Eğitmenleri gözaltına alınan MED-DER’de atölye

Eğitmenleri gözaltına alınan MED-DER’de Kürtçenin Kirmançkî lehçesinde atölye düzenlendi.

KIRMANÇKÎ ATÖLYE

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 2022 yılında başlatılan soruşturma kapsamında 24 Eylül’de yapılan operasyon kapsamında Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER), Payîz Pirtûk ve Anka Dil ve Sanat Eğitim Kooperatifi ile çok sayıda ev basıldı, 30 kişi gözaltına alındı.

Amed Emek Demokrasi Platformu temsilcileri baskın yapılan MED-DER’de Kirmanckî atölyesi düzenledi. Sûr Belediye Eşbaşkanı Fatma Gulan Önkol’un yanı sıra çok sayıda kurum temsilcisi de atölyeye katıldı. Atölye de baskınlar kınanırken, gözaltına alınanların serbest bırakılması istendi.

MED-DER'de verilen dersin konusu "Qirkerdişê Ziwanî /Kültürel soykırım" olurken, dersi veren dil ve kültür aktivisti Nesrin Şanlı, Kürt dili ve kurumuna dönük saldırıları kınadığını ifade ederek, derse başladı.

 Kürt dili ve kültürü üzerinde yürütülen baskılara değinen Nesrin Şanlı, “Gerek trafik uyarı yazıları, gerek halaylarımız üzerinde sürekli bir saldırı söz konusu. Halay ve Kürtçe trafik uyarı yazılarından sonra şimdi de Kürtçe ders veren eğitimcilerimizi gözaltına alarak, baskı uygulamaya çalışıyorlar. Bizler bir kez daha bu politikaları kınıyoruz. 100 yıllardır Kürt dili üzerinde bir politika yürütülüyor. Şuan bile baktığımızda Kürtçe konuşanlar veya şarkı dinleyenler ya katlediliyor ya da tutuklanıyor” dedi.

Nesrin Şanlı, “Otoriterler her ne kadar Kürt diline yönelik yasaklama olmadığını savunsa da; x, w, q, ê harfleri Türkiye'de yasaklıdır. Bu harfler kimliğimizde kullanılmadığı için konulan isimlerde anlamsız kalıyor. Bizler dilimizi konuşarak, bu saldırılara cevap olacağız” dedi.