‘Apê Musa’ katledildiği yerde anıldı

Kürt bilgesi Musa Anter (Apê Musa), katledilişinin 24 yılında, vurulduğu yerde anıldı.

Anmaya katılan Amed Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Gülten Kışanak, “Apê Musa kalemin gücüne inanan bir insandı. Apê Musa, ‘Bizim kalemimiz onların tanklarından, toplarından daha güçlüdür’ derdi. Ve korkusuzca onu yaptı. 90’lı yılların karanlığına inat yazılarıyla Kürt halkının yanında oldu” diye belirtti.

JİTEM tarafından 20 Eylül 1992 tarihinde Amed’te katledilen Kürt bilgesi Musa Anter (Apê Musa) Özgür Gazetecileri Cemiyeti tarafından Seyrantepe semtinde, katledildiği 442'nci Sokak'ta anıldı. Anmaya Amed Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gülten Kışanak ve Fırat Anlı, Anter'in oğlu Dicle Anter, DBP yöneticileri, Azadiya Welat, Dicle Haber Ajansı (DİHA) çalışanları ve sivil toplum örgütleri temsilcileri katıldı. Anter'in fotoğrafı ve farklı tarihlerde katledilen özgür basın çalışanlarının fotoğrafları, Anter’in vurulduğu yere bırakıldı. 

‘APÊ MUSAYA VERDİĞİMİZ SÖZÜ YERİNE GETİRECEĞİZ’

Anmada bir konuşma yapan Özgür Gazeteciler Cemiyeti (ÖGC) Eşbaşkanı Hakkı Boltan, Anter’in mirasını devralanların, bu mücadeleyi büyüterek zirveye taşıdığını dile getirdi. Özgür basına yönelik baskı ve tutuklamaların devam ettiğine dikkat çeken Boltan, Apê Musa’ya verdikleri sözü, her koşulda yerine getireceklerini vurguladı. 

KIŞANAK: APÊ MUSA 90’LAR KARANLIĞINA İNAT YAZDI

Özgür basın geleneğinden gelen Amed Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, “Apê Musa’yla çalışma şansı bulanlardanım. Apê Musa kalemin gücüne inanan bir insandı. Apê Musa, ‘Bizim kalemimiz onların tanklarından, toplarından daha güçlüdür’ derdi. Ve korkusuzca onu yaptı. 90’lı yılların karanlığına inat yazılarıyla Kürt halkının yanında oldu. Apê Musa yazdıklarıyla bize bıraktığı direniş mirasıdır. Bu mirasa sonuna kadar sahip çıkacağız. Tüm zorluklara inat özgür basın büyük yalanın perdesini yırtarak gerçeğin sesini bize ulaştırıyor” diye konuştu. 

APÊ MUSA'NIN GAZETESİNE BASKILAR DEVAM EDİYOR

Apê Musa’nın gazetesi Özgür Gündem’e sahip çıktıkları için Ayşe Düzkan’ın da aralarında olduğu çok sayıda kişinin, bu gün duruşması olduğuna dikkat çeken oğlu Dicle Anter ise  “Böylesi bir ortamda, bu gün çok önemlidir. Apê Musa’yla gurur duyuyoruz” dedi. 

Konuşmaların ardından, Apê Musa’nın vurulduğu yere karanfil bırakıldı. Anter, Mardin’in Nusaybin İlçesi Stilîlê köyündeki mezarı başında da anılacak.