Batman’daki tutsakların bir bölümü sürgün edildi

Batman M Tipi Cezaevi’ndeki tutsakların isyan başlatması ardından saldırı gerçekleşirken, tutsakların bir kısmının çevre illerdeki cezaevlerine sürgün edildiği öğrenildi.

Batman M Tipi Cezaevi’nde infaz yasasından ayrı tutulan tutsaklar akşam saatlerinde çıkardığı isyan ile birden fazla koğuşu ateşe verdi. Koğuşların ateşe verilmesi ile tutsaklar "isyan" sloganları atarken, sloganlar cezaevi çevresinden de duyuldu. İsyanın başlaması ile birlikte cezaevine çok sayıda ambulans, itfaiye sevk edilirken cezaevi çevresi ise çevik kuvvet ve özel harekat polisleri ile ablukaya alındı.

İsyanın kent merkezinde duyulması ile tutsak yakınları cezaevine akın etti. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar cezaevi önünde bekleyen halk yetkililerin açıklama yapmasını istedi. Tutsak yakınlarına herhangi bir açıklama yapılmazken gecenin ilerleyen saatlerinde cezaevinden dumanların yeniden yükselmesi ile kimi insanlar olayı alkış ve ıslıklar ile protesto etti. Saatler ilerledikçe cezaevine çevre illerden çok sayıda cezaevi aracı sevk edildi. Öte yandan İnsan Hakları Derneği (İHD) avukatlardan edinilen bilgiye göre cezaevinde bulunan 650 tutsak sürgün edildi.

Koğuşlarda çıkan yangın söndürülürken, tutsaklara da biber gazıyla saldırıldı. Yangının söndürülmesinin ardından kimi tutsakların çevre illerdeki cezaevlerine sev edildiği öğrenilirken, Halkların Demokratik Partisi(HDP) tutukluların sağlık durumunu kontrol etme talebinde bulundu.

Yapılan başvuruya yanıt verilmezken, cezaevi önündeki kitle dağıldı.