Buldan: Direnişe bizler de dışarda ortak olacağız

Açlık grevi 6. gününde ziyaretçi akınıyla devam ediyor. Mehmet Hayri Durmuş’un annesi Zekiye Durmuş da açlık grevi direnişçilerini selamladı.

DBP Amed il binasında 5 Eylül’de 50 gönüllünün Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile görüşme talebiyle başlattığı açlık grevi 6. gününde ziyaretlerle sürüyor. Açlık grevinin yapıldığı Vedat Aydın Konferans Salonu’na, 1998 yılında Abdullah Öcalan’a yönelik komploya karşı geliştirilen “Güneşimizi karartamazsınız” sloganı pankart olarak asıldı.

BARIŞ BLOKU ÜYELERİNDEN ZİYARET

10.00’da salona gelen direnişçiler bir süre spor yaptıktan sonra sohbet etmeye başladı. Açlık grevinin ilk ziyaretçileri DBP il ve ilçe yöneticileri olurken Barış Bloku üyeleri de açlık grevi direnişçilerini ziyaret etti. Açlık grevi direnişçilerini ziyaret edenler arasından Amed Büyükşehir Belediyesi eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, ilçe belediye eşbaşkanıları ve Meclis Başkan Vekili HDP İstanbul Milletvekili ve İmralı Heyeti üyesi Pervin Buldan yer aldı.

ALTAN: TEK ÇABAMIZ BARIŞ

Barış Bloku Eşsözcüsü Bahadır Altan, tek çabalarının barış olduğunu belirterek, “Diyalogun kapısını, penceresini açacak olan bu eylem özgürlüğe varılan 100 metre koşusu” dedi. Barış adına gerçekleştirilen grevin azimlerini pekiştirdiğini vurgulayan Bahadır, “Bugünlerde çok fazla söylenen bir tarafsızlık kavramı var. Eğer biz barış istiyorsak zaten taraf bellidir, dillendirmeye gerek yoktur. Barış içinde bir yaşamı bu topraklarda hep beraber inşa edeceğiz” diye konuştu.
KIŞANAK: DERHAL ÖCALAN İLE AİLESİ VE AVUKATLAR GÖRÜŞMELİDİR

Açlık grevi direnişçilerini selamlayarak konuşmasına başlayan Amed Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak da Türkiye’nin demokrasi iddiasına dikkat çekerek, “İmralı Cezaevinde tutsak edilen Sayın Öcalan ile görüşme sağlanması için 50 kişinin açlık grevi eylemi başlattığına tanıklık ediyoruz. Bu bizim için, greve başlayanlar için gurur vericidir ama bu Öcalan’la görüşmeyi engelleyenler açısından utanç vericidir. Bu, toplumun demokrasiye ve çözüme inancını darbelemedir. Biz buradan bir kez daha çok net bir şekilde şunu belirtiyoruz. Derhal, bir an önce Sayın Öcalan’ın ailesi ve avukatları ile görüşmesi gerçekleşmelidir” sözlerine yer verdi. 

GÜVEN: ÖCALAN’IN İKİ KELİMESİ ORTADOĞU SÜRECİNİ DEĞİŞTİREBİLİR

Ziyaretçilere geldikleri için teşekkür eden DTK Eşbaşkanı Leyla Güven de tüm çabalarına rağmen Öcalan’dan haber alınamadığını vurgulayarak, “Sağlıklı bir yanıt almadığımız için tek bir talep doğrultusunda bedenimizi açlığa yatırdık. Biz Sayın Öcalan’dan haber alıncaya kadar ölecek de olsak bu grevi sürdüreceğiz. Bazı şeylerin düzelmesi için Sayın Öcalan’ın konuşması gerekiyor. Sayın Öcalan’ın iki kelimesi tüm Ortadoğu sürecini değiştirebilir. Buradan bir kez daha ziyaretimize gelenlere teşekkür ediyoruz ve grevdeki arkadaşlarıma da başarılar diliyorum” ifadelerine yer verdi. 

BULDAN: SİZ BURADA DİRENDİKÇE BİZ DE DIŞARIDA DİRENMEYE SÖZ VERİYORUZ

Pervin Buldan ise 5 Nisan 2015 tarihinde en son Abdullah Öcalan’la görüşen 2 kişi arasında olduğunu belirterek, yapılan görüşme sırasında Abdullah Öcalan’ın kendilerine, “Barış sağlanmazsa, çözüm için mekanizmalar oluşturulmazsa bir daha görüşmeyebiliriz” dediğini hatırlattı. Buldan, “Süreci bu ülkenin Cumhurbaşkanı dolaba kaldırılarak ülkeyi savaşa itmiştir. Savaş sonucu yüzlerce insan katledildi ve kaos ortamı devam ediyor. Sayın Öcalan’la görüşme sağlanırsa bu kaos ortamı sona erecektir. Savaşı isteyenler ve barıştan korkanlar var. Bu ülkeye barış gelmesini istemenler savaşı derinleştirip Öcalan’la görüşmeleri engelleyenler bulunuyor. Süreç bizlere zulüm ve baskılar karşısında direnmeye devam edeceğimizi gösteriyor. Arkadaşlarımız önlerine direnmeyi koydular ve bizler de dışarda direnişe ortak olacağız. Herkes direnişin bir yerinden tutmalıdır. Sizler burada direndikçe bizler de sizlere dışarda destek olmaya söz veriyoruz” dedi.

ÖCALAN: DİYALOG SAĞLANMADIĞI TAKTİRDE SAVAŞ DERİNLEŞİR

Açlık grevinde olan HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan da ziyaretlerin kendileri için moral kaynağı olduğunu dile getirerek, tüm çalışmalarına rağmen seslerinin duyulmaması üzerine grev kararı aldıklarını kaydederek, diyalog sağlanmadığı takdirde savaşın derinleşeceğinin altını çizdi. Öcalan, “Karşımızda şu anda çözüme ilişkin bir muhatap bulamamaktayız. Bugün toplumun her alanını yok sayan bir hükümetle karşı karşıya kalmak bedenimizi açlığa yatırmamıza nedendir. Önderlik şahsında tüm halklara dayatılan vahşeti ve tecridi kabul etmeyeceğiz. Biran önce bağımsız bir heyetin, avukatların ya da ailenin görüşme yapması gerekmektedir. Onun dışında yapılan açıklamaları asla kabul etmeyeceğiz” dedi. 

M. HAYRİ DURMUŞ’UN ANNESİNDEN MESAJ

Barış Anneleri adına konuşan Halime Işık ise “Anneler olarak bunu kabul etmiyoruz ve sessiz kalmayacağız. 3-4 gündür belediyelerimizde oturuyoruz. Biz sağ oldukça ne belediyelerimize el koyabilirsiniz ne de önderimizi bizden alabilirsiniz” dedi.

Diyarbakır zindanında 14 Temmuz Büyük Ölüm Orucu’nda yaşamını yitiren Mehmet Hayri Durmuş’un annesi Zekiye Durmuş da açlık grevinde olanları selamlayan bir mesaj gönderdi.

...