Bir devrim çocuğuydu Ararat Tolhildan

Direnişin ve zaferin sembolü Kobanê’de açtı gözlerini Ararat Tolhildan. Yüreği aydınlandıkça, ruhu özgürlüğe kanat açtı. Bir devrim çocuğuydu ve devrimin ruhunu hep yüreğinde taşıdı.

ŞEHİT ARARAT TOLHILDAN (SARA CEZAYİR)

Yiğit kadınları ve oğullarıyla birlikte destan yazan yerlerden biridir Kobanê. Sadece kendi destanını değil, aynı zamanda halkların özgürlük destanını da yazdı. Kahramanlaşan YJA Star gerillalarından Ararat Tolhildan (Sara Cezayir) da direnişin ve zaferin sembolü olan Kobanê’de açtı gözlerini. Garê’de başlayan gerilla yolculuğu, Xakurkê’de güçlü bir savaşçı olarak sürdü. Yüreği, ruhu ve tüm benliğiyle faşizme ve sömürgeciliğe karşı savaşarak şehitler kervanına katıldı.

O devrimin bağrında, devrime öncülük eden kahramanların destanlarına şahitlik ederek büyüdü. Yurtsever, değerlerine bağlı olan ailesi, kişiliğini Kürt kültürüyle şekillendirmişti. Yaşadığımız çağın karanlık Ehrimanlarına karşı savaşan ateşin ve güneşin çocuklarının ışığıyla yüreğini aydınlattı. Yüreği aydınlandıkça, ruhu özgürlüğe kanat açtı. Bir devrim çocuğuydu ve devrimin ruhunu her zaman yüreğinde taşıdı. Rêber Apo’nun felsefesinin ışığında yolunu aydınlattı. Karanlık, Kurdistan topraklarında hüküm sürmek istedikçe, güneşin çocuklarının dağlarda yaktığı ateşle aydınlandı bu topraklar. Ararat da bu ışıkla büyüyen ve yüreğini aydınlatan bir kadındı. Yüreği aydınlandıkça özgürlük bilinci devrimcileşen, savaşan ve savaşarak özgürleşen kadınların renklerini açığa çıkardı.  

DEVRİMİN BİR PARÇASI OLARAK GÖRÜR

PKK’nin yoldaşlığı, kadın arkadaşların duruşu Ararat’ın dikkatini çeker. Özelde kadın gerillaların kendi öz güçlerine dayanarak mücadele etmeleri, yine tüm gericilerin yüreğine saldıkları korku, onda hayranlık uyandırır. Bir yandan çetelerin orta çağı geride bırakarak oluşturdukları köle pazarları, diğer yandan özgür kadını yaratan Rêber Apo gerçekliği. Bu insanlık dışı saldırıları gördükçe öfkesi de nefreti de artar, bunun için kadınların yarattığı özgürlük mevzisinde yer almak ister. Kendini Rojava’da gerçekleşen devrimin bir parçası olarak gören Ararat, devrim coşkusuyla sürekli yaşayarak kendini yeniden yaratma arayışlarına girer. Rêber Apo’nun paradigmasına inanarak, aktif bir şekilde gençlik çalışmaları yürütür. Aydınlanacaksa karanlıklar ve yok edilecekse köleleştiren tüm çirkinlikler, ancak Rêber Apo’nun felsefesi ve ideolojisi ile olacaktır. Kendini canı gönülden adar bu hakikat yoluna.  

DAĞLARDA KENDİNİ YENİDEN YARATMAK

Ararat, kendini adadığı bu hakikat yolunda, daha güçlü bir mücadele yürütmek için özgür dağlara yüzünü döner. Ülkesinin her karış toprağıyla buluşmak, dağlarında kendini yeniden yaratmak ister. Dağlar, kendini özgürlüğün renkleriyle oluşturacağı kutsal topraklardır. Dağlarda mücadele etmek ve bir gerilla olarak çağın Ehrimanlarına karşı savaşmak ister. Gerilla, Kurdistan’da kutsallığın adıdır. Bir kadın gerilla olmak demek ise tanrıçaların mekanında kendi özünle buluşmak ve yaşamı yeniden yaratmak demektir. Ararat, büyük bir heyecen ve coşkuyla dağlarda bir özgürlük savaşçısı olarak yürür. Dağla buluşması, dağlarda savaşarak kendini yaratma istemi oldukça güçlüdür. Dağlar onun için kadının kendi toplumsallığını yarattığı, toplumunu savunarak özgürleştirdiği kutsal bir mekandır. Dağla bütünleştikçe ruhunun her gün biraz daha özgürleştiğini hisseder.

YOLDAŞLIĞIN TÜM GÜZELLİKLERİNİ BULUŞTURUR

Dağda ilk pratiğini Garê alanında yürütür. Garê, Ararat’a gerillacılıkta oldukça tecrübe kazandırır. Daha zor alanlar için hazırlanır. Yaşamda fedakarca katılımı, cesur ve kendine olan güveni onu kısa sürede geliştirir ve tecrübeli bir gerilla yapar. Dağların özgürleştiren ve doğanın sade güzelliği içinde kendini çabuk oluşturan, doğanın enerjisiyle yaşamı yaratan genç bir kadın olur. Sade ve mütevazi yaklaşımı sayesinde yoldaşları ile kurduğu ilişkilerde ahengi sağlayarak, PKK’deki yoldaşlığın tüm güzelliklerini kendinde buluşturur. Tüm çalışmalarında başarıyı esas alır.

ÖZGÜR KADIN ÇİZGİSİNDE DERİNLEŞİR

Yaşamı bütünlüklü ele alır. Kendini Rêber Apo’nun felsefe ve ideolojisinde geliştirdikçe yaşamda ve savaşta başarılı olur. Düşmanın uyguladığı tecride sadece eylemlerle değil, yaşamın her anında Rêber Apo’nun yaratmak istediği özgür kadın kimliğini oluşturarak cevap olunabileceğinin bilincindedir. Bu bilinçle özgür kadın çizgisinde derinleşerek kendinde özgür kadın kimliğini oluşturmak için mücadele eder. Mücadelesinde ve özgürlük yürüyüşünde tüm zorluklara karşı her gün daha sağlam adımlarla yürür. İşgalcilere karşı savaşmak; halkını, toprağını, kimliğini korumak, onuruna sahip çıkmaktır. Ararat, ahlaksız saldırılara karşı yüreğinde büyük bir öfke büyütür. İnsanlıktan, ahlaktan nasibini almamış bir orduyla savaşmak ve bu topraklardan söküp atmak, halkının ve insanlığın onuruna sahip çıkmaktır. Bu azimle savaşta yetkinleşir.

TÜM BENLİĞİYLE SÖMÜRGECİLİĞE KARŞI SAVAŞIR

Yüreği, ruhu ve tüm benliğiyle faşizme ve sömürgeciliğe karşı savaşır. Savaşmak özgürleşmek ise o savaşıyla kendini her gün biraz daha özgürleştiren bir Kürt kadındır. Garê’de başlayan gerilla yolculuğu, Xakurkê’de güçlü bir savaşçı olarak sürer. Bu savaşta güçlü bir rol oynamak için büyük bir sorumluluk bilinciyle hareket eden, yaşamdaki duruşuyla yoldaşlarına öncülük eden bir militan olur. 2024’te gerçekleşen işgalci saldırıları sonucu şehitler kervanına katılır. Yeni dönem öncü kadın kimliğini temsil eden bir YJA Star gerillası olarak bu destansı direnişte, duruşu ve cesaretiyle Apocu ruhun yenilmezliğini bir kez daha gösterir.