Dakok Kaymakamı: Salihi, PKK ve Kürt halkından özür dilemeli

Irak Türkmen Cephesi başkanı Erşat Salihi’nin açıklamalarına tepkiler giderek hızla yayılıyor. Kerkük’e bağlı Dakok Kaymakamı Dr. Emir Xwakerem, Salihi’nin PKK’den özür dilemesi gerektiğini söyledi.

Güney Kürdistan’da Irak Türkmen Cephesi Erşat Salihi’nin PKK gerillalarına yönelik açıklamalarının yankıları sürüyor. Salihi’nin açıklamalarına bir cevap da Kerkük’e bağlı Dakok ilçesinin Kaymakamı Dr. Emir Xwakerem’den geldi.

Xwakerem, ITC başkanı’nın açıklamalarının yersiz olduğunu ve derhal gerilladan ve Kürt halkından özür dilemesi gerektiğini belirterek “son yapılan açıklamalar gösteriyor ki Erşed Salihi’nin başta Kerkük ilçe kaza ve mevzilerinden pek de haberdar değildir. Ben Dakok kaymakamı olarak Erşed Salihi’nin cevabını veriyorum.  Sen gerillaların savaş mevzilerinde DAİŞ’e karşı nasıl savaştıklarını görmediğinden bu sözleri sarf edemezsin. Ey Erşed Salihi sen hiç savaş mevzilerinde insanlık adına DAİŞ’e karşı savaşanları gördün mü? Senin hiç bir zaman mevzilerde yer almadın” ifadelerini kullandı.

GERİLLA BU ALANA İNSANLIĞA HİZMET ETMEK ADINA GELDİ

Gerillanın Kerkük’e DAİŞ’e karşı savaşmak adına geldiğini belirten Dr. Emir Xwakerem; “gerilla bu alana insanlığa hizmet etmek adına geldi. En zor zamanlarda yaşanan savaşta gerilla aktif rol aldı. Gerillanın bu alanda yaklaşık üç yıl boyunca Dakok alanında bu bölgede halkın savunmasında aktif bir şekilde yer almaktadır” şeklinde konuştu.

Xwakerem, “Gerillanın bu alanda peşmergelerle beraber Dakok kazalarına bağlı Wehde, Banşax Gomat vb. alanlarda DAİŞ’e karşı savaşmış ve o alanları özgürleştirmiştir. Gerilla halkların uğruna Kürt, Arap, Türkmen ve diğer halklar için onlarca şehit verdi. Halkların düşmanı olan DAİŞ gibi bir çete örgütüne karşı Kerkük ve Dakok başta olmak üzere birçok alanda ön cephelerce savaşmış şehit Mervan, şehit Armanc ve şehit Deniz gibi onlarca şehitleri olmuş, bizim de bu şehitlere saygımız sonsuzdur” dedi.

Kaymakam Xwakerem, Salihi’nin açıklamalarının başka güçlerin Kerkük yönetimine el koymasını istediğini gösterdiğini ifade ederek “bu da bizim için kırmızı çizgidir. Bu açıdan gerillalardan, Kürt halkından özür dilemesi gerekir” dedi.

Salihi’nin PKK gerillalarının Güney Kürdistan’dan çıkması yönündeki açıklamalarının hayal olduğunu belirten Xwakerem “Erşed Salihi’ye bu sözleri söyleten farklı güçler var.  Ben Dakok ilçesi’nin kaymakamı olarak söylüyorum; madem Kerkük ve Dakok’ta yönetiminin PKK’de olduğu yönündeki açıklamaları asılsız ve yalandan ibarettir. Gerillalar hiçbir zaman ne asayiş ne de idare işlerine karışmamıştır. Sadece Peşmergelerle birlikte savaş cephesinde halkın savunmasında yer almıştır” şeklinde konuştu.

Xwakerem; “Bana göre hiçi bir güç yoktur gerillalara engel olsun ve onlara yönelik dayatmalarda bulunması icazeti değildir. PKK gerillalarını bu alandan hiçbir güç çıkartamaz” şeklinde konuştu. 

Kaymakam Xwakerem ayrıca Reşad Hewice ve Musul operasyonlarına da gerillaların peşmerge ile birlikte yer almasının önemli olduğunu da ifade etti. 

...