incelendiğinde, MGK kararıyla devlet içerisinde yapının oluşumunun mevcut olduğu ve faili belli cinayetlerin bu yapının kararı doğrultusunda işlendiği açık olup yeterli şüphe hususu gerçekleştiğinden soruşturmalar yeniden başlatılarak etkin bir şekilde yürütülmelidir.”
Amed Barosu'nun dilekçesinde, Mehmet Ağar, Korkut Eken başta olmak üzere ilgili şahısların şüpheli olarak ifadelerinin alınması, takipsizlik kararı verilen dosyalarda yeniden soruşturma başlatılması, Peker’in işaret ettiği MGK kararının temini, etkin bir soruşturma yürütülerek şüpheliler hakkında etkin bir yargısal faaliyet yürütülmesi talep edildi.