Amed'den seslendiler: Birlikte yürümeliyiz!

Amed'deki Demokrasi Nöbeti'ne Gezi aileleri ile Medeni Yıldırım ve Zülküf Gezen'in anneleri de katıldı. Eylemde, "Birlikte yürümeliyiz" mesajı verildi.

Kayyum gasplarına karşı Amed Büyükşehir Belediyesi karşısında bulunan Lise Caddesi’nde başlatılan Demokrasi Nöbeti, 20’nci gününde. HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Dilan Dirayet Taşdemir, milletvekilleri ve belediye eşbaşkanları, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi üyeleri ve halkın katılımıyla polis ablukası altında nöbet başladı. Gençlerin şarkılarıyla devam eden nöbette, siyasi darbeye karşı sloganlar atıldı.

GEZİ AİLELERİ DE EYLEMDE

Nöbet eyleminin 20’nci gününde, Gezi Ailelerinden Ali İsmail Korkmaz’ın babası Şahap Korkmaz, Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan, Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan, Ethem Sarısülük’ün annesi Sayfi Sarısülük, Gezi eylemlerinde yaşamını yitirenlerin resimlerinin çizildiği pankartla nöbet eylemine katıldı.

YILDIRIM VE GEZEN'İN AİLESİ DE KATILDI

Lice’de kalekol yapımı protestoları sırasında askerlerce katledilen Medeni Yıldırım’ın annesi Fahriye Yıldırım ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridi protesto etmek amacıyla 17 Mart’ta Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde fedai eylem düzenleyen Zülküf Gezen’in annesi Havva Gezen de nöbet eylemine destek verenler arasında yer aldı.

'ONLAR BİZİM YANIMIZDA OLDU, SIRA BİZDE'

Oturma eylemi gerçekleştirilen nöbette, kitlesel basın açıklaması gerçekleştirildi. Açıklamada Gezi Şehitleri ve Gazileri Platformu Sözcüsü Volkan Kesanbilici, “Bir kez daha Diyarbakır’dayız” diyerek, “Her gelişimiz güzel sebeplerle olmuyor. Hep kötü sebeplerden dolayı buradayız. Kah yıkılan Sur için, kah Lice’de kalekol yapımı sırasında katledilen Medeni Yıldırım’ın davaları için, bazen Tahir Elçi için, Amed Newrozu’nda katledilen Kemal Kurkut için buradaydık” dedi.
Kentteki muhataplarının seçilmişler olduğunu ifade eden Kesenbilici, “Bundan sonra da ziyaretlerimiz onlara olacak. Her defasında bizi misafirperverlikle karşıladılar. Bazen kendi yaralarını unutup, bizim yaralarımızı sarmaya çalıştılar. Bir ziyaretimizde ne yazık ki adını bilmediğimiz iki evladını kaybetmiş bir anne, Berkin Elvan’ın annesini teselli etmeye çalışıyordu” diye konuştu.
Kayyum gasbının sözde gerekçelerine dikkat çeken Kesenbilici, “Bu insanlar bölücülük ile suçlanıyorlar. Hayır, bizimle hep dayanışma içerisinde oldular, barış çabalarını gördük. Onların görevlerine son vermek, alıkoymak, neye hizmet eder? Bunu kamuoyunun takdirine sunuyorum. Bu devletin bekasına hizmet etmez. Hangi devlete? Bize hizmet edecek devlete mi? Hayatımızı karartacak olan devlete mi hizmet eder" diye kaydetti.
Dayanışmayı sürdüreceklerini kaydeden Kesenbilici, “Bugüne kadar yanımızda oldular. Mezarlıklarda yanımızda oldular. Biz her geldiğimizde bu halkın temsilcileri muhatabımız olacak. Gittiğimiz her yere bu mücadeleyi taşıyacağız. Bu sorunu gittiğimiz her yere taşıyacağız. Buranın sesi olacağız” dedi.

NAS: İSTANBUL SİZİ UNUTMADI

Yurttaş Girişimi, Barış Bloku ve Diyalog Grubu adına konuşan Nesrin Nas ise “İstanbul sizi unutmadı, demek için geldik. Milli irade bir bütündür. Eğer Diyarbakır’da milli irade yoksa İstanbul’da da yoktur. Biz bunu demek için buradayız. Milli irade bir bütündür. Diyarbakır, Van ve Mardin’in iradesi gasp ediliyorsa, Türkiye’nin iradesi gasp ediliyor. Demokrasi bir bütündür. Bu mücadelede yan yana duracağız, ne kadar kararlı ve emin adımlarla güçlü bir şekilde demokrasi talebimizi ısrarla tekrarlarsak, o kadar güçlü oluruz” şeklinde konuştu.

'BİRLİKTE YÜRÜMELİYİZ'

Nas, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na verilen cezaya da tepki gösterirken, "Birlikte yürümek zorundayız” mesajını verdi.
Nöbet, 10 dakikalık oturma eylemiyle sona erdi.