Barzani’nin topu attığı Masum’un veto yetkisi yokmuş

Güney Kürdistan ile Irak merkezi yönetimi arasında bütçe krizine ilişkin Neçirvan Barzani'nin devreye girmesini istediği Kürt Cumhurbaşkanı Fuad Masum’un veto yetkisinin olmadığı ortaya çıktı. 

Cumhurbaşkanı Danışmanı Abdullah Alyaweyi, cumhurbaşkanı veto yetkisinin, sadece Celal Talabani’nin birinci dönem cumhurbaşkanlığı döneminde olduğunu söyledi. 

DEVREYE GİRMESİ İSTENMİŞTİ ANCAK...

Irak Merkezi Hükûmeti ile Güney Kürdistan arasında yaşanan bütçe krizi yeni bazı gerçekleri açığı çıkardı. Kürt oyları ve vekilleri olmadan yasasın kabul edilmesine tepki gösteren Kürt milletvekilleri ve grupları bölgesel hükûmetin tutumunu açıklamasını istemişti. Buna karşı Neçirvan Barzani hükûmetin tutumunu ortaya koyacağını, Cumhurbaşkanı Fuad Masum’un devreye girmesi gerektiğini söylemişti. 

Bu tartışmalara Irak’ın Kürt Cumhurbaşkanı Fuad Masum’un danışmanı konuya ilişkin açıklamalar yaparak dahil oldu. Danışman Abdullah Alyaweyi, cumhurbaşkanının parlamento tarafından alınan kararları veto etme yetkisinin bulunmadığını, dolayısıyla bütçe yasasının yürürlüğe girmesi için herhangi bir engel olmadığını söyledi.

DANIŞMAN: MASUM'UN ELİNDE DEĞİL

Neçirvan Barzani ve bazı milletvekillerin Masum’nun devreye girmesi yönündeki çağrı ve beklentisine açıklık getiren Alyaweyi, "Cumhurbaşkanı tasarının bu şekilde onaylanmaması için elinden geleni yaptı ancak bir sonuç çıkmadı. Tasarı artık yasallaşmıştır ve sayın Masum imzalamazsa bile uygulanacaktır” diye konuştu.  

Cumhurbaşkanına veto yetkisinin sadece Celal Talabani’nin ilk başkanlık döneminde uygulandığını hatırlatan Alyaweyi, “Daha sonra bu yetki kaldırıldı. Şimdi 15 gün içerisinde Cumhurbaşkanı yasayı imzalamazsa da  yasa uygulamaya geçer” dedi.

Masum’un devreye girmesine ilişkin tartışmalara katılan Irak Parlamentosu KDP Grup Başkanı Arafat Kerim, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum’un krizin çözülmesi için elinden gelen her şeyi yaptığını söyledi.

Kerim görüşmelerde, Cumhurbaşkanı Masum görüşmede kendilerine, makamın kendisi için önemli olmadığını, Kürt siyasi liderliğinin verdiği karara göre hareket edeceğini kendilerine aktardığını belirterek, “Cumhurbaşkanı Masum, Kürt siyasi liderliğine danışmadan acele etmemek gerek” dediğini ifade etti. 

PARLAMENTERLER 'BAĞDAT'TAN ÇEKİLELİM' DİYOR

KDP, YNK, Goran, Komala İslami hareketi başta olmak üzere birçok parti ve örgütten parlamenter Bağdat’tan çekilmekten yana.

Bu parlamenterlerden biri olan, Irak Parlamentosu Yekgırtu Grup Başkanı Musenna Emin, Cumhurbaşkanı başta olmak üzere yapılan görüşmelerden sonuç alınmadığına dikkat çekerek, “Bence kendi aramızda oturup ciddi bir karar almak dışında farklı bir seçeneğimiz bulunmuyor. Çünkü bu haliyle Bağdat’a söz geçirmek için elimizden hiçbir şey gelmiyor”  şeklinde konuşarak, parti ve gruplar arasındaki görüşme ve karar almaya dikkat çekti.