Avrupalı insan hakları savunucularından Dağ ve Er için mektup

Avrupalı insan hakları savunucuları ve bilim insanları, Güney Kürdistan Bölge Yönetimi’nin Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er hakkında verdiği idam kararının geri çekilmesi istedi.

17 Temmuz 2019’da Güney Kürdistan'ın Hewlêr kentinde MİT elemanı Osman Köse'yi öldürdükleri iddiasıyla Hewlêr yönetimi Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er için idam cezası vermişti. Her iki Kürt gencinin idam edilmemesi için ailelerin yaptığı çağrılar ile Güney Kürdistan’a yönetimine gönderdikleri mektubun ardından bir imza kampanyası da başlatılmıştı.

Dünyada İnsan Hakları ve Demokrasi İçin Avrupa Avukatlar Birliği (ELDH) ve İsviçre İnsan Hakları Ligi (LSDH)’nin öncülüğünde bir grup insan hakları savunucu, siyasetçi ve bilim insanı Güney Kürdistan Federe Bölge Başkanı Neçîrvan Barzanî'ye mektup gönderdi. Hewler yönetiminin İsviçre’nin başkenti Bern’de temsilciliği aracılığıyla gönderilen mektuba Avrupa’nın değişik ülkelerinden birçok isim imza attı.

‘İDAMI DURDUN, İDAM CEZASINI KALDIRIN’

Mektupta Hewlêr yönetiminden Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er'in idam kararlarının ertelenerek kaldırılması talep edildi. Ayrıca insan hakları savunucuları Güney Kürdistan’daki federe yönetiminin anayasasında yer alan idam cezasını öngören yasaların da değiştirilmesini istedi.

Her iki Kürt gencinin idam edilmesinin evrensel insan hakları hukukunun çiğnenmesi anlamına geleceğine dikkat çekilen mektupta devamla şu görüş dile getirildi: “Bir başka nokta ise şayet bu idam gerçekleşirse iki Kürt siyasi aktör olan Kürdistan Demokrat Partisi ve Kürdistan İşçi Partisi arasındaki gerginliği daha da derinleştirecek ve bu da Kürtler arası iç barış ve huzurun bozulması anlamına gelecektir.”

Birleşmiş Milletler’in değişik organlarının dünyada idam cezalarının uygulanmaması için yayınladığı bildirilere dikkat çekilen mektupta sadece Mazlum Dağ ve Abdurrahman Er'in değil Güney Kürdistan’da verilen bütün idam cezalarının durdurulması istendi.

Mektuba şu isimler imza attı: Franco Cavalli, Dick Marty, Jean Ziegler, Fabian Molina, Fehlmann Rielle, Carlo Sommaruga, Ragıp Zarakolu, Malik Özden, Deniz Arbet Nejbır, Jamshid Pouranpir, Thomas  Schmidt, Engin Sustam, Darren Dinsmore, Brice Dickson, Cahal Mclaughlın, Brian  Jack, Martin Regan, Zeynep Kurban, Gillian Mcnaul, Alfred de Lleida, Paul Temptan, Adam  Harkens.