Ekonomik krizin etkisi yayılıyor

Wan esnafı ekonomik kriz ve zamlar nedeniyle işlerinin durma noktasına geldiğini söyledi.

Türkiye ve Kurdistan'da yaşanan ekonomik kriz, halkı yoksullaştırırken esnafı da iş yapamaz hale getirdi. Yaz ayları olmasına ve gıda ürünlerindeki bolluğa rağmen  fiyatlar cep yakıyor. Wan’da sebze ve meyve fiyatları 20 ile 60 TL arasında değişiyor. Fiyatların böyle devam etmesi halinde kış aylarında sebze ve meyve fiyatlarının 100 TL’nin üzerine çıkacağı belirtiliyor.

‘İNSANLAR GRAMLA ALIŞVERİŞ YAPIYOR’

Wan’da esnaflık tapan Enver Hedef, halkın alım gücünün olmadığını, krizle birlikte hiçbir şey alamadığını söyledi. Ürün fiyatlarının çok yüksek olduğunu söyleyen Hedef, “Zamlardan ve yakıtın yüksek fiyatından dolayı insanlar en temel ihtiyaçlarını dahi alamıyor. Millet geçen yıllarda kilo kilo sebze meyve alıyordu ama şimdi yarım kilo veya gram gram alışveriş yapıyor. Bunların nedeni ekonomik kriz ve zamlardır” dedi.

‘HER SAAT BAŞI ZAM’

Zamlarla birlikte müşterilerle devamlı karşı karşıya geldiklerini dile getiren İzbat Tekin ise şöyle konuştu: “Hiçbir suçumuz olmamasına rağmen bizden rahatsızlar. Bu kriz ve zamlarla birlikte hiçbir şey alamıyoruz. İşlerimiz durmuş halde. Geçen yıl daha iyiydi. Bu yıl her şey pahalı. Her saat başı zam geliyor. Bundan dolayı müşteri bulamıyoruz ve iş yapamıyoruz. Bütün mallarımız elimizde kaldı, toptancının parasını ödeyemiyoruz. Bu kriz ve yüksek fiyatlarla insanlara mallarımızı nasıl satacağız? Geçen yıl 15 ile 20’ye sattığımız ürünleri bu yıl 45’e satmaya çalışıyoruz. İnsanlar bu fiyatları öğrenince almadan gidiyor. Kar etmesek evimize nasıl ekmek götüreceğiz? İnsanlar ‘çok pahalı’ diyor, çok haklılar. Diyecek bir şey bulamıyoruz. Zamların devamı gelecek. Yani ürün fiyatları sabit durmayacak, daha da yükselecek. Bu böyle devam edemez. Mutlaka bir çözüm olması gerekir. Hem esnaf hem müşteri mağdur.”