Dağlara sevdalı genç kadın

Soluklandığı her ağacın altında ülke özlemini yazan dağların sevdalısı YJA Star gerillası Dilda Rojhat, samimiyetin, sadeliğin, dürüstlüğün, kendi olmanın sembolü oldu.

Tarihi yaratmak için tarihi yaşamak gerekir. Hele bu tarih, Kurdistan halkının tarihiyse onu en derinden yaşamak, duyumsamak… Tarihle yaşayan insan, tarih olur. Sevdası doruklaşır milyonların yüreğinde. Bazen binler yaratır tarihi, bazen küçücük gruplar, bazen kişiler… Bazen de bir kişiyle başlar tarih yaratımı ve yüzleri, milyonları bulur. Bu durum en çok da Kürt halk tarihinin gerçekleştirilmesinde somutlaşır.

YJA Star gerillası Dilda Rojhat, yurtseverlik duygularının yoğun olduğu Colemêrg’de gözlerini dünyaya açtı. 2014’te özlemini duyduğu ve sevdalısı olduğu dağlara gelerek gerillaya katıldı. Nefes nefese verdiği mücadeleyle her geçen gün PAJK’ın bir militanı olarak dağlara sevdası büyüdü. Zap’tan Rojava’ya, oradan Avaşîn’e kadar işgalcilerin üzerine yürüdü. Kurdistan’a, halkına, şehitlerine ve Önderliğine her geçen gün daha çok bağlanıyor, Kurdistan dağlarıyla bir oluyordu.

AVAŞÎN DILDA OLUYOR

Aylardan Mayıs. Her gün yeniden ve yeniden bu ayın ruhuyla buluşuyoruz. Mayıs 2022’de bir gerilla daha Avaşîn toprağına düşüyor. Avaşîn Dilda oluyor, Dilda da Avaşîn oluyor.

Dilda çok gençti ve aylardan Mayıs’tı. Bir masalı dinler gibi dinliyoruz tarihi, yani gerillaları. Birlikte Zagroslara gidiyorlar, rüzgar Zagros’da yitik bir ezgiyi mırıldanıyor. Gün bir kuşun ansızın ötüşüyle baharlaşıyor. Zagroslar fırtınalı bir uğultu oluyor. Körleştirilen için ışığın anlamı yoktu, diyor Avaşîn gücü. Gerillanın buğulu gözlerine, umutlarına ve yıllarına çizgilerinin bilgeliğine vuruluyoruz ve onları dinliyoruz. Kurşunla yazılan tarih, yaratılan yaşam, kalemlerin dilinden dökülüyorken gerillalar sırtında çantaları, ellerinde silahları, bellerinde raxtları ve yoldaş selamı ile tanışma ve ayrılmanın başlangıcını bırakarak coğrafyamızın uzak diyarlarını aşıyor. İnsana dayatılan çelişkiye rağmen umut sevda ve türkü yüklü gerillalar...

NEFES NEFESE SÜREN AKIŞ

Tarihi bir ırmağa benzetirsek doğru mu olur diye düşünüyorum. Bazen dalgalanır, bazen durulur, bazen de dönemeçler oluşturur. Karşısına çıkan büyük dağları aşmak için. Bir yok etme ve yaratma savaşı içindedir. Irmak yaşam kaynağıdır. İnsan burada yeniden yıkanıp arınabilir kirinden. Büyük bir hesaplaşmadır akışı. Daralıp genişleyebilir, durulup çoğalabilir ama hep akar, akarken temizler kendisini. Bazen de uçurumlardan intikam alırcasına bırakır kendini derinliklere. Nefes nefese süren bir akıştır bu. Uzaktan ürkütse de sesi, gerçek güzellik onda her yerde olduğundan daha keskin bir bıçakla çirkinlikten ayrılmıştır. Çünkü savaşı daha amansız veriyordur. 

YAŞAMA SEVDASINI KATIYOR

Dilda, bir bakışla dalıyor yoldaşlarının gözlerine. Halkların özgürlüğü için her an mücadelelerini sürdürüp yaşama büyük bir aşkla katılıyor. Yaşama dört elle sarıp güzelleştiriyor. Çünkü o yaşama sevdasını, özlemini katıyor. O ki bu coğrafyanın çocuğu. Hissedene yüreği kadar yakın, hissetmeyene uzak. Bir gerillanın ne için savaştığını ve mücadele ettiğini bildiğiniz sürece ve her gün Kurdistan topraklarında yeşeren filizleri gördüğünüzde o zaman anlarsınız gerillanın kim olduğunu, ne olduğunu. Dilda, milyonları yüreğinde taşıyıp sevgisini, aşkını paylaşıyor. O sadece Kürt halkı için değil, bütün halklar ve bütün dünya için özgürlük mücadelesini yürütüyor ve her geçen gün özgürlüğe daha çok yakınlaşıyor. 

Dilda, kendisini ülkesinin dağlarında büyütüyor ve her anını bu dağları korumak, kollamak ve özgür yaşamı yaratmak için büyük bir mücadele içerisine giriyor. YJA Star gerillası Dilda, çantasını sırtlayıp doğup büyüdüğü topraklara geri dönmek için hazırlıyor. Bu yolculuk, mücadeleyi daha çok büyütme ve geliştirme yolculuğu... Yolda gördüğü her yoldaşını sıkıca kucaklıyor ve yüreğinin sıcaklığıyla koyuluyor Avaşîn yollarına. Bir an önce varabilmek için koşar adımlarla dağları tepeleri aşıyor. Gerilla Dilda’nın çantasında bir defter, bir kitap ve kuru bir ekmek parçasından başka bir şeyi yoktur. Soluklandığı her ağacın altında ülke özlemini, Önderliğine olan özlemini ve özgürlük özlemini yazıyor. Dilda’nın yolda gördüğü her yoldaşıyla merhabalaşması ve vedalaşması bir olur. Çünkü iki ayrı yolculuk, kim bilir belki de birbirlerini hiç görmemişler ama yüreklerindeki yoldaşlık sevgisi onlara öyle hissettiriyor ki yıllarca beraber yaşamışlar ve mücadele etmişler gibi.

HALKININ KAHRAMANI OLDU

Sen ki her zaman bir parça yoldaşlık, bir parça dostluk, bir parça güzellik ve baştan aşağıya bir melek olarak var oldun. Samimiyetin, sadeliğin, dürüstlüğün, kendin olmanın sembolü oldun. Sen ki sürekli bir parça kutsallık olarak var oldun. Sevinci kalıcılaştıran, acıyı paylaşan, hüznü olgun karşılayan halkının kahramanı oldun.