Ankara-Bağdat-KDP anlaşması ardından en az 9 sivil katledildi

KDP’nin suç ortaklığında Ankara ve Bağdat arasında 15 Ağustos'ta imzalanan Askeri Mutabakat Anlaşması ardından işgalci Türk devleti sivillere yönelik saldırılarını tırmandırdı.

Anlaşma sonrasında Güney Kürdistan'da Türk devletinin gerçekleştirdiği saldırılarda en az 9 sivil katledildi, 9’u yaralandı. 

Bir aydan az bir süre içerisinde Türkiye'nin sivillere yönelik saldırıları ulusal ve uluslararası alanda tepkilere yol açtı. Ancak Irak ve Bölgesel Yönetim yetkilileri sessiz kalmaya devam etti.

Türk devletinin 23 Ağustos'tan itibaren gerçekleştirdiği saldırılarda gazeteciler Gulistan Tara ve Hêro Behadîn, işgalci Türk SİHA’ları tarafından katledildi. 

Süleymaniye'de ve Duhok kırsalında devam eden saldırılarda ise çocuklar ve kadınlar dahil olmak üzere birçok sivil hayatını kaybetti.

5 Eylül’de Şarbajêr’deki saldırıda bir araç içerisindeki üç sivil hedefli bir saldırıda katledildi. 

Son olarak, 10 Eylül günü  Mexmur’da bulunan Şehit Rustem Cudî Mülteci Kampı’ndaki bir ev hedef alındı ve üç kadın yaralandı. 

2023 başından bu yana düzenlenen saldırılarda en az 23 kişi hayatını kaybetti, 20 kişi de yaralandı. Ayrıca çok sayıda yeni işgal üssü kuruldu, yüzlerce köy göçe zorlandı. Köylülere ait bağ ve bahçeler tahrip edildi, sivil altyapılar hedef alındı.