Belediyede alınan kararlar halktan gizleniyor

HDP’li Hakkari Belediyesi Meclis üyeleri, Hakkari Belediyesi'nin gasp eden kayyumun belediye meclisini feshetmesine tepki göstererek, belediyede alınan kararların ve gelir-giderlerin halktan gizlendiğini söyledi.

Hakların Demokratik Partisi (HDP), 31 Mart yerel seçimlerinde Hakkari Belediyesi'ni yüzde 60 oy oranıyla kazanmıştı. HDP’li Hakkari Belediyesi Meclis üye sayısının 17’si HDP, 8’ini ise AKP’de oluşuyordu. HDP’li Hakkari Belediyesi'ne kayyum atanmasından sonra, meclis feshedildi. Hakkari Belediye Meclisi'nin feshedilmesinden sonra, tüm kararlar kayyum tarafından alınmaya başlandı. Meclis’in yerine, tüm kararların kayyum tarafından alınmasına, HDP’li Hakkari Belediye Meclis üyeleri tepki gösterdi. HDP’li Meclis üyeleri alınan kararların halktan gizlendiğini ve kayyum tarafından tek başına alındığını söyledi.

Hakkari Belediyesi Meclis üyesi Ramazan Çetin, 31 Mart Yerel seçimlerinde HDP’nin yüzde 60 oy oranı aldığını ve Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Cihan Karaman ile birlikte meclisin ezici çoğunlukla HDP’nin elinde olduğunu söyledi. 19 Ekim’de Hakkari Belediye Eş Başkanı Cihan Karaman’ın gözaltına alınıp tutuklandıktan sonra yerine kayyum atandığını belirten Çetin, belediyeye kayyum atanmasıyla birlikte halkların iradesinin gasp ve belediyenin ise işgal edildiğini vurguladı. Belediye eş başkanının yerine kayyum atanmasının yanı sıra, belediye meclisinin de feshedildiğini dile getiren Çetin, alınan kararların halktan gizlendiğini belirtti.

HALKIMIZ İKTİDARA BOYUN EĞMEYECEKTİR

"Hakkari halkı, bu gün olduğu gibi yarın da bunlara boyun eğmeyecektir" diyen Çetin, "Yarın seçim olsa yine partimiz halkımızın yüksek oy oranıyla seçimi kazanacaktır. Fakat halkların iradesi AKP tarafından sürekli gasp edilmeye başlandı. AKP-MHP faşizminin hukuki olmayan uygulamalara rağmen halkımız her zaman partimizin yanında yer alıyor ve almaya devam edecektir. Bizim dönemimizde aylık gelir ve giderler tablosu halkın görebileceği bir şekilde belediye binamıza asılıyordu. Belediye meclis toplantılarımız halka açıktı ve halkımızla birlikte kararlar alınırdı.

Fakat kayyum atandıktan sonra belediye meclisi feshedildiği gibi belediyenin aylık gider ve gelirleri halktan gizlenmeye başlandı. Bu kabul edilir bir durum değildir ve halkımız buna tepki gösteriyor. Biz mecliste olmasak da halkın oylarıyla seçildiğimiz için, halkımızın içindeyiz. Hakkari halkı kesinlikle kayyumu iradesi olarak görmüyor. Halkımız her zaman olduğu gibi bugün de yarın da iradesine sahip çıkacaktır. Kaybedecek olan onlardır, kazanacak olan halktır" diye konuştu.

MECLİS KARARLARI NEDEN AÇIK YAPILMIYOR

Halkın iradesiyle seçilmiş belediye meclis üyeleri olduğunu belirten Hakkari Belediye Meclis üyesi İsmail Seven, Belediyeye kayyum atandıktan sonra meclisin çalıştırılmaması ve üyelerin meclise çağrılmamasının kanunen hiçbir dayanağı olmadığını belirterek, "Meclis toplantıları ve alınan kararlar neden halktan saklanıyor, bunları onlara sormak istiyoruz. Alınan kararlar neden gizleniyor?

Gerçekten bir karar alınacaksa, neden gizli kapaklı şekilde alınıyor ve halkımızdan saklanıyor. Belediye Meclisindeki toplantılara katılmak için dilekçeler verdik ama bugüne kadar bir cevap alamadık. Bugün Hakkari Belediyesi'nde tüm kararlar vali ve vali yardımcısı tarafından alınıyor. Bugün Türkiye’de AKP kanunlara ve yasalara uymamaktadır. Belediye meclisinde alınan hiçbir karar, belediye meclisi tarafından alınmadığı için kanunen geçerli değildir" dedi.