Devletin 'kaybettiği' Çalık ve Fidan için buluştular
İHD ve kayıp yakınları, Türk devlet güçlerince gözaltında kaybedilen Salih Çalık ve Sinan Fidan’ın akıbetini sordu.
İHD ve kayıp yakınları, Türk devlet güçlerince gözaltında kaybedilen Salih Çalık ve Sinan Fidan’ın akıbetini sordu.
İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” eyleminin 747’nci haftasında Rezan (Bağlar) ilçesinde bulunan Koşuyolu Parkı Yaşam Hakkı Anıtı önünde bir araya geldi. Eylemde, 1994 yılında Amed’in Karaz (Kocaköy) ilçesi Şahlat köyünde gözaltında kaybedilen Salih Çalık ve Sinan Fidan’ın akıbeti soruldu.
İHD Amed Şube Sekreteri Yakup Güven, Kürt meselesinin seçimlerle çözülebilecek bir mesele olmadığını ifade etti. Güven, “Kayıplarımızın ve faili meçhul cinayetlere kurban giden insanlarımızın akıbetlerinin ortaya çıkarılması ile faillerden hesap sorulmasını, salt bir seçim gündemi içerisine sıkıştırılmamasını haykırıyoruz. Bu, seçim gündeminden daha önemli” dedi.
ÇALIK VE FİDAN'IN HİKÂYESİ
İHD Amed Şubesi yöneticilerinden Derya Güven, Çalık ve Fidan’ın hikâyesini okudu. Güven, şunları söyledi:
“Operasyon sırasında askerler köyün merkezine gelerek uzun namlulu silahlarla köyü taramaya başlar. Tarama esnasında iki köylü yaşamını yitirir. Olayda Sinan Fidan’da ayağından yaralanmıştı. Yaralı olduğu için köyden çıkamayınca Süleyman Muntaş’ın evine sığınmıştı. Ancak askerler kaldığı evi tespit ederek, eve baskın düzenler. Yapılan baskın sonucunda ev sahibi Süleyman Muntaş, yaralı Sinan Fidan ve Fidan’ı tedavi etmek için evde bulunan Salih Çalık, askerler tarafından gözaltına alınır. Ev sahibi Süleyman Muntaş, 25 gün sonra askerler tarafından serbest bırakılır. Serbest bırakılan Muntaş, yalnızca iki gün Salih ve Sinan ile birlikte gözaltında tutulduklarını, sonrasında ikisini onun yanından götürüldüklerini ve günden sonra bir daha kendilerinden haber almadığını anlatır.
Salih Çalık ve Sinan Fidan’ın akıbeti konusunda bir bilgiye ulaşamayan aileler; Diyarbakır DGM Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunur. Salih Çalık’ın annesi, savcıya ‘iki kişinin Süleyman Muntaş’ın evinden askerler tarafından gözaltına alındığını, Muntaş’ın da buna şahit olduğunu’ anlatır. Ancak Savcı dilekçeyi aileye iade ederek, ‘Bu şahısları biz almadık, gidin örgütten sorun’ diyerek ailelerin talebini geri çevirir. Aileler, çocuklarının akıbetini ortaya çıkarmak için verdiği tüm çabalardan bir sonuç elde edemezler. O tarihten itibaren Salih Çalık ve Sinan Fidan’dan bir daha haber alınamaz."
ÊLIH
İHD ve kayıp yakınları, Êlih’te eylemlerinin 583’üncü haftasında Gülistan Caddesi’ndeki İnsan Hakları Anıtı önünde buluştu. "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" yazılı pankart ile kayıpların fotoğraflarının açıldığı eyleme, kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Êlih Şubesi üyeleri, Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma, Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) Êlih İl Örgütü katıldı.
Bu haftaki eylemde, 6 Haziran 1994’te Amed’in Karaz ilçesi Şahlat kırsal mahallesinde gözaltında kaybedilen Salih Çalık ve Sinan Fidan’ın akıbeti soruldu.
İHD’li yönetici Hüseyin Elçi, kayıpların akıbetini sonuç alınıncaya dek sormaya devam edeceklerini söyledi.
Açıklamanın ardında oturma eylemi yapıldı.