Batman esnafı: Kriz devam ederse kepenk indireceğiz

AKP hükümetinin savaş politikalarından kaynaklı ekonomik krizin gün geçtikçe derinleştiğini söyleyen Batman esnafı, "Dükkanlar sözde açık ama tüm günü satış yapamadan kapatıyoruz. Eğer böyle devam ederse kepenk indireceğiz" dedi.

Türkiye ve Kürdistan'da devam eden ekonomik kriz daha da derinleşti. AKP'nin savaş politikalarından kaynaklı daha da büyüyen krizden dolayı Batman esnafı kepenk indirme ile karşı karşıya kaldı.

Her şeye zam geldiği için insanların alışveriş yapamadığına değinen Abdulhalim Urak isimli esnaf, bu durumun düzeleceğine dair umutlarının tükendiğini belirtti. Krizden kaynaklı durumlarının her geçen gün daha da kötüleştiğine dikkat çeken Urak tepkisini şu sözlerle dile getirdi: "Kazandığım para ertesi güne yetmiyor. Zaten sattığım her şeyi borçla aldım ama artık borçları da ödeyemiyorum. Krizin en büyük sebebi bu hükümettir. Çünkü her şeye zam geldi bu yüzden insanlar alışveriş yapamıyor. Sabahtan akşama kadar boş oturuyoruz. İnanın kiramı dahi ödeyemiyorum. Faturalardan bahsetmiyorum bile."

İNSANLAR BAYAT EKMEK ALMA MECBURİYETİNDE KALIYOR

4 yıldır açtıkları fırında çalışan Yüksel Yıldız, Kürdistan topraklarının zengin olduğunu fakat devletin yanlış politikalarından kaynaklı halkın fakirleştiğini belirtti. Ekonomik krizin sadece Kürdistan'da değil tüm Türkiye'de devam ettiğini ifade eden Yıldız, "Bu krizin sebebi devlet ve bu ülkeyi yönetenlerdir. Ülkede üretilen hiçbir şey bırakmadılar her şey dışarıdan getiriliyor. İnanın Batman'da esnafın yüzde 80'i siftah bile yapmıyor. Sabahtan akşama kadar fırındayız ama ancak elektrik ve su parasını çıkarıyoruz. Batman'da neredeyse bütün esnaf borçlu. Amed yolu üzerindeki dükkanların kiraları 10-15 milyar. Zaten küçük esnaf öldü.

Birçok esnaf arkadaşım dükkanını kapatıp başka iş yapmak zorunda kaldı. Zaten Kıraathane ve Restoran işi kalmadı. İnsanlar gelip birkaç gün önceki bayat ekmeği istiyorlar. Ekmek dahi alamadıklarını söylüyorlar. Sabahtan akşama kadar ancak 700 liralık satış yapabiliyorum. Bu para ile işçilerin maaşlarını ve faturaları nasıl ödeyeceğim? Eskiden 1 torba unu 104 liraya alıyordum şimdi 160 liraya alıyorum. Bazen un bile alamıyorum. Eğer böyle devam ederse fırını kapatmak zorunda kalacağım. Çoluk çocuk sahibiyim ve çocuklarıma bakmak zorundayım. Ama hiçbir yerde iş de yok" diye konuştu.

ESNAF PERİŞAN DURUMDA

30 yıldır esnaflık yapan Adnan Yılmaz, kriz ile birlikte yaşanan salgın sürecinin ardından küçük esnafların tek tek dükkanlarını kapattıklarını söyledi. Artık kiralarını dahi ödeyemeyecek duruma geldiklerini kaydeden Yılmaz yaşadıkları sıkıntıları şu sözlerle anlattı: "Esnafların hepsi ne yapacaklarını şaşırmış durumdalar. Ne borç alabiliyoruz ne borç verebiliyoruz. Malzeme de alamıyoruz. Çünkü bunun için peşin para gerekiyor.

Dükkanı her açtığımda masrafım daha da artıyor. Elektrik, doğalgaz, kira, su ve yemek parası gittikçe artıyor. Bu krizin en büyük sebebi de devletti. Devletin savaş politikalarından kaynaklı halk gün geçtikçe daha da fakirleşiyor. Diğer taraftan ise Batman'daki toptancılar bu durumu fırsata çevirerek her şeyi pahalı satıyorlar. Ürünlere zam geldiği zaman satış yapamıyoruz. Halkta para olmadığı için insanlar alışveriş yapamıyor.”

AYAKTA KALMAK İÇİN DİRENİYORUZ

Salgından bu yana iş yapamadıklarını söyleyen Abdülkerim Can isimli esnaf ise ayakta kalmak için direndiklerini belirtti. 30 yıldır dükkan işleten ve gün geçtikçe durumlarının daha da kötüleştiğinin altını çizen Can, "Dükkanım akşama kadar boş. Dükkanları açıyoruz ama müşteri yok. Kiramı dahi çıkaramıyorum. Zaten ev kirası ve faturalar üst üste binmiş durumda. Ne yapacağımızı bilemiyoruz."

Pazarda et satan Ferhen Turan ise, artık 1 kilo tavuk eti bile satamadıklarını vurguladı. Kriz ve salgından kaynaklı insanların alışveriş yapamadığını belirten Turan, herkesin büyük sıkıntılar yaşadığını ifade etti.