DTK’den saldırılara karşı açık tutum ve birlik çağrısı

Qamişlo Kantonu Eşbaşkanı Yusra Derwêş, yardımcısı Leyman Şiwêş ve şoför Firat Tûma’nın Türk devleti tarafından katledilmesini kınayan DTK, Kürt halkına saldırılara karşı birlik; uluslararası kamuoyuna da görevini yerine getirme çağrısı yaptı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK), katliamcı Türk devletinin Tirbespiyê-Qamişlo yolunda Silahlı İnsansız Hava Aracı (SİHA) ile gerçekleştirdiği saldırıda Qamişlo Kantonu Eşbaşkanı Yusra Derwêş, yardımcısı Leyman Şiwêş ve aracın şoförü Firat Tûma’yı katletmesini yazılı bir açıklama ile kınadı.

AKP-MHP faşist rejiminin Kürt halkının kazanımlarına dönük hiçbir kural tanımadan saldırdığının belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Federe Kurdistan’da kimyasal silah kullanıyor, Irak Hükümeti ile beraber Şengal'i statüsüz bırakmak istiyor, Maxmur Kampı’nı ablukaya alıyor, Rojava’da hava saldırıları ve çeteler eliyle sivillere saldırıyor, hastaneleri bombalıyor. Bugün de hava saldırısında Qamişlo Kantonu Eşbaşkanı Yusra Derwêş’e, yardımcısı Leyman Şiwêş ve araç sürücüsü Fırat Tûma katledildi. Bu bir insanlık suçudur, bu insan hakları ve uluslararası hukukun ihlalidir, bu suç BM başta olmak üzere, tüm dünya gözü önünde işlenirken uluslararası insan hakları örgütleri bu suçlara sessiz kalarak saldırılara destek veriyor."

'MESRUR BARZANİ’NİN ZİYARETİ ESNASINDA SALDIRI'

Bu saldırıların Kürt halkının kazanım ve çıkarlarına dönük olduğuna vurgu yapılan açıklamada, saldırının Federe Kurdistan Başbakanı Mesrur Barzani'nin Türk Cumhurbaşkanı ve Dışişleri Bakanı ile görüşme gerçekleştirdiği zamana denk gelmesine dikkat çekildi. Açıklamanın devamında, "Bir taraftan Kürtlerin kazanımlarına dönük saldırı gerçekleşirken bir tarafta ise diplomasi görüşmesi yapılıyor. Bu da faşist rejimin amacını ortaya koyuyor. Rojava Demokratik özerklik modeli ile halkların birlikteliğini, kadınların özgürlüğünü ve doğayı savunmasıyla ezilen halklara umut olurken, tekçi rejim olan AKP-MHP’yi de korkudan titretiyor, bu da saldırıların bir nedeni olarak duruyor. Bu nedenle bütün halklarımız tek yürek olarak kazanımlarını korumalı" çağrısı yapıldı.

BM'YE ÇAĞRI

Saldırıyı kınayan DTK, Kürt örgütlerine ve uluslararası kamuoyuna şu çağrıda bulundu: "Kürt kurum, parti ve örgütlerine de bu saldırılara karşı açık bir tutum sergileyerek Kürt halkının kazanımlarının yok edilmesine izin vermemesi çağrısında bulunuyoruz. Yine bizler uluslararası sivil toplum, insan hakları örgütleri ve BM’ye, uluslararası hukuku ve insan haklarını tanımayan bu saldırılara karşı görevini yerine getirme çağrısında bulunuyoruz."