Rojhilatê Kurdistan Demokratik ve Özgür Toplum Sistemi (KODAR), Eşbaşkanı Fuat Beritan, KODAR'ın kuruluş yıl dönümünden ve Yeşil Sol Parti’nin Türkiye ve Kurdistan'da yarattığı etkiyi değerlendirdi.
KODAR’ın kuruluş amacına ve toplumdaki rolüne ilişkin konuşan KODAR Eşbaşkanı Fuat Beritan, “Örgütlenmeyi demokratik ve konfederal bir sistem çerçevesinde geliştirmek istedik. Bu örgütlenme toplumun tüm kesimlerini kapsayabilir. Tüm partiler, örgütler ve kurumlar, fikir ve ideolojileri, farklılıkları ne olursa olsun kendilerini bu örgütlenmenin içinde bulmalı ve mücadele etmelidir. Bunun için en uygun model ve parti KODAR oldu” diye konuştu.
Bugün ‘Jin Jiyan Azadî’ sloganının Rojhilatê Kurdistan ve İran sokaklarından dünyanın dört bir yanına ve milyonlarca kişiye ulaştığını söyleyen Beritan, şunları kaydetti: "Şehit yoldaşımız Şîrîn Elemhûlî, 2009 yılında cezaevi duvarına ‘Jin Jiyan Azadî’ sloganını yazmıştı. Bu slogan, bugün milyonlarca insanın birlikte haykırdığı, felsefenin, mücadele ve direnişinin simgesi oldu. Bunun için öncelikle Şîrîn Elemhûlî heval şahsında 9 Mayıs şehitlerini minnetle anıyor, anıları önünde saygıyla eğiliyorum.”
KODAR DEMOKRATİK BİR YAŞAM İÇİN KURULDU
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Kuzey Kurdistan'da barış görüşmeleri gerçekleştirdiği dönem KODAR’ın da kuruluş aşamasına geçildiğini belirten Beritan, “Önderlik o süreçte Rojhilatê Kurdistan'da da demokratik sistem çerçevesinde çalışma ve faaliyetlere önem verilmeli, diyerek KODAR'ı kurdu. KODAR, bu fikirle ve şehit Bahoz'un anısından yola çıkarak 2014 yılında kuruldu. Ardından önemli bir dönem için yeni çalışmalara başlandı. Bu temelde KODAR'ın ilk kongresinin Mayıs ayında gerçekleştirileceğinin duyurusu yapıldı. PJAK’ın bu anlamada çok büyük emekleri ve çalışmaları oldu.
Bu uğurda ağır bedeller de ödedi, bunun için PJAK, Rojhilat Kurdistan ve İran'da KODAR'ın kuruluşuna öncülük etti. Yani demokratik siyaset çerçevesinde PJAK başı çekti, KODAR da halkın örgütlü gücü oldu. KODAR bunun için Rojhilatê Kurdistan'da bu temelde mücadele etmeye başladı. Halkımızın Rojhilat'taki kurtuluş mücadelesi birçok aşamadan geçti, birçok lider ve farklı örgütler halkı örgütlemek için mücadele etti. Bu yüzden geçmişteki gibi klasik bir şekilde siyaset yürütmememiz gerekiyordu. Toplumu örgütlemek için yeni bir modele ihtiyaç vardı. Halkı örgütlemek gerekiyordu. Bu temelde, arkadaşlar bu fikir ve felsefeye göre eğitim gördüler, kendilerini örgütlediler ve bu şekilde çalışmalara başladılar” ifadelerini kullandı.
DEVLET SORUNLARIN KAYNAĞIDIR
14 Mayıs’ta Kuzey Kurdistan ve Türkiye’de gerçekleşecek seçimlere de değinen KODAR Eşbaşkanı Fuat Beritan, devamla şunları belirtti: “Bu seçim Kürt halkının kaderini belirleyebilir. Bu seçimden iyi bir sonuç alınırsa bu Kurdistan'ın diğer parçalarını da etkileyecektir. Türkiye'deki faşist iktidar Rojava’daki direniş durumunu ve statüsünü etkileyecektir. Ayrıca Kuzey Kurdistan'daki zafer Rojhilatê Kurdistan'ı, aynı zamanda faşizme karşı savaşan Kürtleri, Arapları, Azerileri, Belucileri, Lazları, Çerkesleri ve Rojhilat ile İran toplumunun kurumlarını ve siyasi partilerini de etkileyecektir.
Devlet çözüm üretmez, asıl olarak toplumdaki sorunların kaynağıdır. Devlet bütün direniş alanlarını halka daraltmış, her türlü baskı ve zulmü yapmaktadır. Türk devleti de aynı zihniyete sahip, Rojhilatê Kurdistan ve İran'da da aynı zihniyete sahip. Bu yüzden halkımızın bunu iyi bilmesi, geleceğine yön vermesi, kendi politika modelini geliştirmesi ve rol oynaması gerekiyor. Siyaset yapma zamanı gelmiştir, varlıklarını, kimliklerini ve kültürlerini korumak için alanlarda mücadele etmelidirler.”