Amed'de İmralı tecridi protesto edildi

Amed'de siyasi parti ve sivil toplum örgütleri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a dönük tecridi ve cezaevlerindeki zulmü protesto etti.

Amed'de siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum örgütleri, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi Amed Barosu önünde protesto etti. Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), baroda Adalet Nöbeti tutan ailelerin yanı sıra çok sayıda kişi eyleme katıldı.
DBP Amed İl Eşbaşkanı Hayrettin Altun, uzun bir süredir ülkede izolasyonun devam ettiğini belirtti. Bu izolasyonun cezaevlerinden başlayarak tüm topluma yayıldığını söyleyen Altun, Amed Barosu’nda devam eden Adalet Nöbeti’ne dikkat çekti. Altun, “Şenyaşar Ailesi de Urfa’da adalet talebiyle nöbet tutuyor. Cezaevleri üzerindeki bu izolasyon ve tecrit kaldırılmalı. Bunun kabul edilemeyeceğini ve zulüm olduğunu belirtiyoruz. Hem ekonomik hem de toplumsal olarak bir tıkanık yaşanıyor. Bu tıkanıklık ortadan kalkması için mücadelemiz sürecek. Adaletin tesis edilmesi için mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

'TUTSAKLAR ÖLÜME MAHKÛM EDİLİYOR'

DBP İl Eşbaşkanı Seval Gülmez ise cezaevinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren Garibe Gezer’in ölümüne değindi. Gülmez, “Bunlar siyasetten tamamen bağımsız değildir. AKP-MHP iktidarının Kürde bakış açısı, demokrasiye ve insanlığa bakış açısıdır. Aslında iktidarın maskesini tamamen indirdiği bir süreçten geçiyoruz. Garibe Gezer’e yapılan aslında demokrasiye inanan, beraber yaşama kültürüne inananlara yapılan bir davranıştı” diye kaydetti.
Gülmez, devletin hem tutukladığına hem de cezaevlerinde insanları ölüme mahkum ettiğine işaret ederek, “Üzerine düşeni yapmıyor. Yargı, cezaevi müdürlükleri hepsi bu suçun içerisindedir. Suç duyurusunda da bulunuyoruz. Bunlar ölüme mahkum edildi. Tutukluyor ya da yargılıyor olabilirsiniz. Bu insanların yaşama hakları vardır. Bu şekilde yaklaşamazsınız. Bu yaklaşımlar toplumsal barışı engelleri, toplumsal çözülmeye neden olursunuz” şeklinde konuştu.  
“Elinizi tutuklularımızdan, gençlerden, kadınlardan, demokrasiye inananlardan, beraber yaşama umudu olan insanların üzerinden çekin” çağrısı yapan Gülmez, devamla şunları söyledi: “Bu insanları zindanlara yollayarak ölüme mahkum eden zihniyeti toplum ve tarih yargılayacaktır. Hiçbir zalimin sonu iyi bitmemiştir. Kazanan halklar, zindanda insan hakları ve kimliklerini savunanlar olacaktır. Bugün aynı zamanda Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan üzerindeki tecrit de kabul edilir değildir. Bu insan haklarına karşı suçtur.”
Eylem “Bijî berxwedana zindanan” sloganı eşliğinde sonlandırıldı.