Basın kuruluşlarından Rojava için çağrı
Güney Kürdistan’daki basın kuruluşu ve gazeteciler, tüm basın ve medyaya ulusal sorumlulukla hareket etme çağrısında bulundu, “Rojava’daki kazanımları savunması gerekmektedir” dedi.
Güney Kürdistan’daki basın kuruluşu ve gazeteciler, tüm basın ve medyaya ulusal sorumlulukla hareket etme çağrısında bulundu, “Rojava’daki kazanımları savunması gerekmektedir” dedi.
Güney Kürdistan’daki 26 basın kuruluşu ve gazeteci, Rojava’ya yönelik işgal saldırılarına ilişkin yazılı bir açıklama yayımladı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bilindiği üzere Esad rejiminin çöküşünün ardından bölgemizde hassas ve karmaşık bir süreç başladı. Bu yeni siyasi durum ve gelecekte yaşanabilecek tüm gelişmeler, Kürtler için genel olarak bir tehlike, ancak aynı zamanda önemli fırsatlar barındırmaktadır. Bu fırsatları değerlendirmenin ve tehlikeleri bertaraf etmenin tek yolu, Kürdistan’ın birliğini sağlayacak, bölgesel değişimlere uyumlu ve hazır bir ulusal strateji geliştirmektir.
Bu süreçte medya kuruluşları ve gazetecilerin önemli bir rolü bulunmaktadır. Ulusal, toplumsal ve insani bir strateji geliştirmek ve bu doğrultuda çalışmak büyük bir sorumluluktur. Aksi halde basın, halkımızın mücadelesini ileriye taşımak yerine bölünmeye ve iç çatışmalara yol açabilir.
Elbette ki Kürt toplumu da diğer tüm toplumlar gibi farklı siyasi görüşlere sahiptir. Ancak Kürt kimliği ve Kürdistan bilinci çerçevesinde bu farklılıkların ulusal bir çatı altında bir araya getirilebileceğine inanıyoruz. Bu bağlamda basın ve gazeteciler, bu ulusal birliği sağlama noktasında öncü bir rol oynayabilir.
Bu hassas süreç, basının Kürt halkının haklarını ve mücadelesini ön plana çıkararak diğer sorunların önüne geçmesini gerektirmektedir. Bu dönemde, Kürdistan’ın dört parçası arasındaki anlaşmazlıklar, iç parçalanmalar ve bölgesel güçler arasındaki çıkar çatışmaları sorumlu bir şekilde ele alınmalı ve Kürt mücadelesini güçlendirecek bir çerçevede değerlendirilmelidir.
Kürt siyasi partileri, sivil toplum kuruluşları ve basın, DAİŞ’e karşı verilen mücadeleden ders çıkarmalıdır. 2014 yılında DAİŞ’e karşı savaşta Güney ve Doğu Kürdistan peşmergelerine, Rojava ve Kobanê’deki direnişçilere basın aracılığıyla verilen destek önemliydi ve sorumlu bir yaklaşım sergilenmişti. Bu bağlamda medya, düşmanın propagandasına araç olmamalı ve ulusal mücadeleyi baltalayacak siyasi tartışmaların yayılmasına zemin hazırlamamalıdır.
Bu hassas dönemde basın ve gazeteciler, siyasi güçler arasındaki farklılıkları derinleştirmek yerine ortak noktalar üzerinde çalışmalıdır. Böylece ulusal mücadelemizi daha sakin ve sağlam bir zemine oturtarak bu kritik süreci atlatabiliriz.
Tüm medya kuruluşlarının, ister partilere bağlı ister bağımsız olsun, etik gazetecilik ilkelerine bağlı kalması, Kürt halkının mücadelesini sahiplenmesi ve Rojava’daki kazanımları savunması gerekmektedir. Bu nedenle Güney Kürdistan’daki tüm gazeteci ve medya çalışanlarına, bireysel ya da kurumsal olarak bize katılma ve bu çağrının ruhuna bağlı kalma çağrısında bulunuyoruz.”
İMZACILARIN LİSTESİ
Açıklamada imzası bulunan gazeteci ve medya kuruluşları şöyle: