Doğu Kürdistan’da son 24 saatte en az 6 kişi gözaltına alındı

İran devlet güçleri, Doğu Kürdistan’ın Sine kentine bağlı Dîwandere ilçesi ile Meriwan kentinde iki Kürdü gözaltına aldı. Son 24 saatte gözaltına alınanların sayısı 6'ya yükseldi.

Doğu Kürdistan medyasına göre, Dîwandere’de Mizefer Darayî isimli Kürt genci, Meriwan’da ise  17 yaşındaki Mardîn Dêhqanî isimli genç gözaltına alındı. 

Pazar gününden bu yana Doğu Kürdistan’da herhangi bir gerekçe gösterilmeden yapılan baskınlarda gözaltına alınanların sayısı 6’ya çıktı. 

Kürdistan İnsan Hakları Örgütü, pazar günü yaptığı açıklamada İran güçlerinin Dîwandere’de Mihemed Emîn, Kanî Spî köyünden Newîd Şerîfî, Kutek köyünden Ferhad Qemerî ve Dîwandere’ye bağlı Kêlekew köyünden Fuad Muradî isimli 4 Kürt yurttaşın gözaltına alındığını duyurmuştu. 

Bu gözaltılar, Jin Jiyan Azadî isyanının yıldönümü öncesine denk geldi. Ekim 2022’de genç Kürt kadın Jina Emini’nin ahlak polislerince gözaltına alınarak katledilmesi ardından benzeri görülmemiş bir isyan başlamıştı. 

İran güçleri, isyan sırasında yüzlerce kişiyi katletmiş, binlercesini tutuklamıştı. Bir çok kişi de idam edildi.  İnsan hakları örgütleri, İran devletinin idam cezasını halkın tepkilerini bastırmak için kullandığını belirtiyor.