Cizîr Kantonu nüfus sayımı 19 Eylül’de

Cizîrê Kontonu’nda tüm halklar kendi özgünlükleriyle kayıt altına almayı hedefleyen nüfus sayımı gerçekleştirilecek. Sayımın bir diğer temel amacı ise federal sistemin seçimine hazırlanabilmek.

Rojava ve Kuzey Suriye halklarının nüfusunun ve özgünlüklerinin tespit edilmesi amacıyla 19 Eylül’de Cizîr Kantonu’nda nüfus sayımı yapılacak. Tirbesipiyê, Çilaxa, Rimelan ve Derîk kentlerinde gerçekleştirilecek sayıma ilişkin bilgi veren Rojava Stratejik Araştırmalar Merkezi (NRLS) üyesi ve Nüfus Sayım Komitesi sözcüsü Sultan Temo, Efrîn Kantonu’nda sayımın tamamlandığını belirterek, Kuzey Suriye ve Rojava nüfus sayımı projesinin, NRLS’ye ait olduğunu belirtti.

‘NÜFUS SAYIMIYLA FEDARAL SİSTEMİN SEÇİMLERİNE HAZIRLANIYORUZ’

Projeyi, TEV-DEM, Rojava-Kuzey Suriye Demokratik Federal Sistemi Örgütleme Komitesi, MSD ve bazı konseylerin yardımıyla gerçekleştirdiklerini ifade eden Temo, “Bu nüfus sayımıyla, temel amaçlarımızdan biri önümüzdeki süreçte demokratik federal sistemin seçimlerini yapmaktır. Nüfusu bilmeden seçim yapamazsın” diye belirtti.

NRLS’nin bir diğer amacı ise uzun vadeli projeler oluşturarak, federal sistem kurulduğunda, onlara projelerle güç vermek olduğunu belirten Temo, şunları vurguladı: “Bu temelde ekonomik, toplumsal, yaşamsal, enerji vb. noktalarda, toplumsal projeler oluşturmak istiyoruz. Bu nedenle nüfusumuzu ve ihtiyaçlarını bilmeliyiz. Amacımız, nüfus sayımıyla tüm toplumumuza, fark koymadan hizmet edebilmenin zeminini oluşturmaktır.”

Rojava’da gerçekleştirilebilecek uluslararası projelerin verisini de oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Temo, “Nüfusu, çocukların sayısını, ihtiyaçlar ve benzeri bilemezsek, proje sahiplerine de yardımcı olamayız. Yine hastaların sayısını bilmezsek, onlara uygun hizmet projeleri nasıl geliştirilebilir?” dedi.

‘HERKESİ KENDİ ÖZGÜNLÜKLERİYLE KAYDEDECEĞİZ’

NRLS olarak nüfus sayımı için, çalışma takvimi oluşturduklarını belirten Temo, devamla şunları ifade etti: “Planlamamız, 2 temel ayak üzerinden yürüyor. Eğitim konseyinden öğretmenler ile komün ve meclisler bu çalışmada en aktif bir biçimde yer alıyor. Cizîr Kantonu’nda eğitim ve tanıtım toplantıları yapıldı. Bu nüfus sayımında Kürt, Arap, Asuri, Süryani vb. halkları ve mültecileri belirleyerek, tümünün kendi kimlikleri ve özgünlükleriyle kayıtlarını yapacağız.”

NÜFUS SAYIMINDA AİLE CÜZDANI ESAS ALINACAK

Temo, Suriye nüfusunun yüzde 85’in aile cüzdanın mevcut olduğunu, kendilerinin de sayımı aile cüzdanlarına göre yapacaklarını söyleyerek, “Suriye rejimin kimlik vermediklerine, tanınması için verdiği iki kağıt var. Onları da kabul ediyoruz. Çünkü rejim daha önce, Kürtlerin büyük bir bölümüne kimlik yerine, bu kağıtlardan veriyordu” diye konuştu.

‘HERKES SORUMLU DAVRANMALI’

Rojava ve Kuzey Suriye halklarının nüfus sayımına katılarak, varlığını ortaya koyacağına ve sorumlu yaklaşacağına inandıklarını belirten Temo, nüfus sayımının sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için herkesin sorumluluğunu yerine getirmesi çağrısında bulundu. Temo, Cizîr'in ardından, Kobanê Kantonu'nda nüfus sayımı yapmayı hedeflediklerini kaydetti.