‘Azad kendisini PKK’de buldu’

HPG komutanlarından Serhad Jîhat, şehit düşen Alman gerilla Azad Şergeş’in kendisini PKK’de bulduğunu, çünkü PKK’yi insanlığın kurtuluş yolu olarak gördüğünü söyledi.

Xakurkê’den şehit düşen Azad Şergeş’in PKK’ye bağlı olduğunu ve Kürt halkını kendi halkı gibi gördüğünü belirten HPG komutanlarından Serhad Jîhat, “Ona bakınca sanki yıllardır Kurdistan topraklarında yaşamını sürdürmüş gibiydi” dedi. 

HPG Basın İrtibat Merkezi’nin (BİM) 23 Haziran'daki açıklamasında, 15 Haziran günü Xakurkê’ye bağlı Girê Şehîd Şahin’de 18 askerin öldürüldüğü eylemde şehit düştüğünü duyurduğu üç gerilladan birinin de Azad Şergeş (Thomas Johann Spiess) olduğunu açıkladı. BİM’in, Almanya’nın Mainburg kentinde dünyaya gelen Azad Şerger hakkında verdiği bilgiler özetle şöyleydi:

“Eşit ve gerçekten özgür başka bir dünyanın mümkün olabileceği gerçeğini okuyup araştırarak bilince çıkardı. Üniversite okuduğu yıllarda arayışları derinleştirerek, birçok farklı sol görüşü yakından takip etti. Bu süreçte faşist Türk devletinin saldırıları nedeniyle kadim Kurdistan topraklarından zorla göç ettirilen Kürtlerle tanıştı. Kürt halkını, kültürünü tanıdıkça PKK’ye ilgisi arttı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın savunmalarını okudu ve felsefesinden derinden etkilendi. Gençlik çalışmalarına katılarak pratik içinde öğrenmeyi esas aldı ve kısa sürede PKK’nin enternasyonalist ruhuyla bütünleşti. Özgürlük yürüyüşünün militanı olmaya karar vererek, 2016'da Kurdistan dağlarına gitti ve gerilla saflarına katıldı. Qendîl alanında temel gerilla eğitimlerini başarıyla tamamladı. Kurdistan dağlarında adı gibi özgürleşti. 

BÜYÜK BİR ÖFKEYLE SAVAŞTI

Her anını mücadeleye adadı. Yoldaşlık ilişkileriyle PKK’nin kutsal yaşamını yüceltti. Önderlik felsefesi ve PKK’nin direniş özüyle bütünleşti. Yiğit bir militan olarak her zaman en ön safta yer alarak, sömürgecilere karşı büyük bir öfkeyle savaştı. 

Aldığı eğitimlerle hem askeri hem ideolojik alanda büyük bir derinlik yakaladı. Titiz ve disiplinli kişiliğiyle katıldığı her çalışmayı sonuca ulaştırdı. Birçok farklı alanda uzmanlaştı. Qendîl’de yürüttüğü başarılı pratiğin ardından Xakurkê alanına geçti.

Kolît alanında 15 Haziran'da yeni dönem gerilla taktiklerinin etkili bir şekilde pratikleştirildiği eylemde en ön safta yer alarak işgalcilerin üzerine fedaice yürüdü. Ölümsüz şehitlerin mücadele bayrağını layığıyla taşıdı.

YAŞAMDAKİ DURUŞU GERÇEKÇİYDİ

ANF’ye konuşan HPG komutanlarından Serhad Jîhat, 2022’de Xakurkê alanında Azad Şergeş ile tanıştığını belirterek, şunları söyledi: “Heval Azad’ın yaşamdaki duruşu gerçekçi bir duruştu. Sohbet ederken kendisini PKK’de bulduğunu, çünkü PKK’yi insanlığın kurtuluş yolu olarak gördüğünü söylüyordu. PKK’ye ve Kürt halkına bağlıydı, çünkü Kürt halkını kendi halkı gibi görüyordu. Ona bakınca sanki yıllardır Kurdistan topraklarında yaşamını sürdürmüş gibiydi. Kendisini Önder Apo felsefesinde derinleştiriyordu. Emekçi ve pratikti. Her işe koşar ve başarırdı. Gerillacılıkta uzmanlaşmıştı. Disiplinliydi, taktikte zengindi. Hep kendini eğitip geliştiriyordu. 

KÜRT GENÇLERİ İÇİN DE ÖRNEKTİR

Heval Azad, Kürt gençleri için örnek alınacak bir devrimcidir. Kurdistan işgal altında ve kimliğimiz, haklarımız gasp edilmiş. Heval Azad, bir Alman olarak Almanya’dan gelip savaştı. Kurdistan halkı için kendini feda etti. Kürt gençleri, Kurdistan’a ve halkına daha fazla sahip çıkmalı. Kürt gençleri belki koşullar nedeniyle dağlara ulaşamasa bile Heval Azad’ın ruhuyla Türk işgalci güçlerine her yeri savaş alanına dönüştürebilir.

AİLELERİNE SÖZ VERİYORUZ

Asya Kanîreş, Koçer Medya ve Azad Şergeş öncülüğünde gerçekleştiren eylem fedaiceydi. İşgalci Türk işgalci devletinin gerillanın saldırı gerçekleştireceğine inanmadığı karakolda çatışıp Türk askerine darbe vurdular. Bu yoldaşlar sayesinde umut ve özgürlük inancı daha da büyüyor. Biz HPG ve YJA Star güçleri olarak sonuna kadar şehit yoldaşlarımızın takipçileri olacağız. Enternasyonalizm ruhunu her zaman canlı kılacağız ve sahip çıkacağız. Şehit düşen Azad, Asya, Koçer yoldaşların ailelerine söz veriyoruz ki; intikamlarını alacağız ve sonuna kadar takipçileri olacağız.”