DBP kongresi: Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü için herkes harekete geçmeli

DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın fiziki özgürlüğü için aydın ve yazarlar başta olmak üzere herkesi harekete geçmeye çağırdı.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Amed İl Örgütü, 7. Olağan Kongresi'ni kentte bulunan bir düğün salonunda gerçekleştirdi. Kongrenin yapıldığı salona, “Bi civaka rêxistinkiri ber bi jiyana azad ve”, “Ji şerî ra na aştî hema niha”, “Hûn nikarin roja me tarî bikin”, “Dem dema yekitiya azad e” pankartları ve DBP bayrakları asıldı. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP), Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA), Barış Anneleri, Kurdistanî İttifak partiler, sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda kişinin katıldığı kongre, divan seçiminin ardından saygı duruşuyla başladı.

Kongre öncesi halay çeken gençler ve halk, Çarxa Şoreşe Marşı'nı okuyarak, sık sık “ Bijî Serok Apo” sloganı attı.

İMRALI TECRİDİNE ÖFKE

Divan adına konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şirnex eski Milletvekili Hasan Özgüneş, ilk önce katılımcıları selamladı. Bugün Ortadoğu’da Kurdistan merkezli 3’üncü Dünya Savaşı’nın yaşandığını belirten Özgüneş, Kurdistan ve Türkiye’nin kurtuluşunun İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde tutulan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan olduğunu vurguladı.
DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, kongre salonunu dolduranları selamlayarak, tüm saldırılara karşı yapılan kongrenin önemine değindi. Kritik bir süreçten geçildiğini hatırlatan Saliha Aydeniz, saldırı, baskı ve zorluğa karşı örgütlenmeye devam edeceklerini söyledi. Ortadoğu’da kapitalist sistem tarafından 3’üncü Dünya Savaşı’nın yürüttüğünü dile getiren Saliha Aydeniz, “Kapitalist sistemin yarattığı kriz ve kaosa karşı Kürtler, kendi sistemini inşa ettiği için daha fazla saldırılara maruz kalmaktadır” diye belirtti.

 'TÜRKİYE DE AYNISINI KUZEY VE DOĞU SURİYE'DE YAPIYOR'

İsrail’in Filistin’e gerçekleştirdiği katliamların aynısının Türkiye tarafından Kuzey ve Doğu Suriye’de yönelik gerçekleştirildiğini belirten Saliha Aydeniz, “Filistin için ses çıkaranların Rojava’daki saldırılara sessiz kalması ikiyüzlülüğün açık göstergesidir. Rojava’da bugün yürütülen savaş kapitalist modernite ile demokratik modernite arasındadır. Rojava’da kadın öncülüğünde yaratılan sisteme dönük saldırılar var. Bugün Türkiye devleti, Kurdistan topraklarında İsrail’in rolünü oynuyor. Bu nedenle saldırıları kınıyoruz” ifadelerini kullandı.
Her güne yeni bir siyasi operasyonla uyanıldığını söyleyen Saliha Aydeniz, cezaevlerinde yaşanan ihlallere dikkat çekti. Cezaevlerinde tüm baskı ve ihlallere karşı direnen tutukluları selamlayan Aydeniz, cezaevlerinin tecrit politikasıyla işkence ve ölüm evlerine dönüştürülmek istendiğinin altını çizdi. 

ABDULLAH ÖCALAN’IN ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN SESLENDİ

Ortadoğu ve Kurdistan için özgürlük ve demokrasinin onurlu bir barışla mümkün olacağını dile getiren Saliha Aydeniz, bunun anahtarının da İmralı’da Abdullah Öcalan’ın elinde olduğunu söyledi. İmralı’da yürütülen tecrit politikasına karşı aydın ve yazarlar başta olmak üzere herkesin harekete geçmesi gerektiğini belirten Saliha Aydeniz, “Sayın Öcalan’ın özgürlüğü için herkes ayakta olmalı. Biz de ayakta olacağız” dedi. Abdullah Öcalan’ın onurlu bir barış için rol ve misyonunu oynaması gerektiğini vurgulayan Aydeniz, bunun içinde tecridin kaldırılması gerektiğini ifade etti.

Üçüncü Yol’un önemine işaret eden Saliha Aydeniz, yerel seçimlerde başarı elde etmek için mücadele edeceklerini söyledi. Saliha Aydeniz, eski yönetime teşekkür ederek, seçilecek yeni yönetime başarılar dileyerek, konuşmasını sonlandırdı. 
Konuşmaların ardından mali ve faaliyet raporları okundu. Daha sonra tek listeyle gidilen seçimde Amed İl Eşbaşkanlığı’na Sultan Yaray ve Mehmet Şirin Gürbüz seçildi.