Askerler sivilleri katletmeye mecburmuş!

Kulp'ta cenaze törenine katılan sivilleri katleden askerlerle ilgili soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, Bingöl'ün Solhan ilçesi kırsalında çıkan çatışmada yaşamını yitiren 3 PKK'li için Amed'in Kulp ilçesinde 24 Aralık 1991’de düzenlenen cenaze törenine katılan 7 sivili ateş açarak katleden askerleri suçlu bulmadı. 7 kişinin ölümüne, 2 kişinin de yaralanmasına neden olan 37 asker hakkında "Adam öldürme ve silahla yaralama" açılan soruşturmada takipsizlik kararı verildi.

Askerlerin açtığı ateş sonucu Mehmet Nesip Altın, Neytullah Tekin, Hayrettin Demirtuyi, Felemez Bulut, Ömer Öztürk, Ali Miltaş ve Şahin Tekin olay yerinde yaşamını yitirmiş, Mehmet Şah Tekin ve Şeyhmus Altındağ ise yaralanmıştı. Takipsizlik kararında, aralarında dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı İsmet Yediyıldız'ın da bulunduğu 4 kişinin soruşturma sürecinde yaşamını yitirdiği, bu nedenle soruşturma dosyalarının düşürüldüğü kaydedildi.

Takipsizlik kararında, katliamın yaşandığı cenaze törenine katıldıkları için gözaltına alınan 54 kişinin, askerlere taş ve sopa ile saldırdıklarına dikkat çekildi.

KATLİAM ZORUNLUYMUŞ!

Olayda askerlerin sivillerin ölümüne neden olduğu kabul edilse dahi, Kulp ilçesinde meydana gelen olayda zor ve silah kullanma yetkisinin, hatta zorunluluğunun oluştuğu ileri sürüldü.

Askerlerin kendilerine yönelik saldırıyı bertaraf etmek, yaşam haklarını korumak için ateş etmek zorunda kaldığını iddia edilen kararda, askerlerin kendilerine açılan ateşe ateşle karlılık vermelerinin mutlak ve gerekli bir savunma olduğu savunuldu.

AVUKATLAR İTİRAZ ETTİ

Katliamda yaşamını yitirenlerin avukatı Nahit Eren, takipsizlik kararının kaldırılması için Diyarbakır Sulh Ceza Hâkimliği’ne başvurdu.