Edhem Barzani: Birlikte işgali engellemenin zamanıdır

Türk devletinin Güney Kürdistan işgaline yönelik Kürdistan Bölge Başkanlığına, Irak, Birleşmiş Milletler, siyaseti parti ve sivil toplum kuruluşlarına açık mektup sunan Edhem Barzani Irak, Güney Kürdistan’ın işgal edilmesi tehlikesine dikkat çekti.

KDP Yönetim Kurulu üyesi Edhem Barzani, Türk devleti ve ordusunun Kürdistan toprağını zor koşullar ve kanun dışı askeri işgal ile yüz yüze bıraktığını belirtti.

KDP Yönetim Kurulu üyesi Edhem Barzani açık mektubunda şunlara dikkat çekti: "Bilindiği üzere başta Behdinan alanı olmak üzere Kürdistan bölge coğrafyası yoğun baskın durumuyla karşı karşıya. Bazı bölgelerde 40 kilometre derinliğe giden Türk devleti ordusu, Kürdistan toprağını zor koşullar ile kanun dışı askeri işgal ile yüz yüze bırakıyor."

Şimdiye kadar onlarca Kürdün öldürüldüğü, bölge halkının yerinden, yurdundan edildiğine de vurgu yapan Barzani, Kürdistan doğasının Türk devleti tarafından talan edilmesi hakkında şunları belirtti: "Savunma bahanesiyle Kürtlerin ulusal sermayesi ile insanlığın ortak mirası olan güzel Kürdistan sistematik ve planlı bir şekilde yakılıyor, talan ediliyor."

Edhem Barzani işgale karşı ise şu çağrıda bulundu: "İktidar ile sorumlu tüm kesimleri, gerek müzakere, gerek ikili ilişkiler aracığıyla gerekse Irak, Birleşmiş Milletler ve insan haklarına ve barışa saygı duyan ülkelerle ile baskı kurmaya, sınır ihlali ile işgalin engellenmesine dönük çaba sarf etmeye çağırıyorum.

Türk devleti eski tecrübelerinden yola çıkarak, askeri olarak yerleştiği bir coğrafyadan çıkmıyor. Bunun en açık göstergesi de Kıbrıs ve İskenderiye'dir. Dolayısıyla tehlike çanlarının çalınması zamanıdır, hepimizin birlikte bu duruma ciddi bir şekilde yaklaşmamız gerekiyor. Uluslararası tüm metotları deneyerek bu duruma tavır takınmamızın zamanı gelmiştir."