Delal Amed’in şehadeti mücadele çağrısıdır

Delal Amed şahsında Kürt toplum çözümlemesi, Kürdistan devrim çözümlemesi çok güçlü biçimde yapılabilir. Delal Amed bir kişi değildir, bir toplumdur, bir halktır, bir devrimin karakteridir. Kürdistan toplumunun geldiği düzeydir. Bir devrimin karakteridir.

Yıllarca HPG ve YJA Star komutanlığında yer alan, en son Botan Saha Komutanlığı’nda sorumluluk üstlenen Hülya Eroğlu (Delal Amed) Botan Besta’da yaşanan çatışmalarda 12 arkadaşıyla birlikte şehit düşmüştür. Delal Amed uzun yıllar HPG’nin Özel Kuvvetler Komutanlığı’nda da sorumluluk yapmıştır. Medya Savunma Alanları’ndan Dersim’e kadar gerillacılık ve komutanlık yapan fedai bir militandır. Şehit düştüğünde 12 kişilik PKK Yürütme Komitesi üyesidir. PAJK’ın da yürütme komitesi üyesidir. Gerilla mücadelesinin parti öncülüğünde yürütülmesi konusunda rol üstlenen, gerilla savaşının gelişmesine büyük emekleri olan bir fedai komutandır. Biyografisi Delal Amed’in Kürdistan devriminin gerçekleştirdiği kişilik devriminin büyüklüğünü, kapsamını ve çarpıcı karakterini ortaya koymaktadır.

Kürdistan özgürlük mücadelesinde erkek, kadın birçok komutan ve yönetici şehit düşmüştür. PKK önderliği PKK'yi şehitler partisi olarak tanımlamıştır. Mücadelenin her zor dönemi PKK'nin fedai militanlığıyla aşılmıştır. Engeller, zorluklar şehadetlerle aşılmıştır. PKK bu temelde 39 yıllık mücadelesiyle sadece Kürdistan'da değil, Ortadoğu'da da siyasal, sosyal ve kültürel olarak büyük değişimler yaratmıştır. PKK'de şehitler yılları ve mücadele dönemlerini birbirine bağlayan ve mücadelenin kesintisiz sürmesini sağlayan devrimci halkalar olmuştur. Her dönemin başarısı o dönemin fedai militanlarının şehadetleriyle sağlanmıştır. Şehadetlerle gelişme sağlamak Kürdistan devrim gerçeğinin diyalektiği olmuştur. Ortadoğu gerçeği ve Kürdistan halkı üzerinde soykırımcı sömürgecilik uygulayan devletlerin zalimliği, Kürt halkının mücadelesinin fedailik ve şehitlik çizgisinde gelişmesini kaçınılmaz kılmıştır.

Delal Amed de bu zorlu mücadelede mücadelenin kesintisiz sürmesini sağlamak, AKP faşizmine karşı direnişi geliştirerek soykırımcı sömürgeciliğin yenilgisini yakınlaştırmak için Botan’a yürümüştür. Televizyonda Botan’a gitmeden önce yaptığı konuşmada özyönetim direnişleri sürecinde şehit düşen halkın ve militanların intikamını almak, şehirleri yakıp yıkan sömürgecilere devrimci direnişle cevap vermek için Botan’a yöneldiğini ifade etmiştir. Bir devrimcinin düşman saldırıları karşısında tutumunun ne olması gerektiğine örnek tutum ortaya koymuştur. Halk ve ülke sevgisinin nasıl bir düzeyde olduğunu düşmanın üzerine yürüyerek göstermiştir. Yurtseverlik demek, halk ve ülke sevgisi demek, düşman saldırıları karşısında öfkeyi büyütmek ve bilemek demektir. Düşmana yaptıklarının yanına kalmayacağını gösterme iradesi ortaya koymaktır. Bu tutumlar ve iradeler oldukça soykırımcı sömürgeciliğin yenilgiye uğratılması kaçınılmazdır. Böyle bir irade ve tutum karşısında düşmanın kaybetmekten başka bir seçeneği olamaz. Delal Amed bu PKK kişiliğini ve iradesini ortaya koymuştur. Zaten PKK böyle bir militan kişilik ve irade yarattığı için 39 yıldır her saldırı karşısında ayakta kalmakta ve gelişmeler yaratmaktadır.

Delal Amed’in Botan yürüyüşü ve şehadeti böyle bir iradenin varlığını gösterdiği gibi, bundan sonra da bu iradenin yenilmez biçimde soykırımcı sömürgeciliğin üzerine yürüyeceğinin kanıtı olmuştur. PKK ve Kürdistan özgürlük mücadelesinde bu irade bundan sonra daha güçlü var olacak ve düşmanın üzerine yürümeye devam edecektir. Şehadetler PKK ve Kürt özgürlük mücadelesini güçlendiren ve soykırımcı sömürgeciliğin yenilgisini yakınlaştıran değerlerdir. Sürekli gelişen ve mücadele eden PKK’nin şehitler partisi olarak tanımlanması da bu gerçekliğinden ileri gelmektedir.

Kürt kadını Delal Amed gibi komutanlar ve yöneticiler yetiştirdikçe, binlerce kadın gerillada ve tüm mücadele alanlarında en önde yürüyorsa o devrimi hiç bir güç yenilgiye uğratamaz. Kadının geldiği bu düzey özgürlük mücadelesinin geldiği düzeyi ortaya koymaktadır. Kürdistan'da öyle bir ulusal devrim, siyasal devrim, sosyal ve kültürel devrim, kişilik ve duygu devrimi gerçekleşmiştir ki, bu devrimlerin yarattığı toplumlar ve kişilikler mutlaka özgürlük ve demokrasi mücadelesini başarıya götürürler.

Delal Amed şahsında Kürt toplum çözümlemesi, Kürdistan devrim çözümlemesi çok güçlü biçimde yapılabilir. Delal Amed bir kişi değildir, bir toplumdur, bir halktır, bir devrimin karakteridir. Kürdistan toplumunun geldiği düzeydir. Bir devrimin karakteridir. Bu kişiliğin hangi toplumsal ortamda büyüdüğü, hangi değerlerle bu kişiliği kazandığı, katıldığı PKK'de hangi yetenek ve kişiliğe ulaştığı iyi çözümlenirse Kürdistan devriminin karakteri ve PKK gerçekliği daha iyi anlaşılır. Yine gerillanın Kürt toplumu için ne anlam taşıdığı daha iyi görülür. Gerilla sadece bir askeri eylem gücü değildir. Esas karakteri toplumsal devrimde oynadığı rolle şekillenmiştir. Gerillanın değiştirici ve dönüştürücü gücü Delal Amed kişiliğinde en somut biçimde görülür. Gerilla bir ideolojik harekettir. Toplumsal, siyasal bir harekettir. Bir kültür devrimi gücüdür. Tarih boyu hiç bir gerilla ve askeri eylem kapasitesi bu düzeyde siyasal, toplumsal ve kültürel rol oynamamıştır. Kürdistan'da gerilla bu rolleri oynamış, yeni bir Kürt toplumsal gerçeği ortaya çıkarmıştır; Delalleri ortaya çıkarmıştır. Delaller de kişilikleri ve çabalarıyla bu devrimlerin derinleşmesini, yaygınlaşmasını ve kökleşmesini sağlamışlardır.

Amed, Kürdistan demokratik devriminin merkezidir. Şehir merkezi ve ilçeleri ile birlikte devrimci demokratik birikimin en fazla yoğunlaştığı alanlar olmuştur. Delal Amed, Amed’te gerçekleşen demokratik devrim ve sosyal devrimin yarattığı bir devrimci kişiliktir. Amed’in mücadele karakteri ve hafızası Delal Amed kişiliğinde kodlanmıştır. Delal Amed, Amed ve Kürdistan devriminin özelliklerini kendisinde somutlaştırmıştır. Böyle bir güçlü kadın kişiliğin ortaya çıkması bu devrimlerin karakterini de ortaya koymaktadır. Gerçekleşen devrimlerin gücü Delal Amed karakterinde çok iyi görülmektedir.

Delal Amed’in şehadeti Amed halkının kendi gerçeğini ve mücadele karakterini anlaması açısından uyarıcı bir etki yaratacaktır. Özellikle de genç kadınlar Delal Amed şahsında kendi gerçekliklerini ve sorumluluklarını görecekler, bu şehadetleri özgürlük mücadelesine daha fazla katılmanın gerekçesi yapacaklardır. Bu açıdan Delal Amed’in şehadeti Amed halkının mücadeleye katılmasında yeni bir dönem başlatacaktır. Delal Amed’in şehadeti ile Amed halkının ve gençliğinin yurtsever karakteri ve devrimci demokratik karakteri yeni değerlerle güçlenecektir. Delal Amed yeni mücadele döneminin mayası olacaktır. Ölümsüz fedai Delal Amed, Amed halkının ve Kürt halkının mücadelesinde yaşayacaktır, yaşatılacaktır.

Kaynak: Yeni Özgür Politika