Amed’de 23. gün: Li dijî qeyûman serî hilde

Kayyum gasbına karşı Amed'deki direniş 23. gününde. Eylem “Li dijî qeyûman serî hilde” sloganıyle başladı.

Kayyum gasbına karşı Amed Büyükşehir Belediyesi karşısında bulunan Lise Caddesi’nde başlatılan oturma eylemi, 23’üncü gününde. Eylemin yapıldığı nokta polis bariyerleri ile abluka altına alınırken, polis araçları ve panzerlerle giriş çıkışlar kapattı.
Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, nöbettekiler tarafından “Selçuk Başkan irademizdir” sloganları ile karşılandı. Mızraklı, halkla tek tek tokalaştıktan sonra oturma eyleminde yerini aldı. Bugünkü eyleme Amed Büyükşehir Belediyesi meclis üyeleri, Ziya Gökalp Lisesi önünden “İrademe Dokunma” pankartı açarak yürümek istedi. Yürüyüşleri engellenen meclis üyeleri, tüm engellemelere rağmen “İrademe dokunma” pankartı arkasında yürüyerek, oturma eylemine katıldı. Yine Genel İş Sendikası 1 ve 2 Nolu Şube üyeleri “Faşizme karşı omuz omuza” sloganı ile eyleme katılım sağladı.

CEYLAN: HDP’Lİ OLMAYANLAR DA KAYYUMLARDAN RAHATSIZ

“Li dijî qeyûman serî hilde” sloganları ile başlayan oturma eylemi, basın açıklaması ile devam etti. “İrademe dokunma” pankartının açıldığı açıklamada HDP Amed İl Eşbaşkanı Zeyyad Ceylan kısa bir konuşma yaptı. 23 gündür kayyumlara karşı mücadele edildiğini ve halkın onuruna sahip çıktığını söyleyen Ceylan, HDP’ye oy vermemiş kesimlerin de kayyumlardan rahatsız olduklarını belirtti. HDP üzerinde çeşitli kirli oyunların oynandığını ifade eden Ceylan, HDP binası önüne yönlendirilen ailelerden rahatsızlık duymadıklarını, ancak bu sorunun çözülmesi gerektiğini, bunu da tüm siyasi partilerin ortak çözebileceği bir sorun olduğunu söyledi
Ceylan’dan sonra konuşan HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, tüm kentlerin gözünün Amed’de olduğunu ve Amed’in de büyük bir mücadele verdiğini belirterek, kayyumlara izin vermeyeceklerini söyledi.

ÇİFTYÜREK: KÜRTÇEYE SAHİP ÇIKALIM

Kürdistan Komünist Partisi Genel Başkanı Sinan Çiftyürek ise, yeni eğitim ve öğretim yılında ana dilin önemine vurgu yaptı. Milyonlarca Kürt çocuğunun ana dilini konuşamadığı bir eğitim yılına daha girdiklerini belirten Çiftyürek, hayatın her alanında Kürtçe konuşarak Kürt diline ve kültürüne sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Çiftyürek, son günlerde, “HDP dolmuşlara doldurduğu gençleri dağa gönderiyor” söylentilerine ilişkin de “Yalan söylüyorlar, HDP binası 24 saat polisler tarafından izleniyor. Bunlar partiyi karalama politikalarıdır” dedi.

TAŞKIRAN: İKTİDARIN ÇÖKÜŞÜ SÜRÜYOR

Basın açıklamasında son olarak söz alan ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, “Bizim olanı geri almak için direniyoruz” diyerek sözlerine başladı. Kayyumlarla sonuç alamayan iktidarın çöküşünün devam ettiğini belirten Taşkıran, bu sabah gözaltı operasyonları ile uyandıklarını, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve yöneticilerinin gözaltına alındığını iktidarın bu baskıları karşısında sesiz kalmayacaklarını dile getirerek, “İktidar kadın düşmanı politikalara, kadın siyasetçilerin tutuklanmasına, kadınların taciz edilmesine, kadın kıyımına devam ediyor. Kadınlar olarak bunun karşısında durmaya devam ediyoruz. Yurtsever örgütler olarak teslim olmadık, diz çökmedik. Kadın irademize, seçilmişlere kayyum darbesine karşı, Türk halkı, Kürt halkı, emekçilerle direnmeye devam edeceğiz” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
Basın açıklamasından sonra 10 dakika oturma eylemine geçildi. Daha sonra bugünkü oturma eylemi sona erdi.