Amed'deki Demokrasi Nöbeti 37. gününde: Direnenlere selam olsun

Amed'deki nöbet eyleminde konuşan  HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, "AKP faşizminin en yüksek oranda olduğu dönemde bu halk geri adım atmadı, atmıyor. Buradan direnişin devam ettiği yerlere selam olsun" dedi.

Amed, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerinin gasbına karşı başlatılan Demokrasi Nöbeti, 37'nci gününde. Amed Büyükşehir Belediyesi karşısındaki Lise Caddesi'nde süren nöbete, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, Belediye  Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı, TJA aktivistleri, Barış Anneleri üyeleri, Gençlik örgütlerinin yanı sıra yüzlerce kişi katıldı. Nöbetin bulunduğu sokak, polis bariyerleri ve zırhlı polis araçlarıyla ablukaya alındı. Nöbette sık atılan sloganlar ile söylenen şarkılara polis müdahale etmek istedi. Polisin sözlü uyarısına slogan ve alkışlar ile cevap verenhalk daha sonra Kürtçe direniş şarkılarıyla eyleme devam etti. Oturma eyleminin ardından basın açıklaması yapıldı.

HDP Amed İl Eşbaşkanı Hülya Alökmen, Diyarbakır E Tipi Cezaevi'nde 24 Eylül 1996’da 11 tutsağın öldürüldüğü katliamı kınadı. Alökmen direnişin 37 gündür kesintisiz bir şekilde davam ettiğini belirterek kayyumlar gidene kadar eylemlerin süreceğini söyledi.  HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, da kayyumlara seslenerek, "Bu ülkenin demokrasi kırıntısına tahammül edemeyenler bilsinler ki bu halka hesap verecek. Seçimlerle kendini meşru ilan eden AKP kayyum atayarak ayağına balta ile vurdu. Sandıklarda hırsızlığa rağmen büyük bir fark ile belediyeleri kazandık. Karayazı ziyaretinde halkın kararlığını gördük. AKP faşizminin en yüksek oranda olduğu dönemde bu halk geri adım atmadı, atmıyor. Buradan direnişin devam ettiği yerlere selam olsun" diye konuştu.

Hatimoğulları, "Eşbaşkanklık mor çizgimizdir. Bunu kimse bize armağan etmedi. Kadınlar bedel vererek eşbaşkanlığı inşa etti. Eşbaşkanlığa yönelik saldırıları kabul etmiyoruz ve buna karşı direniyoruz" dedi.

Hatimoğulları, kayyumların sadece Kürt halkının sorunu değil halklar sorunu oluğunu vurguladı.

Nöbet, 10 dakikalık oturma eyleminin ardından son buldu.