‘Barzani, 20 bin Suriyeliyi KDP güçleri içerisine yerleştirdi’

YNK’li Mahmut Xoşnaw, Mesrur Barzani’nin, 20 bin Suriyeliyi Zêrevan dahil KDP’ye bağlı diğer güçler içerisine yerleştirdiğini söyledi.

Kürdistan Yurtseverler Birliği (YNK) üyesi Mahmut Xoşnaw, Irak medyasına verdiği demeçte, Kürdistan Bölgesi’nin görev süresi dolmuş olan başbakanı Mesrur Barzani’nin, 20 bin Suriyeliyi Zêrevan dahil KDP’ye bağlı diğer güçler içerisine yerleştirdiğini belirtti.

İSİMLERİ IRAKLI VATANDAŞLARIN İSMİYLE DEĞİŞTİRDİ

Mahmut Xoşnaw şunları söyledi: “Bu atamalar, büyük maaşlarla yapıldı ve bu durum Bağdat hükümetinin rahatsız olmasına neden oldu. Irak Ekonomi Komisyonu, Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret ettiğinde hükümet yetkilileri maaşlı çalışan listesinde değişiklikler yaptı. Çünkü merkezi hükümet bu kişilerin maaşlarını durdurmuştu. Hükümet, Suriyelilerin isimlerini, Iraklı vatandaşların isimleriyle değiştirdi ki bu kişilerin maaşları durdurulmasın.”

 Bağdat hükümetinin rahatsızlığıyla ilgili olarak Mahmut Xoşnaw şöyle devam etti: “Irak hükümetinin rahatsızlığının asıl nedeni, Kürdistan Bölgesel hükümetinin kendi güçlerinin isim listesini merkezi hükümete göndermeyi reddetmesiydi. Bu mesele, Bağdat ile Hewlêr arasında siyasi ve mali bir krize yol açtı. Petrol ve sınır gelirlerinin dağıtımı konusunda iki taraf arasında ilişkiler kopma noktasına geldi. Bu dosya, bölgedeki iş ve istihdam politikalarının daha derinlemesine incelenmesine yol açabilir. Aynı zamanda Mesrur Barzani hükümeti üzerindeki baskıların artırılması ve bu listelerdeki belirsizliklerin daha şeffaf hale getirilmesi gerektiğini gösteriyor.”