Arjantinlilerden Türkiye devletine karşı mektup

Arjantinli insan hakları savunucuları ve siyasetçiler, hükümetle Türkiye'deki insan hakları ihlallerini ve Öcalan'a tecridi görüştü. Konuya ilişkin hükümete mektup verildi.

Aralarında Nobel Barış Ödülü sahibi Adolfo Perez Esquivel, Plaza de Mayo Anneleri’nden Nora de Cortinias gibi isimlerin de bulunduğu Arjantinli entelektüel, insan hakları savunucusu ve siyasetçilerin oluşturduğu grup, bir mektup kaleme alarak Arjantin Dış İşleri Bakanlığı’na başvuruda bulundu. 

Bakanlık binası önünde toplanan gruptan üç temsilci Dışişleri Bakanlığı Kabine Şefi Eduardo A. Varela ve Ortadoğu Masası üyeleri ile bir görüşme gerçekleştirerek mektubu teslim etti.

Bakanlık adına görüşmeye katılan Varela; Türkiye’de son bir yıldaki çatışmalı dönemde özellikle Kürtlere yönelik hak ihlallerini izlediklerini, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türk hükümetinin uygulamalarından haberdar olduklarını ve kaygıyla izlediklerini belirtti. Varela, başvuruya kısa sürede somut adımlarla yanıt verileceğini söyledi.

Mektupta, Türkiye’nin 7 Haziran seçimleri sonrası Kürtlere yönelik bir soykırım saldırısı başlattığı ifade edilirken Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), Human Rights Watch gibi kuruluşların raporlarından istatistikler sunuluyor. Sokağa çıkma yasakları, sivil katliamlar, Kürt kentlerindeki toplu yıkımlar ve göçe zorlamaya dikkat çekilen mektupta, HDP ve DBP’li siyasetçilere yönelik tutuklamalar, DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek’in tutuklanması gibi uygulamalar anlatılıyor. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecrit de mektupta önemli bir bölüm teşkil ediyor.

Türkiye’nin Kuzey Suriye’deki askeri operasyonlarının da eleştirildiği mektupta, Türkiye’nin çetelerle ilişkisi ve saldırının Rojava’ya yönelik olduğu ifade ediliyor.

TALEPLER

Mektupta, OHAL ilanıyla birlikte gelişen toplu işten çıkarmalar, basın kuruluşları ve gazeteciler üzerindeki baskılar ile pasaport iptallerine de değinilirken, Arjantin Dışişleri Bakanlığı’ndan şunlar talep edildi:

"Arjantin hükümetinin Türkiye hükümeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkilerini gözden geçirmesi,

⦁ Türkiye’de şimdiye kadar on binlerce insanın ölümüne neden olan çatışmaların sonlandırılması ve Barış sürecinin yeniden başlaması için baskı yapılması

⦁ Türkiye’deki rejimin mağdurlarıyla dayanışma gösterilmesi

⦁ Arjantin hükümetinin Türkiye yönetiminin insan hakları ihlallerine karşı açık tutum alması, bunun önüne geçmek için uluslararası düzeyde girişimlerde bulunması

⦁ Türkiye’nin Suriye’deki askeri operasyonu ve cihatçı gruplarla ilişkisini sonlandırması için baskı yapılması

⦁ Diplomatik temsilcilikleri aracılığıyla Türkiye’de yaşanan ihlaller hakkında raporlar hazırlayarak Arjantin kamuoyu ile paylaşması."

...