GÖRÜNTÜLÜ

Atabay: Kurumlara baskılarla Kürt dili hedef alınıyor

Kürt dil ve kültür kurumlarına yönelik baskınlara tepki gösteren Eğitim-Sen Wan Şube Eşbaşkanı Murat Atabay, "Kürtlere 'ana dilinizi konuşmayın, asimile olmayı kabul edin' politikası dayatılıyor ve bu operasyonlar bunun sonucudur" dedi.

ANADİL

Eğitim-Sen Wan Şube Eşbaşkanı Murat Atabay, Eğitim-Sen'in, tüzüğünde ana dilde eğitimi içeren sayılı kurumlardan biri olduğunu belirterek, ana dilin oldukça önemli olduğunu ifade etti. Ana dilde eğitime ilişkin Avrupa ülkelerinde bir çok örnek bulunduğunu kaydeden Atabay, "Ana dilde eğitim almayan çocukların türlü türlü sorunları var, Kürdistan coğrafyasında ana dil eğitimi almayan çocukların yansımalarını görüyoruz, akademik başarılar ve sosyal yaşamda türlü sıkıntılar ortaya çıkarıyor. Akademik başarı konusunda ciddi anlamda aşağıda oluyor. Psikolojik olarak çocuklar duygu ve düşüncelerini rahat ifade edemiyorlar. Türkçe bilmeyen çocuklara yönelik baskılar nedeniyle bunun psikolojik yansımalarını görüyoruz. Bu çocukların gelişiminin önünde ciddi engeller koyulmuş durumda, Türkiye'nin İLO sözleşmesindeki çekincesini çekmesi lazım, ana dilde eğitimin önünü açan politikaların gelişmesi gerekiyor" diye konuştu.


"Türkiye'de tam tersi yönünde politikalar devam ediyor" diyerek sözlerini sürdüren Atabay, şöyle konuştu:
"Eğitim müfredatlarında bunun için özel bir çaba görüyoruz, seçmeli ders diye bir oyalama üzerinden dersler veriliyor ama bu dersi seçtirmemek için her şey yapılıyor. Asimilasyon politikaları okullardan başlıyor ve hayatın her alanına yayılıyor, daha çok asimilasyon politikaları var. Kürt dil ve kurumlarına yönelik politikaları da bu çerçeve içinde değerlendirebiliriz. Kürtlere 'ana dilinizi konuşmayın, asimile olmayı kabul edin' politikası dayatılıyor ve bu operasyonlar bunun sonucudur. Dışarıda Kürtlerle kardeşiz, ayrım yok söyleminin yerine bunun hayata geçtiği bir anayasa hazırlamak, eşit yurttaşlık temelinde ana dilinde eğitim alındığı bir eğitim müfredatı ile uluslararası sözleşmelerde çekinceyi ortadan kaldırmak gerekiyor ve Kürt dil kurumlarına yönelik baskılara da son verilmesini istiyoruz. Ana dilde eğitim sorunu baskılarla değil, yeni bir anayasa ile çözülür."