Bayındır: Kürt halkı tarihi bir duruş sergiledi

DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, "Kürt halkı, AKP-MHP’ye karşı tarihi bir duruş gerçekleştirdi. Halkımızı dinleyecek, mücadeleyi büyüteceğiz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Demokratik Yerel Yönetimler Kurulu, seçim değerlendirme toplantısını bir otelde gerçekleştirdi. Toplantıya Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, HDP Demokratik Yerel Yönetimler eşsözcüleri Mehmet Rüştü Tiryaki ile Halide Türkoğlu, seçilmiş belediye eşbaşkanları, meclis üyeleri katıldı.  Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için gerçekleştirilen saygı duruşu ardından DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, değerlendirmelerde bulundu.

'KÜRTLER İKTİDARA YOL VERMEDİ'

DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, seçimden sonra bütün kurum ve kuruluşlarıyla eleştiri-öz eleştiri sürecine girdiklerini, uzun tartışmalar ve planlamalar yapacaklarını söyledi. Tartışmaları sonuca ulaştırarak iyi bir planlama çıkarmayı hedeflediklerini aktaran Bayındır, sonuçları kamuoyu ve halkla paylaşacaklarını ifade etti. Bayındır, “Biliyorsunuz, 14 ve 28 Mayıs seçimlerinden sonra hem Kürt siyasi hareketi hem de AKP-MHP iktidarı için tartışma ve eleştiriler ortaya çıktı. Bizim payımıza düşen sonuçlarla ilgili 15 Mayıs'tan bu yana aralıksız tartışmalarımızı sürdürüyoruz. Kurdistan, Türkiye ve Anadolu’da plansızlık ve çok önemli bir tarihi hamle önümüzde bizi bekliyor. Seçim sonuçları bizler için tarihi bir süreci başlattı. Her iki seçimde de Kürt halkı, Kurdistan'da AKP-MHP’ye karşı tarihi bir duruş gerçekleştirdi" dedi.

 Kürtlerin Erdoğan rejimine Kurdistan'da yol vermediğini belirten Bayındır, her iki seçim sonucunda da anlaşılacağı gibi AKP-MHP'nin Kurdistan'da tabela partisine dönüştüğünü kaydetti. Seçim sonuçlarına dair de özeleştiri süreçlerini başlattıklarını anımsatan Bayındır, ekledi: "Zayıflıklarımızı görüp, eleştiri, özeleştiri ile ortadan kaldırmak için büyük bir hamle önümüze koyacağız. Halkımızın başarısı, özgürlüğü için bu yolu izlemeliyiz. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında bu eleştirilerle, ‘Eksiklikler nereden çıktı’ ve ‘Nasıl düzeltiriz’ çalışması yapacağız. Bu halka layık bir çalışma yürüteceğiz. Bunun temsiliyetini bu eleştirilerde ortaya çıkaracağız. Halkımızın talep ve istekleri bizler için en önemli olandır" dedi.

'BU İKTİDARIN MEŞRUİYETİ YOK'

AKP-MHP iktidarının devletin bütün imkânlarına rağmen seçimlerden sarsılarak çıktığını dile getiren Bayındır, şöyle devam etti: “Bu nedenle paniğe giren güç bizim partimiz, kurum ve kuruluşumuz değildir. Ortadoğu’da siyasetin kartları dağıtılıyor ve Ortadoğu dizayn edilmek isteniyor. AKP-MHP’nin Kurdistan ve Kürt halkı için meşruiyeti olmadığı seçimlerde ortaya çıktı. Bu bizim eksikliklerimizi, görmeyeceğiz anlamına gelmez. Bu nedenle paniğe kapılan AKP-MHP iktidarıdır. Kendi kabinelerinde de bu paniği görebiliyoruz. AKP-MHP iktidarı bütün kirli ve milliyetçi grupları alarak, devlet desteğiyle bunu sürdürmek istiyor. Bu faşizmin Kürt halkının direnişi karşısında fazla vakti kalmadı. Türkiye'den, Kürtlerden siyasi meşruiyeti alamamıştır. Bu iktidar o nedenle çok ilerleyemez. Devlet aklıyla gerçekleşen plan ve projelerle katilleri, karanlık güçler, Hür Dava Partisi gibi milliyetçi gruplarla Kürt halkının örgütlülüğünü zayıflatmak istedi.  100 yıllık inkarı bunlarla sürdürmek istiyor. Bu mekanizması da yakında yanacaktır. O nedenle hangi dinamikleri kendine dâhil ederse etsin, ne yaparsa yapsın Kürt halkının direnişi, mücadelesi karşısında başarı elde edemeyecektir. Biz halkımıza, kendimize güvenelim. Buna göre hareket edelim, buna göre çalışmalarımızı yürütelim.”

 Halkın isteklerine de değinen Bayındır, çalışmalarını halkın talepleri doğrultusunda yükselteceklerini söyleyerek, şöyle devam etti: “Kürt halkı dilini istiyor. Kürt halkı Kurdistan'ın siyasi statüsünü istiyor. Kürt halkı demokratik anayasa istiyor. İnkâr siyaseti kendini bu nedenle götüremez. Kürt sorununun çözümü noktasında bu iktidarın ve devletin başka bir yolu yok. Bugün dizayn edilen kabine, yumuşak kabinedir. Bu kabine özel savaş politikası yürütecek kabinedir. Halkımızın sesi için, demokratik siyaseti yürüteceğiz. Kurum, kuruluşlarımızı, partilerimizi demokratik siyaset için yeniden kurup, kazanacağız. Kürt halkı bütün zulüm, zorluk ve yok etme politikalarına karşı kendi rüştünü ispat etmiştir, mücadelesini sürdürüyordur. Bugün boğulmaya çalışan, köşeye sıkışan AKP-MHP iktidarı ve 100 yılık inkar politikasıdır.”

'HALKIMIZI DİNLEYECEĞİZ'

Demokratik Yerel Yönetimlerin bu toplantısının önemine işaret eden Bayındır, “Depremde de görüldü ki iktidar yönetemiyor. Depremde 3 küçük belediyenin AKP-MHP'nin yapamadığını yaptı. Tüm bu nedenlerle AKP-MHP iktidarı bu zihniyetle kendilerini daha fazla ileriye götüremez. Halkımızın taleplerini nasıl çözeriz... Bunları köy köy, ev ev, sokak sokak nasıl daha fazla ileriye götürebilir diye tartışma yürüteceğiz. Bugün bunları konuşacağız. Bizler yerel seçimlere giriyoruz. Halkımızın isteklerini dinleyeceğiz. Bu da geleceğimiz için önemli bir nedendir" sözleriyle konuşmasını noktaladı.

 Bayındır’ın konuşmasının ardından toplantı basına kapalı olarak devam ediyor.