Aşiretler adına naylon dernekler

AKP-MHP iktidarı, Kuzey Kürdistan’da Kürtlük ve Kürdistaniliğe karşı işbirlikçilere aşiret dernekleri kurduruyor. Van’da valininin katılımıyla açılışları yapılıyor; örtülü ödenek ve ihalelerle finanse ediliyor.

‘Diyalog süreci’nin bitirilip Kürtlere karşı yeniden savaşın başlatıldığı 2015’te Van’da başlayan aşiret dernekleri kurma faaliyetleri dikkat çekiyor.

Brûkî aşireti adına başlayan ve Kadim Aşiretler Federasyonu ile devam eden sürecin ardından şimdi de Van’da nüfuzları çok az alan Pinaşî ve Mukkurîler adına dernekler kuruldu.

Sayıları hızla artan derneklerin açılışlarına Van valileri katılıyor. Türk devletinin Kürtçe propaganda kanalı TRT Kurdî bu açılışları canlı yayınlıyor. Devletin ajansı AA da “Aşiret bayramı” başlıklı haberler servis ediyor.

Van ve çevresinde mensupları bulunan 23 aşiretin temsilcileri olduklarını iddia eden kişiler, 2016’da Kadim Aşiretler Federasyonu'nu kurduğunu duyurdu. Federasyonun Başkanı Rasim Aslan, “Milletin birlik ve beraberliğine, kardeşliğine ve geleceğine kast eden bütün terör saldırılarını kınıyoruz, devletin yanındayız” diyerek, kuruluş amacını da açık ve net olarak özetledi. Aşiret temsilcisi olduklarını iddia eden bu kişilerin çoğu korucu. Tüm toplantılarına eski Van Valisi Murat Zorluoğlu ile mevcut Van Valisi M.Emin Bilmez de katıldı.

DEVLETE BÜYÜK HİZMETLER

Burukan-Bruki Kültürü Yaşatma, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin açılışı, 2018’de Van Valisi Murat Zorluoğlu tarafından yapıldı.

Dernek açılışında konuşan Van Valisi ve kayyumu Murat Zorluoğlu, Osmanlı’dan bugüne aşiretlerin devlete büyük hizmetlerde bulunduğunu belirterek, Cumhuriyet tarihinde ise aşiretlerin birlik ve beraberliğin korunmasında önemli rol aldığını hatırlattı.

DEVŞİRME BİLMEZ DE AÇILIŞ YAPTI

Van’da son olarak 25 Aralık 2021’de ise Pinyanişi Aşireti Derneği açıldı.

Derneğin açılışını Van Valisi ve kayyumu M. Emin Bilmez yaptı.

Kendisi de bir devşirme olan Bilmez, devletin bakışını şöyle ifade etti: “Bu bölgedeki İslamiyet'in gelişinden beri hicretin 18'inci yılında bölgedeki bütün aşiretler, gönüllü olarak Müslüman olmuş ve Müslüman olarak da yaşamış. Müslümanlar, bu coğrafyada genelde göçebe yaşamış, savaşçı olmuş, devletlerin savaşçı unsurları olmuştur, bundan sonra da böyle olacaktır.”

Aşiret derneklerinin açılması için örtülü ödenek ve yerelde yapılan ihale ekstraları kullanılıyor.

AŞİRET TEMSİLCİLERİ DEĞİLLER

HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan ise kayyumun özene bezene aşiretler ve aşiretçilik üzerine yürüttüğü bu buluşmaların dayandığı devlet politikasına işaret ederek, şunları söyledi: “Kirli siyaset ve onun kirli amacı söz konusu. Değişmeyen devlet geleneğidir. Üstelik aşiretler adına katıldığı ifade edilen bu kişiler bölgedeki aşiretlerin temsilcisi değil. Kürt halkının dili, kültürü, seçim hakkı bile gasp edilirken karşı duramayanlar mı temsilci olacak? Üniformalı çetelerce yürütülen kirli savaş politikalarının hesabını soramayan, bunun karşısında durmayanlar, ne aşiretlerin ne de Kürtlerin temsilcisi olabilir. Çöküş döneminde olan AKP’nin aşiret politikası da işe yaramayacak. Kürt halkı, değerlerine sahip çıkan ve yürütülen bu kirli siyasetin ayrıca iradesini gasp eden kayyum Bilmez’in yolsuzluklarının farkında olan bilinçli ve politik bir toplumdur.”

DEVLET AKLININ TÜRLÜ OYUNLARI

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan sosyolog Latif Sağdıç, iktidarın 2015’te diyalog sürecini sona erdirmesinin ardından aşiretçiliğe sarıldığını hatırlatarak, şunları dile getirdi: “Normal şartlarda aşiretçiliği kabul etmeyen, hatta onu küçük gören, yer yer aşağılayan devlet aklı, ne oldu da valilik düzeyinde makamında ağırlayan pozisyona geçti? İnsanlara sen hangi aşirettensin diye soran, ona göre muamele yapan Van Valisi, aşiret derneklerin açılışına bile en ön saftan yer ayırtan, hatta bizzat açılışını yapan bir duruma nasıl geldi? Bunları düşünmek lazım. Kürt siyasal hareketinin karşında bulunan veya bulunabilecek her kesimi yanına çekmek için türlü oyunlara giren devlet aklının, daha doğrusu AKP rejiminin bir oyunudur. Devletin bu gayri samimi duruşunun arkasında mutlaka Osmanlı oyunları mevcuttur. Valinin adı Bilmez ama aslında her şeyi bilerek, bilinçli bir şekilde yapıyor.”