Cizre'de 'yasağa' rağmen Kürtçe için buluştular

Yüzlerce kişi, Cizre’de yasaklanan mitinge rağmen HDP Cizre ilçe binası önünde buluşarak Kürtçeye sahip çıktı.

Kürt Dil ve Kültür Ağı, 22 Şubat’ta Kürtçenin eğitim ve resmi dil olması için başlatılan imza kampanyası kapsamında bugün Şırnak'ın Cizre ilçesinde aynı şiarla miting düzenlemek istedi. Salgın bahanesiyle mitinge engel olunurken, aralarında Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Kürdistan Komünist Partisi (KKP) Genel Başkanı Sinan Çiftyürek, Dil ve Kültür Ağı Başkanı Şerefxan Cizîrî, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, Mardin ve Amed HDP ve DBP il eşbaşkanları ile çok sayıda kişi, HDP Cizre ilçe Örgütü binası önünde bir araya geldi. DBP Eş Genel Başkanı Aydeniz'i parti önündeki kitle coşkuyla karşıladı.

Karşılamanın ardından ilçe binası bahçesinde çalınan müzikler eşliğinde kadınlar ve erkekler ulusal kıyafetleri ile halay çekti.

Ardından ilçe örgütünden mitingin yapılacağı Bırca Belek Parkı’na kadar yapılacak olan yürüyüşe engel olundu. Bunun üzerine halk, HDP İlçe Örgütü önünde yüzlerce kişiyle açıklama yaptı. Açılan "Bıla zimanê kurdî li Tirkiye bibe zimanê fermî û Perwerdehîyê” pankartının ardından ilk olarak konuşan Bırca Belek Dil ve Kültür Derneği Eşbaşkanı Mirza Ronî, mitingin yasaklanmasını kınayarak, katılımcıları selamladı.

'ANA DİLİMİZ VARLIĞIMIZDIR'

Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefxan Cîzirî, “Seçildiğimiz gün önümüze iki hedef koyduk. Bu hedeflerimizden biri de Kürtçenin resmi dil ve eğitim dili olmasıdır. Kürtçe eğitim dili olduğu zaman kanunlarda yeri olacak ve Kürtçenin bir geleceği olmuş olacak. Belediyelerde, hastanelerde ve bütün resmi kurum ve kuruluşlarda Kürtçe konuşulabilecek. Bu vesileyle biz Ankara’ya kadar da giderek siyasi partililerle de görüşmeler gerçekleştirdik. Kendi ana dilimizde konuşmak bizlerin hakkı ve ana dilimiz bizim varlığımız ve kimliğimizdir” dedi.

“Ana dilimizi kabul etmeyenler bizlerin varlığını da kabul etmiyor” diyerek konuşmasını sürdüren Cîzirî, “Ama eğer ki dilimizi kabul ederseniz Kürt varlığını da kabul etmeniz gerekiyor. Bu amaçla yola çıktık ve anadilin eğitim ve resmi dil olması için çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bundan kaynaklı siyasette, sokakta ve sivil toplum kurumlarında Kürtçe temel dil olmalıdır” diye konuştu.

‘HER YERDE KÜRTÇE KONUŞALIM’

Kürdistan Komünist Partisi Eş Genel Başkanı Sinan Çiftyürek de Cizre halkının her dönem başı dik halk olduğunu söyledi. Çiftyürek, “Cizre kimliğiyle diliyle onur kaynağıdır. Halkımız sokakta mahallelerde diliyle konuşsun. Bizler dil için destek olalım. Bu eylem ve mitinglere sahip çıkalım. Bu mitingi yasaklayanları da kınıyorum" dedi.

DBP Eş Genel Başkanı Salliha Aydeniz ise Cizîra Botan halkının asırlardır varlığı, dili ve geleceği için mücadele ettiğini ve bundan sonra da edeceğini belirtti. Aydeniz, “Cizîra Botan'ın dili asırlardır yasaklanmaya çalışıldı ama Cizira Botan halkı dilini tüm baskılara kadar bugünlere getirdi. Cizîra Botan halkına teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Cizîra Botan’ın Kürt dilinde özel bir yeri olduğunu ifade eden Aydeniz, “Yok sayma, yasaklama 100 yıllardır burada devam ediyor” dedi. 1980 darbesinde "Türkçe konuş çok konuş" uygulamasını hatırlatan Aydeniz, bugün de Kürtçe konuşanlara ceza verildiğini belirtti.  Aydeniz, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’nde Emrullah Demir’le 28 Nisan’da kapalı görüş yapan anne Fatime Demir’e (53), bekleme yaptığı sırada yan kabinde ailesiyle görüşen tutuklu Cüneyt Aslan’a “Çawanî başî (Nasılsın, iyi misin?)” dediği için verilen görüş yasağı cezasını da hatırlattı.

'İMZA KAMPANYASINA DEVAM' MESAJI

Aydeniz, konuşmasına şöyle devam etti: “Bugüne kadar Cizîra Botan halki dikine sahip çıktıysa tüm Kürdistan halkında buna sahip çıkmalıdır. Kürt halkı hiçbir zaman kimliği ve varlığı için geri adım atmadıysa bugünde atmaz. Cizira Botan’dan çağrı yapıyoruz. Ölümler, yok saymayla ve yasaklarla Kürt halkı ve Kürt dili bitmez. Bizler Kürt halkı ve varlığı tanımalıdır. Tanına kadar bizler mücadelemize devam ederek bunu ileriye götüreceğiz. Bizler Kürt dilinin resmi ve eğitim dili olmasını istiyoruz. Bizler dilimiz resmi ve eğitim dili olana kadar, sokak sokak, ev ev imza kampanyasına devam edeceğiz. Dilinize sahip çıktığınız için hepinize teşekkür ediyoruz.”

Konuşmanın ardından yüzlerce kişi hep bir ağızdan “Be ziman jiyan nabe” sloganları attı.