CPT: Türk devleti Başûr’da 10 ayda 10 sivil katletti

CPT, Türk devletinin 1 Ocak 2023’ten bu yana Başûrê Kurdistan’a düzenlediği saldırılarda 10 sivili katlettiğini, 12 sivili de yaraladığını açıkladı.

Toplumsal Barışı İnşa Timleri, CPT, işgalci Türk devletinin 2023 yılı başlarından bugüne Başûrê Kurdistan’a gerçekleştirdiği saldırılarda katledilen ve yaralanan sivillere ilişkin bir açıklama yayınladı.

Verilere göre, 1 Ocak 2023 tarihinden 17 Ekim 2023 tarihine kadar işgalci Türk devletinin Başûrê Kurdistan topraklarına yönelik düzenlediği hava saldırılarında 10 sivil katledildi, 12 kişi ise yaralandı.

Açıklamaya göre, 6 kişi SİHA’larla, 3 kişi ise savaş uçaklarıyla gerçekleştirilen hava saldırılarında katledildi. 1 kişi ise işgalci Türk devletine ait bir askeri üs yakınlarında patlayan mayın sonucunda yaşamını yitirdi.

CPT, 2 kişinin doğrudan işgalci Türk askerlerinin açtığı ateş sonucunda, 9 kişinin hava saldırılarında, 1 kişinin ise mayın patlaması sonucunda yaralandığını bildirdi.

Raporda, 2 kişi koyun otlatırken, 5 kişi araç içerisindeyken, 3 kişi Maxmur’da, 1 kişi pancar toplarken ve 1 kişi ise evindeyken Türk devletinin saldırıları sonucunda yaralandı.”

Açıklamada, “Türk ordusu Nisan 2022 tarihinden bu yana Kurdistan Bölgesi topraklarının yüzlerce kilometre içine kadar ilerlemiştir. Türk ordusu PKK gerillalarıyla birlikte Kurdistan Bölgesi’nde yaşayan yurttaşları, köylüleri, çiftçileri de hedef alıyor” denildi.

Türk devleti, 2016’dan bu yana Başûrê Kurdistan’a yönelik işgal saldırılarında 600’ün üzerinde sivili katletti.