Doğu Kürdistanlı sivil toplum örgütlerinden genel grev çağrısı

Doğu Kürdistanlı siyasi parti, sivil örgütler ile insan hakları aktivistleri, Jina Emînî’nin katledilmesinin yıldönümünde genel grev çağrısı yaptı.

Doğu Kürdistanlı siyasi parti, sivil örgütler ile insan hakları aktivistleri Jina Emînî’nin İran devletine bağlı güçler tarafından katledilmesinin 2. yıl dönümü nedeniyle 16 Eylül için genel grev çağrısı yaptı.

20 sivil toplum örgütü yaptıkları açıklamalarla genel greve katılacaklarını bildirdi.

Kürdistan Adalet Anneleri’nin açıklamasında, “16 Eylül Jina Emînî’nin şehadetinin yıl dönümü ve sevdiklerimizin ve evlatlarımızın zafer uğruna canlarını feda ettiği büyük devrimin başlangıcıdır. Kürt halkının şehadetinin ve devrimimizin başlangıcının ikinci yıl dönümü arifesinde, Kürt sivil aktivistlerin grev çağrısını destekliyor, tüm aileleri kucaklaşmaya ve sevdiklerimizin mezarlarını ziyaret etmeye çağırıyoruz. Kürdistan halkından 16 Eylül günü evde kalmalarını, işe gitmemelerini, mağaza ve marketleri kapatmalarını istiyoruz” denildi.

Jina Emînî’nin ölüm yıl dönümü için ilan edilen genel grev çağrısına birçok kesimden destek açıklaması geldi.

20 sivil toplum örgütü yaptıkları ortak açıklama ile eylemlere destek vereceğini duyurdu.

Ortak açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Jîna Emînî’nin katledilmesinden bu yana Doğu Kürdistan ve İran en yüksek düzeyde insan hakları ihlalleriyle karşı karşıya kaldı. Keyfi tutuklamalar, işkence, infazlar ve sistematik baskı, İran hükümetinin güvenlik teşkilatlarının yaygın uygulaması haline geldi. Uluslararası kınamaya rağmen İranlı yetkililer Kürtlere ve diğer muhalif seslere karşı acımasızca baskı yapmaya devam ediyor. Bu durum karşısında ortak eylem ve tutuma ihtiyaç var.

Jîna suikastın ikinci yıldönümü arifesinde, ülke içinden sivil ve insan hakları aktivistleri 16 Eylül 2024 günü Doğu Kürdistan genelinde genel grev çağrısında bulundu. Bizler aşağıda sıralanan sivil ve insan hakları örgütleri olarak bu çağrıya desteğimizi ifade ediyor, Kürdistan ve İran toplumunun tüm kesimlerini bugünkü genel greve sivil ve barışçıl bir tavırla katılmaya çağırıyoruz. Ayrıca uluslararası toplumu İran’daki Kürt insan hakları ihlallerine daha fazla dikkat etmeye çağırıyoruz.”