Amed'deki STÖ'ler: Derhal bu hukuksuzluğa son verilmeli

Amed'de İHD, TİHV, Tabip Odası ve baro tarafından siyasi soykırıma tepki gösterilerek, "Toplum adeta nefes alamaz duruma getirilmiştir. Bu gidişatı kabul etmiyoruz" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi, Amed Barosu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Amed Temsilciliği, Amed Tabip Odası, Amed merkezli siyasi soykırım operasyonlarına ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, "Haklarında gözaltı kararı verilen 64 kişiden 42’si gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınanlar arasında 70 yaşında ve ağır sağlık sorunları bulunan Barış Annelerinden Makbule Özbek, Kürt siyasetçiler, avukatlar, KESK, TMMOB, Rosa Kadın Derneği üye ve yöneticileri ile belediye eş başkanı ve belediye meclis üyeleri bulunmaktadır" denildi.

'TOPLUM NEFES ALAMAZ DURUMA GETİRİLDİ'

"Anti demokratik uygulamalar nedeniyle toplum adeta nefes alamaz duruma getirilmiştir" vurgusunda bulunulan açıklamada, şöyle devam edildi:
"Temel insan hakları fütursuz bir şekilde çiğnenmekte, yargı kurumları ise ihlallerin önüne geçmek yerine ne yazık ki bu durumun sürdürücüsü konumuna geçmiştir. Kayyum atamaları ile seçme seçilme hakkı askıya alınmakta, işkence ve kötü muamele hem gözaltında hem sokakta olağan bir uygulama haline getirilmekte, sivil toplum örgütlerinin çalışmaları her geçen gün daha da sınırlandırılmaktadır. Kadın ve çocuklara karşı işlenen suçlar her geçen artmakta ancak bu suçların önüne geçmek yerine, Makbule Özbek’in gözaltına alınması ile barış mücadelesine, Rosa Kadın Derneğine yönelik soruşturmalar örneğinde olduğu gibi kadın kurumlarına baskılar arttırılmaktadır."
"İnsan hakları savunucuları olarak, bu gidişatı kabul edilemez buluyoruz" denilen açıklamada, derhal hukuk dışı uygulamalara son verilmesi gerektiği belirtildi.