Bêdlis’te köyler boşaltılmak isteniyor

Bêdlîs Xizan’a bağlı köylerde askeri saldırılar ve abluka devam ediyor. Önce "sokağa çıkma yasağı" ilan eden Türk devleti, şimdi de 10 köyü "özel güvenlik bölgesi" ilan etti.

Türk ordusu, 2 Temmuz’dan bu yana Bêdlîs/Xizan’a bağlı Harat (Bilgili), Akunus (Yaylacık), Govan (Sarıbal), Nanîlan (Yeniçay), Xalepûr (Yolbilen), Kekulan (Çalışkanlar), Sureh (Gedik), Pertavan (Akyazı), Kûran (Erencik) ve Ureh (Otluk) köyleri ve mezralarını ablukaya aldı. 2 Temmuz’da "sokağa çıkma yasağı" ile başlayan ablukalar 14 Temmuz’dan bu yana "özel güvenlik bölgesi" adı altında sürdürülüyor. Tapulu araziler, meyve ve fındık bahçeleri Türk askerleri tarafından talan ediliyor. Hizan ilçe kaymakamına giden köylülere kaymakam tarafından ‘Oraların hepsini kamulaştıracağız’ yanıtı verildi. Köylüler, amacın bölgeyi insansızlaştırmak ve yeniden boşaltmak olduğunu söyledi. Söz konusu köyler 1994 yılında boşaltılmış ancak köye geri dönüş yasasıyla köylüler yeniden köylerine dönmüştü. 10 köy şimdi yeniden boşaltılma tehlikesi ile karşı karşıya.

OLAN: OPERASYON BAHANE, BOŞALTMA HEDEFLENİYOR

Konuya ilişkin bilgi veren Yeşil Sol Parti Bêdlis Milletvekili Hüseyin Olan, özel güvenlik bölgesi ilanının 28 Temmuz’a kadar süreceğini söyledi. Özellikle Xalepûr (Yolbilen) köyünde büyük bir ablukanın yaşandığını vurgulayan Olan, gece saatlerinde köylerin havan mermisiyle dövüldüğünü kaydetti.
Yeşil Sol Parti Milletvekili Semra Çağlar ile abluka altında bazı köylere gittiklerini ancak birçok köye ulaşamadıklarını da kaydeden Olan, "2-3 kilometrelik bir alan var, orada meyve bahçeleri, ekin alanlarının içinden yol açmaya çalışıyorlar. Tamamen araziyi çıplaklaştırıyorlar. Arazileri, doğayı tahrip ediyorlar. Gördüğümüz kadarıyla köylüleri bölgeyi terk etmeye zorluyorlar. Güya orada birileri varmış ve onlar bulunana kadar operasyon sürecekmiş" dedi.

TARLALAR İÇİN GASP PLANI

Olan, geçtiğimiz yıl bölgede gözetleme kuleleri yapıldığını hatırlatarak, şunları söyledi:

"O yüzden operasyon gerekçesiyle bölgeyi çoraklaştırmak istiyorlar ve fındık bahçeleri, meyve bahçeleri yok ediliyor, su arkları tahrip edilince bahçeler susuz kaldı. Köylü mağdur durumda, bunlar köylünün tapulu arazileri. Kaymakam köylülere ‘Hepsini kamulaştıracağız’ demiş. Gece boyunca havan mermileri atıyorlar, patlamamış el bombaları olursa özellikle köylüler için büyük tehlike oluşturuyor. Güvenlik için yapıyoruz diyor ama yaptıklarının operasyon ile ilgisi yok. Köylüleri mağdur etmeyin, bundan vazgeçin. Ekinler kuruyacak duruma geldi.”

Olan, son olarak şunları söyledi: “Operasyon gerekçesiyle eko sisteme zarar vermek, gözetleme kulelerinin her yanı görmesi için araziyi çoraklaştırmak. Konuyu Meclise taşıdık, soru önergesi hazırladık. İçişleri Bakan Yardımcısı ile görüşmek istedik ancak geri dönüş yapmadılar. Bitlis Valisine ulaşmak istedik ama bizimle görüşmedi. Muhatap bulamıyoruz. Mağdur yurttaşlarımıza yazılı dilekçe vermeleri gerektiğini söyledik. Zarar ve ziyan tespitinin kurulması için başvuru yapacaklarını söylediler.”