Demirtaş'tan çağrı: Bütün halklar sesini Kürtler gibi yükseltmeli

Ağrı'nın Doğubayazıt (Bazîd) ilçesinde, kaymakamlık yasağına rağmen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve binlerce kişinin katılımıyla Newroz kutlaması yapıldı.

Doğubeyazıt halkı AKP yasağını tanımayarak Newroz'u kutladı. Kutlamaya katılan Demirtaş, AKP politikalarına tepki göstererek, devletin çöktüğünü belirtti. Türkiye halklarına "Sesinizi yükseltmelisiniz" diye çağrı yapan Demirtaş, AKP'ye de şöyle seslendi: "Biz elimizi barış için uzatmışken, bizim elimize sopayla vurmaya çalışanların elinden sopayı alır kafasına vururuz."

Ağrı'nın Doğubayazıt (Bazîd) ilçesinde, kaymakamlık yasağına rağmen HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve binlerce kişinin katılımıyla Newroz kutlaması yapıldı. Sabah saatlerinde binlerce kişi, "Direniş ateşi Önderliği özgürleştirecek" ve "Botan ve Sur'a selam" yazılı pankartlar ve HDP bayrakları ile süslenen belediye binası önüne toplanmaya başladı. Kadınların rengarenk yöresel kıyafetleriyle katıldığı Newroz kutlamasında sık sık "Bijî Serok Apo", "Kahrolsun Erdoğan" sloganlarını atıldı. Polis ablukasına rağmen kutlamanın yapıldığı kentte, esnaf da kepenk kapatarak Newroz'a katıldı. Etkinlikte direniş ezgileri seslendirildi.

'DEVLET ÇÖKMÜŞTÜR'

Demirtaş, etkinlikteki konuşmasında, AKP'nin tek dayanağının baskı ve zorbalık olduğunu söyledi. 

Kitlenin "Katil Erdoğan" sloganları nedeniyle sık sık konuşmasına ara veren Demirtaş, AKP hükümetinin Türkiye'de demokrasi isteyen tüm kesimleri karşısına aldığını söyleyerek, "Sözde yüzde 49 oy almışlar ama ülkedeki her yurttaştan korkuyorlar. Bir futbolcu, futbol takımı, barış bildirisine imza atmış akademisyenden, çocuktan, gençten, kendisine biat etmemiş her kesten korkuyorlar. Korkularının nedeni ise yaptıkları zulmün farkında olmalarındandır. Yargı, mahkemeleri ve savcıyı kendi çıkarları için kullandılar. Bir memlekette mahkemeler halk adına karar vermiyorsa, bir siyasi parti çıkarları için karar veriyorsa devlet çökmüş demektir" dedi. 

Demirtaş, hükümetin Kürt halkının taleplerini görmezden geldiğini ve zor kullanarak bastırmaya çalıştığını ifade edereki, şöyle devam etti: "AKP sanki Kürt sorunu bitmiş de 'terör' sorunu kalmış gibi bir çarpıtma içerisinde. Geçmiş dönemlerde de Ağrı'da, Zilan'da çok daha ağırları yaşandı. Biz kardeşsiz diyorlar. Ülkede sıkıtı yok diyorlar. Var kardeşim var. Açık bir ayrımcılık var. Türk'ün çocuğu kendi anadilinde eğitim alabiliyor ve tarihini okuyabiliyor. Fakat Kürt kendi dilinde eğitim alamıyor. Biz eşit değiliz. Eşit olsak mesele de olmaz. Kürt kendi ana vatanında Kürdistan kelimesini ağza aldığında hemen dava açıyorsunuz. 20 milyon Kürt'ün yaşadığı coğrafyada bin yıldır kardeşiz deniyor. İlk 900 yılda Kürtçe ve Kürdistan yasak değil. Geçmiş 900 yıllık kardeşliğe neden ihanete ediyorsun. Eşitlik bu değil."

'UÇURUMDAN İLK ERDOĞAN DÜŞECEK!'

Türkiye ve Kürdistan'da savaşı da ölümleri de başlatanın AKP hükümeti olduğunun altını çizen Demirtaş, "AKP'nin politikası ölümleri başlattı. Devleti yönetenlerden hesap sorulması gerekir. Sandıktan çıkanı tanımıyorlar. Ülke Ankara'dan atanmış valiler ile yönetiliyor. Onlar da AKP'nin temsilcisi gibi davranıyorlar. Halkın isteklerine göre davranmıyorlar. Ülkede eşitlik yok, adalet yok. Her bir halkın arasına için uçurum oluşturuldu. Artık insanlar birbirine güvenmiyor. Birbirleri ile yaşayabileceklerine bile inanmıyorlar. Ne uğruna? Devlet kendi malı olsun diye ve saray merkezli bir sistem kurmak için. Eğer akıl ve vicdanlı yöneticiler varsa ülkelerini uçurumun kenarından kurtarırlar. Biraz daha ilerlerse devlet uçuruma düşer. Saraydaki zat ve biat etmişler ülke uçurumdan düştüğü zaman bütün baskı rejimleri gibi ilk ezilenler olacak" şeklinde konuştu.

'SESİNİZİ YÜKSELTMELİSİNİZ'

HDP'nin Türkiye halklarının Saray'ın savaş politikalarından zarar görmemesi için çaba sarf ettiğini söyleyen Demirtaş, şunları belirtti: "Her yerde operasyon ve katliamlar var. Bunları önlemek kolaydır. Diyalog ve müzakere, birbirini anlayarak, ülkenin ortak geleceğini ortaklaşarak konuşmak varken 'tankla topla yola getiririm, ezmeye çalışırım' dersen kaybedersin. Bugün yaşamını yitirenlerin hepsi yoksul çocuklarıdır. Hiçbir cenaze İstanbul'da yalıları ve lüks rezidanslarında değil. Eğer bunu durdurmak istiyorsa bütün halklar da sesini Kürtler gibi yükseltmelidir. Bize düşen de Kürt'ün iradesini ezdirmeden Türkiye'de herkesi demokrasi etrafından buluşturmaktır. HDP demek Kürtleri Türkleştirmek değildir." 

AKP'YE MESAJ VE UYARI

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş konuşmasın sonunda da şu ifadeleri kullandı: "Bizimle konuşmak ve ülkenin sıkıntıları çözmek isteyen herkese kapımız açıktır. Diyaloga açığız. Bizimle oturup müzakere etmek isteyenlere kapımız açık, hazırız. Biz elimizi barış için uzatmışken, bizim elimize sopayla vurmaya çalışanların elinden sopayı alır kafasına vururuz" sözleriyle sonlandırıldı.

Bu arada, Demirtaş konuşmasının ardından Van'daki Newroz kutlaması için yola çıktığı sırada, çarşı merkezinde yürüyüş gerçekleştirmek isteyen kitleye polisler tazyikli ve gaz bombaları ile saldırdı. Kentteki gerginlik sürüyor.