Dersim’deki direniş nöbetinde kayyumlar protesto edildi

Dersimde görevden uzaklaştırılan kamu emekçileri bugünkü oturma eylemlerinde Sihenk mahallesindeki Haşti parkında kayyum atamalarına karşı gerçekleştirdi.

Sihenk mahallesindeki direniş nöbeti ve oturma eylemine HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, Dersim Belediye Eş Başkanları Nurhayat Altun ve Mehmet Ali Bul, Mazgirt Belediye Başkanı Tekin Türkel, Ovacık Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, Akpazar Belediye Eş Başkanları Fadime Çetinkaya ve Hüseyin Çetinkaya sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra sanatçı Mikail Aslan ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Kamu emekçilerinin direniş nöbetini ziyaret eden Dersim Belediye Eş Başkanları ve ilçe belediye başkanları burada kayyum ve görevden uzaklaştırmalara dönük basın açıklaması gerçekleştirdi. “Kanun Hükmünde Kararname ile resmen demokratik siyasetin askıya alınması, yerel demokrasinin tamamen ortadan kaldırılması söz konusudur. 15 Temmuz da gerçekleştirilmek istenen darbe başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Ancak bu başarısızlığı AKP İktidarı darbe koltuğuna kendisi oturarak darbeyi kadına, gence, halk iradesine ve emekçiye çevrildi” diyen Dersim Belediye Eş Başkanı Nurhayat Altun şöyle konuştu: “Darbe mekaniğini OHAL kapsamın da ele geçirerek kayyum adı altın da halk iradesini gasp etmiş, ülke genelinde gözaltı, tutuklama ve görevden uzaklaştırma furyası başlatılmıştır. Bilinmelidir ki, 15 Temmuz da Meclisi halkın seçilmiş iradesini bombalayan zihniyetle, halkın oylarıyla seçilmiş belediyelere kayyum atanması arasında hiçbir fark yoktur. Her iki zihniyetle halkın iradesine darbe yapmaktadır. AKP iktidarı ve Erdoğan tarafından Kanun Hükmünde Kararname ile belediyelere atanan kayyum düzenlemeleri Başta Anayasa’nın maddeleri olmak üzere Türkiye’nin imzalamış olduğu Avrupa insan hakları sözleşmesi ve Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı da dâhil olmak üzere uluslararası anlaşmalara, evrensel hukuka ve temel insan haklarına da açıkça aykırıdır. Seçmen iradesini yok sayan, seçilmiş yerel yöneticileri görevden uzaklaştıran, halk iradesini tanımayan bu zihniyete açıkça çağrı yapıyoruz. Mademki, kayyum ataması yaparken hukuksuz bir şekilde “Halka hizmet yapmıyorlar onun için kayyum atıyoruz” açıklamasını yapıyorsunuz o zaman hodri meydan diyoruz. Biz halka hizmet hakka hizmet ilkesiyle bu görevi devraldık, onun içindir ki yeniden meydanlara çıkalım seçim mitingleri düzenleyelim, seçime gidelim. Kayyum atama bir gasptır, halkın iradesine karşı bir darbedir. Bu gasp ve darbeye karşı herkesin sesini yükseltmesi, halkın öz iradeleriyle kazanılmış demokratik mevzilere sahip çıkması bir gasp ve darbe dinamiği içerisinde hareket eden AKP’nin yaklaşım ve uygulamalarına karşı demokratik direnişi her yerde yükseltmeliyiz.”

KESEK VE DİSK’E SALDIRILARIN AMACI TASFIYE POLİTİKASIDIR

AKP kayyum atamasıyla birlikte KESK ve DİSK’e saldırarak sendikaların üyelerin kitlesel tasfiyeye uğratıp, kadrolaşma da kendine yeni alanlar açmak olduğunu belirten Altun, “Emekçi halkın iradesi de kırılmak istenmektedir. Bundan tam 36 yıl önce emekçilerin ve gençlerin yaşamlarından silindir gibi geçen zihniyet bugün tekrardan karşımıza çıkmıştır. 650 bin kişi gözaltına alınmış, 1 milyon 683 bin kişi fişlenmiş, 30 bin kişi sakıncalı olduğu için işten atılmış, 31 gazeteci cezaevine gönderilmiş, seçilmiş belediye başkanları görevden alınarak yerine sıkıyönetim tarafından atama yapılmıştır. Bugün de tam Kurban bayramı arifesinde bu zihniyet kendini göstererek 28 belediyeye baskın yaparak “yönetime el koyduk” ifadeleriyle 36 yıl önceki 12 Eylül darbesini hatırlatan kayyum darbesi olarak karşımıza çıkmıştır. Türkiye halklarına, tüm siyasi partilere sesleniyoruz. Yapılan sivil darbe ile ülkemiz her geçen gün karanlığa teslim edilmeye çalışılıyor. Ülkemizi karanlığa teslim etmemek için kadınlar, gençler, emekçiler, seçilmişler, halklar olarak kaygı duyduğumuzu belirtiyoruz. Demokratikleşmenin tek yolu da demokrasinin önüne vurulan zincirdir, bu zincirin anahtarı da halkın elindedir. Onun içindir ki bir an önce kayyum atamalarının, gözaltıların, tutuklamaların, durdurulması gerektiğini belirtirken, görevlerinden uzaklaştırılan kamu emekçilerinin ve Belediye Eş Başkanlarının bir an önce görevlerine dönmesi gerektiğini de belirtiyoruz” şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından Kamu emekçilerine destek için alan da bulunan sanatçı Mikail Aslan da kılamlar okuyarak kamu emekçilerine destek verdi.