CPJ gazeteci Süleyman Ahmet’in koşulsuz serbest bırakılmasını istedi

ABD merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), KDP güçleri tarafından 25 Ekim’de kaçırılan gazeteci Süleyman Ahmet’in “koşulsuz serbest bırakılmasını” istedi.

RojNews editörlerinden Süleyman Ahmet’i, 1 Ekim’de ailesini görmek üzere resmi bir şekilde Kurdistan Bölgesi Hükümetinin onayı ile Rojava’ya ailesini ziyaret etmiş ancak 25 Ekim’de dönerken KDP güçlerince kaçırılmıştı.

Günlerce haber alınamayan gazeteci için yoğun tepkiler ardından KDP, gazeteciyi gözaltına aldığını itiraf etmek zorunda kalmıştı. Ancak halen de nerede ve hangi koşullar altında tutulduğu bilinmiyor. İnsan hakları kurumları ve avukatların girişimlerine rağmen de herhangi bir bilgi verilmedi.

KOŞULSUZ SERBEST BIRAKILMALI

Gazetecileri Koruma Komitesi de çarşamba günü bir açıklama yaparak Süleyman Ahmet’in “nerede olduğunun derhal açıklanması, koşulsuz olarak serbest bırakılması ve gazetecileri taciz etmeye son verilmesini” istedi.

CPJ Orta Doğu ve Kuzey Afrika Program Koordinatörü Sherif Mansour Washington'da yaptığı açıklamada "Iraklı Kürt yetkililer Suriyeli gazeteci Süleyman Muhammed Ahmet'in yerini derhal açıklamalı, hakkındaki suçlamaları düşürmeli ve koşulsuz olarak serbest bırakmalıdır" dedi.

GAZETECİLER DÜZENLİ BİR ŞEKİLDE YASA DIŞI GÖZALTINA ALINIYOR

Mansour şunları ekledi: "Irak Kurdistanı'nda gazetecilerin düzenli olarak yasa dışı gözaltılardan fiziksel saldırılara kadar her türlü tacizle mücadele etmek zorunda kalması kabul edilemez. Iraklı Kürt yetkililer gazetecilerin özgürce ve misilleme korkusu olmadan çalışmalarına izin vermelidir."

Duhok Valiliği'nin sınır güvenliğinden sorumlu Emniyet Müdürlüğü (Asayiş) Facebook sayfasından yaptığı açıklamada Ahmet'in tutuklanmasının gazetecilikle bir ilgisi olmadığını, PKK için "gizli ve yasa dışı" çalışmasından kaynaklandığını ileri sürmüştü.

RojNews, KDP’nin günlerce sessiz kaldıktan sonra yaptığı bu açıklamanın asılsız olduğu tepkisinde bulunmuştu.

CPJ ise “PKK, Irak Kurdistanı'nda yasal olan ancak ABD, Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından terörist grup olarak sınıflandırılan militan bir grup ve siyasi partidir” dedi.

KARDEŞİ KDP’Yİ YALANLADI

Gazetecinin kardeşi Germiyani CPJ'ye Ahmet'in "asla bir savaşçı olmadığını, sadece bir gazeteci olduğunu" söyledi.

Germiyani ayrıca suçlamaları reddederek kardeşi Ahmet’in 2018'den beri RojNews için çalıştığını, gerekli tüm yasal belgelere sahip olduğunu ve daha önce hiç tutuklanmadığını belirtti.

Garmiyani, "Neden tutuklandığını bilmiyoruz" dedi ve şöyle devam etti: "Güvenlik güçleriyle iletişime geçtik, ancak ne biz ne de ailesi herhangi bir yanıt alamadık."

KDP YANIT VERMEDİ

CPJ, Güney Kurdistanı'nda çok sayıda gazetecinin saldırıya uğradığını, tutuklandığını ya da gözaltına alındığını belgelediğini kaydetti.

CPJ açıklamasına göre Duhok Valiliği'ni kontrol eden Kurdistan Demokrat Partisi'nin Duhok bürosu başkanı Ali Avni yorum yapmayı reddetti.

CPJ'nin Asayiş'in direktörü Zerevan Baruşki'ye yaptığı telefon çağrılarına yanıt gelmedi.

Asayiş'in Duhok ve Erbil'deki sözcüsü Aşti Mecid CPJ'yi Facebook açıklamasına yönlendirdi.