Ceylan: Maxmur'daki halkımız cezalandırılmamalı

Türk devletinin kirli savaşı yüzünden Maxmur halkının cezalandırılmaması gerektiğini söyleyen HDP Amed İl Başkanı Zeyat Ceylan, "Maxmur'a yönelik ambargonun kaldırılması için Başur Hükümeti ve Mesut Barzani devreye girmelidir" dedi.

Geçtiğimiz sene 17 Temmuz'da Hewlêr'de bulunan MİT yöneticisine yapılan saldırının ardından Maxmur Kampı'na yönelik ambargo başladı. 1990'lı yıllarda Türk devletinin saldırılarından dolayı Bakur'dan Maxmur'a yerleşmek zorunda kalan halk 7 aydır KDP'nin ambargosu altında. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Mahmur Kampı terör kampıdır" sözleri ile hedef aldığı Maxmur Kampı'nın kapatılması için uzun zamandır Başur hükümetine baskı yapıyor.

HDP Amed İl Başkanı Zeyat Ceylan, Şehit Rüstem Cudi Kampı'na (Maxmur) yönelik kuşatma ve ambargoya tepki gösterdi. Maxmur halkının Türk devletinin kirli savaşından dolayı mağdur edildiğini belirten Ceylan, halkın kendi toprağında mülteci durumuna düştüğünü vurguladı. Hewler'de yaşanan olayın ardından mücadeleci ve mazlum halkın cezalandırıldığına dikkat çeken Ceylan, "Maxmur'da yaşayan halkın 1990'lı yıllarda köyleri yakılıp yıkıldığı için Maxmur'a yerleşmek zorunda kaldı. Maxmur ilk kampları değildi. Türk devletinin zulmünden dolayı birçok kamp değiştirdiler.

Kürt halkına yönelik savaşı teşhir etmemiz gerekirken halkımız cezalandırılıyor. Kürdistan'ın 4 parçasında saldırılar var. Bu saldırılar sadece bir parti ve örgüte yönelik değil Kürt halkına yöneliktir. Egemen güçler savaş politikalarını daha rahat bir şekilde devreye koymak için Kürtleri hedef gösteriyorlar. Bu yüzden biz de Başurlu kardeşlerimizden özellikle de sayın Mesut Barzani'den Maxmur'a yönelik ambargonun kaldırılmasını istiyoruz. Çünkü Maxmur halkımız bu muameleyi hak etmiyor. Zaten zulümden dolayı evlerini barklarını bırakıp Maxmur'a yerleşmek zorunda kalan insanlardır" diye konuştu.

MAXMUR KAMPI BM TARAFINDAN KURULDU

Maxmur Kampı'nın BM koruması altında olduğunu ve BM'nin kampa sahip çıkması gerektiğini hatırlatan Ceylan konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: Maxmur Kampı Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 1998 yılında oluşturuldu. Kamp Irak hükümetinin koruması altında. Ambargo ve kuşatmanın son bulması için BM de devreye girmelidir ve halkımıza yönelik zulüm sona ermelidir. Kirli savaşı halkımıza mal etmeyin. Eğer böyle devam ederse savaş ne durur ne de sona erer.

Ulusal birlik için yıllardır çalışmalar yürütülüyor. Bu alanda özellikle Kek Mesut Barzani'nin önemli çalışmaları oldu. Birlik çizgisi şu an Maxmur'da kuşatma altında. Özellikle Sayın Mesut Barzani devreye girmelidir ve halkımıza yönelik ambargo sona ermelidir. Eğer bugün Kürdistan coğrafyasında sorun varsa, bu sorunların çözümü için de çaba gösterilmelidir."

ULUSAL BİRLİĞİN OLUŞMASINA İHTİYACIMIZ VAR

Bugün sadece Bakur'da değil 4 parça Kürdistan'da Kürt halkına ve kazanımlarına karşı saldırıların olduğunu vurgulayan Ceylan, "Kürdistan'daki savaş 40 yıldır devam ediyor. 1 kişinin öldürülmesinden dolayı halk cezalandırılmamalıdır. Kürtlere karşı devam eden savaşa hepimizin ortak tutum sergilemesi gerekiyor. Artık Kürt ve Türk, Kürt ve Fars, Kürt ve Arap bir araya gelebilmelidir ama ilk önce Kürtler kendi aralarında ittifak kurmalıdır. Eğer ittifak kurarsak birlik de olabiliriz. Saldırılara ve zulme karşı ulusal birliğimiz kurmamız gerekir.

Maxmur'daki sivil halkımıza yönelik hava saldırısı oldu. Başur hükümetinin bu saldırıya karşı hemen tepkisini göstermesi gerekiyordu. Şengal'e yönelik saldırılara da tepki göstermeliydiler. Başur hükümetinin Türkiye ile ilişkileri olabilir buna karşı değiliz ama bu ilişkiyi kardeşlerinin sırtından yürütmemeleri lazım. İktidar bu şekilde bizi kuşatmak istiyor. Hiçbir egemen güce bu tavizi vermememiz lazım" diyerek konuşmasını sonlandırdı.