Besiciler kurbanlık satamıyor

Wan’daki besiciler, Kurban Bayramı’na az bir süre kalmasına rağmen ellerindeki hayvanları satamamaktan şikayetçi.

Yoksulluğun ve işsizliğin yüksek; sınır ticareti ve yayların yasak olduğu Wan’da (Van) hayvancılık da bitme noktasına geldi. 

Geçen yıl Kurban Bayramı’nda küçükbaş hayvan 2-3 bin TL, büyükbaş hayvan ise 10-20 bin TL arasında satılırken, bu yıl küçükbaş 5-6 bin TL, büyükbaş ise 50-70 bin TL arasında satılıyor.

ALIM GÜCÜ YOK

Zeki Kara adlı besici, “İnsanlar işsiz ve yoksul, nasıl kurbanlık alıp kesecek? Geçen yıllarda durumlar daha iyiydi ama bu yıl çok daha kötüyüz. Bir koyunun fiyatı geçe yıla göre ikiye, üçe katlanmış. Bir kilo et olmuş 250 TL olmuş. Bizim memlekette fakir insan çok fazla. İnsanlara bir koyun 5 bin TL diyoruz ama alan yok. 21 yıldır bu işi yapıyorum ama şimdiki gibi olmadı. Burası hayvancılık ve tarım bölgesi, biz de bu yüzden hayvan beslemek zorundayız ama eskisi bir kazancı ve getirisi yok” dedi.

HER ŞEY ÇOK PAHALI

Halkın perişan durumda olduğunu söyleyen Mehmet Çaçur adlı besici ise şöyle konuştu: “Mazot çok pahalı, masraflar çok fazla, artık hayvanlara bakacak çoban dahi bulamıyoruz. Bu yüzden insanlar elindeki hayvanları satmak zorunda kalıyor. Şimdi meydanda küçükbaş hayvanı 4-6 bin TL arasında satıyoruz ama kimse almıyor. Çünkü insanlarda para yok.” 

ELİMİZDEKİLERİ SATAMIYORUZ

Hayvan piyasasının durumunun hiç iyi olmadığını belirten Halil Çiçek adlı besici, şunları söyledi: “Meydanda para yok. Şu an halk arasında bir perişanlık var. Önümüzde bayram var, bazı insanlar kurbanlık alıyor ama bu sefer de borç alıyor, para vermiyor. Şimdi buraya hayvan getirdim ama satamadığımız için köye geri götürdüm. Daha önce şap bahanesiyle meydanı kapatmışlardı. Eğer bu sefer de kapatsalar çok zor duruma düşeceğiz. Özellikle Erciş, Muradiye, Gürpınar ve diğer yerlerden hayvanları alıp burada satmaya çalışıyorum ama bu meydanda hayvanları satacak kimse yok.” 

İhsan Aslan ise ”Bu zamlar ve ekonomi krize göre hayvanlarımız bedava ama halkta para olmadığı için alamıyor” dedi.